Helyi közélet

2016.10.17. 05:57

Elkeseredett vásárlók, elkeseredett eladók

fenyvesi

A Palóc Nagykernél jelenleg a vagyonfelügyelővel folytatott közös munka és a bérrendezés folyik. A cég múlt hét pénteken újabb részletet utalt beosztottjainak – tudtuk meg dolgozóktól. Azonban ezzel a 20 százalékos részlettel is még mindig csak az augusztusi fizetésük 60 százalékát kapták meg. Sokan nem tudják kivárni a felszámolást és a bérgarancia programból történő kifizetést, ezért azonnali felmondással távoznak a Palóc Nagyker kötelékéből.

NMH-információ. Vásárló nélkül tátongó üzletek, üres polcok, unatkozó és lehangolt alkalmazottak, már aki még maradt – így festenek most, 2016. október közepén a Palóc Nagyker boltjai. Néhány éve talán még senki nem gondolta, hogy egyszer ide jut a több tucat üzletet magába foglaló és már megyénk határait is átlépő hálózat.

Az alkalmazottak sosem voltak túlfizetve – a csemege pultban nettó 75 ezer forint volt a havi kereset –, így akinek nincs biztos anyagi támogatása a háttérben, az nem tud várni az igencsak kis részletekben történő bérrendezésre, vagy ami még rosszabb, a hónapok, netán évek múlva teljesülő bérgaranciás kifizetésre.

[caption id="" align="aligncenter" width="2855"] Vásárló nélkül tátongó üzletek... – így festenek most a Palóc Nagyker boltjai (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Éppen ezért egyre mondanak fel azonnali szerződésbontással az alkalmazottak, hiszen így legalább munkanélküli segélyt kaphatnak és lesz miből feladni a csekkeket s várni a telet... Mert az eddig megkapott 60 százaléknyi bér még mindig csak az augusztusi tartozás egy része, szeptemberben teljesen ingyen dolgoztak, s már lassan az októbernek is vége lesz.

Többen elhelyezkedtek már más üzletben, halljuk is a most munkát kereső egykori CBA-s bolti eladóktól, hogy a megyeszékhelyen már telítettség van. Szemben a korábbi munkaerőhiánnyal. Tehát már az elhelyezkedés sem tűnik könnyűnek, igaz, azt is tudjuk, hogy a Foglalkoztatási Főosztály Foglalkozási Információs Tanácsadó szakemberei segítenek egyéni tanácsadásban, képzés iránti szándéknyilatkozat felvételében, a jelenleg élő állásajánlatok áttekintésében, a támogatások egyénre szabásának és az igénylés menetének pontosításában.

Egy másik emberi szempont, amely a dolgozók helyzete mellett fontos a Palóc Nagykereskedelmi Kft-nél szeptember 23-án elrendelt csődeljárással kapcsolatban, hogy a boltok átmeneti bezárása, majd a mostani, lényegében raktárkészletet érintő akciós árakkal folyó nyitva tartás ellátási zavarokat okoz a megye több településén.

Vannak helységek, ahol például csak a CBA-ban lehetett csemegeárut és friss tejtermékeket kapni. Több faluból azt hallottuk, hogy a „kisboltok” feláraztak alapélelmiszereket, így aki nem tud elutazni diszkontba vásárolni, annak lényegesen többe kerül például a cukor vagy a liszt. És több magán üzemeltetésű üzlet erősített hűtős pultok behelyezésével, így látva el a lakosságot friss termékekkel.

[caption id="" align="aligncenter" width="2886"] Vásárló nélkül tátongó üzletek... – így festenek most a Palóc Nagyker boltjai (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Balassagyarmaton sok kisbolt és multi cég is működik, mégis van olyan lakótelep, ahonnan nagyon hiányzik a bezárt CBA. Dr. Szabó Endréné lakos nevét is vállalva nyilatkozott lapunknak:

–  Kényelmes volt, hogy a lakásomhoz közel működött a CBA. Az árak sajnos az elmúlt hónapokban magasak voltak, például a hús áfájának csökkentését nem vettük észre. És borzalmas volt látni a sok főnökváltást, a személyzet szinte állandó cseréjét Mondtam is nekik, hogy mikor zártok már be, mert így működni, ahogy ez a bolt működik, felesleges. Végre be van már zárva, mert az elmúlt hetekben csak az üres polcok voltak – kezdte, majd hangsúlyozta:

– Nagyon sajnálom a dolgozókat, akik most utcára kerültek. Van, aki már el tudott helyezkedni, most is épp találkoztam egy kishölggyel, aki már egy másik boltban dolgozik. Sírt. Sírt a ki nem fizetett bére miatt. A lakótelepen élők közül sokaknak most családtagok, szomszédok segítenek a bevásárlásban, mert nem tudnak annyit gyalogolni, hogy elérjenek másik üzletet. Én meg tudom oldani ezt, de nem mindenki

Felemás, sőt, mondhatni sokszínű a helyzet a többségében szép küllemű, de belül már kiüresedett Palóc Nagyker boltok háza táján. Lapunk a továbbiakban is figyelemmel kíséri az üzlethálózatot működtető cég sorsát és tájékoztatást ad az aktuális helyzetről.

Lakatos Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában