Helyi közélet

2016.11.09. 09:01

Autisták és családjuk információs pontjai

fenyvesi

Autizmussal élőknek, családtagjaiknak, szakembereknek, valamint laikus érdeklődőknek nyit hat információs központot vidéken novemberben az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) kormányzati támogatással – jelentette be Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és Kővári Edit, a szervezet elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatójukon.

Budapest/Salgótarján. Öt vidéki város – Nagykanizsa, Székesfehérvár, Veszprém, Vésztő, Szeged – mellett Salgótarjánban nyílik ügyfélszolgálati irodaként és a térségi kapcsolatépítés intézményeként működnek is működő központ, helyi civil szervezetre alapozva.

[caption id="" align="aligncenter" width="223"] Czibere Károly az Országgyűlés ülésén (MTI Fotó: Kovács Tamás)[/caption]

Az államtitkár közölte, jövőre 59 millió forinttal támogatják az AOSZ-t, Kővári Edit pedig azt mondta, hogy a szervezet csaknem egy-egymillió forintot biztosít jövőre a helyi intézmények működtetésére; képzésekre, rendezvényekre, szolgáltatásokra pedig további forrásokat ad. Czibere Károly azt hangoztatta, az autizmus nemcsak az érintettek ügye, és a kormányzat azon dolgozik, hogy ne maradjanak magukra nehézségeikkel és kérdéseikkel. Ez utóbbi miatt hiánypótló a mostani szakmai szolgáltatásfejlesztés, amely a családokhoz közel viszi a segítséget – tette hozzá. Az államtitkár a minisztérium kiemelt stratégiai partnerének nevezte a szövetséget, amely az évente növekvő kormányzati támogatást nem magára, hanem mindig újabb fejlesztésekre költi. Azért is példaértékű az alapítvány mostani projektje, mert országos hálózati rendszerben, egységes szakmai elvekkel, ugyanakkor a helyi kezdeményezésekre építve működik. Kővári Edit arról beszélt, a hálózat kialakításával az volt a céljuk, hogy az érintett családokhoz legközelebb tudjanak hatékony és összetett segítséget nyújtani. Az egyes irodákon keresztül szakmailag megalapozott információval, folyamatosan bővülő szolgáltatási körrel, képzésekkel szeretnék ellátni a családokat és a szakembereket. Céljuk az is, hogy a társadalmi szemléletformálásban is komoly szerepük legyen az irodáknak. Kővári Edit elmondta: az autizmus olyan fejlődési rendellenesség vagy állapot, amely egész életen át megmarad, de fejlesztéssel jó eredményeket lehet elérni. A legfrissebb kutatások szerint a világon minden 68. ember érintett autizmussal. Az autizmus jogilag fogyatékosságnak számít, számtalan megjelenési formája, spektruma miatt a hivatalos nevezése: autizmus spektrumzavar. Az autista emberek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat. Érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak vagy éppen ellenkezőleg, nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. A sajtótájékoztatót a Fogadj örökbe egy macit alapítvány idén megnyitott kávézójában és kulturális központjában tartották, ahol – mint azt Kárász Róbert, az alapítvány vezetője ismertette – nyolc fogyatékos ember, köztük több autista dolgozik. Az egykori Vörösmarty mozi termeiben kialakított, akadálymentesített, „fogyatékosságbarát közösségi térben” egyebek mellett tematikus filmfesztiválokon mutatják be a fogyatékossággal élők mindennapjait. A civil szervezetet Törőcsik Mari színésznő alapította, és arról vált híressé, hogy minden évben ismert emberek gyermekkori mackóit árverezik el, a bevételt pedig a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására fordítják. Terveik szerint jövőre újabb kávézót nyitnak vidéken, ahol ugyancsak fogyatékos emberek dolgoznak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában