Helyi közélet

2016.09.19. 07:20

Utcákba sűrített Nógrád megye

fenyvesi

Bár a szombati reggelen még alig hullott néhány cseppnyi eső, mire elérkezett a jubileumi, tízedik nógrádi megyenap eseménysorának java része, már jelentős zápor mosta a balassagyarmati Civitas Fortissima tér kockaköveit, de délutánra alábbhagyott az égi áldás. A változó időjárási körülmények ellenére végig kitartó érdeklődés kísérte a hétvége legjelentősebb rendezvényét.

 

Hegedűs Henrik

 

Balassagyarmat. Fura érzés fogadta szombat délután a balassagyarmati városközpontba érkezőket. Néhány száz méteren, különböző „utcákba” rendeződött egész Nógrád megye. Ahogy a katolikus nagytemplom felől elindítottuk sétánkat, rögvest a nógrádikumok forgatagában találtuk magunkat.  Kézműves portékák és különlegességek készítői sorakoztak a sátrak alatt, és minden egyes ilyen kis kiállítóhely felett ott olvashattuk, kik is tárják elénk egyedi remekeiket. Nem is illik most ebből a sokaságból bárkit is kiemelni, mert mindannyiuk nevét és jelentőségét egy helyen kellene említenünk, de erre ugyebár nincs elegendő helyünk és terünk.

Mire végigfutottunk ezen a soron, máris szólított bennünket a konferanszié, hogy vonuljunk a Civitas Fortissima szobor elé, ahol a kisszínpadon következett a megyenap hivatalos nyitánya.

Előbb Medvácz Lajos, a házigazda város polgármestere lépett a mikrofon elé. Köszöntőjében hangsúlyozta, kiemelt büszkeség számukra, hogy immáron második alkalommal adhatnak otthont a megye legnagyobb szabású, és a teljes térséget megmozgató rendezvényének.

[caption id="" align="aligncenter" width="2876"] Nagy büszkeség ez nekünk… – hangsúlyozta Medvácz Lajos (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Balla Mihály országgyűlési képviselő elsősorban arra tért ki, hogy itt szűkebb pátriánk igazi értékeinek a seregszemléjét tekinthetjük meg, a bemutatók során az élet minden területéről megjelenítődik mindaz, ami a vendéget ezen a tájon kiváltképp vonzza.

Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke hasonlóképpen a sokszínűségre hívta fel a figyelmet, a pavilonok során a látogató ízelítőt kaphat a nógrádi „csodából”, a palóc hagyományokból, különlegességekből.

Dr. Dukay Miklós, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára pedig azt hangoztatta, ahogy a fővárosból ide jött, a „Nógrád megye” táblától tudatosan csökkentett tempóra váltott, hogy megtapasztalhassa, milyen dolgos, szorgalmas, értékteremtő emberek élnek ezeken az északi végeken, és nem felejtett el említést tenni a közfoglalkoztatási programot Balassagyarmaton bemutató, összesen huszonhét sátorról sem.

Amint megkezdődött a kulturális műsor, és a néptáncos Paluch Norbert – családja kíséretében –, megannyi humoros megjegyzéssel fűszerezve jellemezte az igencsak tetszetős rimóci népviseletet, mi újabb túrára indultunk, hogy bejárjuk a tér minden zegét és zugát. Először dél felé fordultunk, a Bajcsy út irányába, itt szemrevételeztük a sátrak alatt megbúvó, és a közönség által keresett érdekességeket: láttuk például, miként ágaskodik a magasba a tűzoltók méretes létrája.

Visszafelé lépdelve nyugatnak fordultunk, itt az államtitkár által már említett közfoglalkoztatási kiállítás felé. Amint megtudtuk, a Törvényszéki Palotáig az út mindkét oldalán felállított pavilonsornál a közfoglalkoztatási program során termelt értékeket tárták a nagyközönség elé. Több helyen már az elsődleges piacra is szánják a készítményeket és vívmányokat, így például szőtteseket, más textíliákat, helyi sajátosságokat, sőt, még egy fából készült fedett buszvárót is megcsodálhattunk. A cél, hogy a programban részt vevők minél tartósabban biztosítsanak munkalehetőséget, és előbb-utóbb a leleményesebbek és szerencsésebbek önfenntartóvá is válhassanak.

[caption id="" align="aligncenter" width="2571"] Dr. Szomszéd Károly és Csáky Pál (képünkön) Nógrád megye díszpolgára lett (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

A bámészkodás közben szinte iskolai csengetésszerűen hallatszott a hívó szó, amely a tér közepén terpeszkedő egykori vármegyeház patinás épületébe, a megyei szakmai díjak átadására és az újabb nógrádikumok kitüntetésére szólított bennünket. Jól is esett az egyre bőségesebb égi áldás elől fedett menedéket találni. A díszteremben aztán egész más körülmények fogadtak: az izzasztó pára, a hatalmas fülledtség miatt ki kellett tárni minden ajtót és ablakot.

Itt is előbb Medvácz Lajos emelkedett szólásra. A Civitas Fortissima jelentőségét emelte ki, a polgári városnak azt a bátor cselekedetét, amivel kiérdemelte egy egész nemzet megbecsülését. Rátért arra is, hogy az elmúlt években milyen fejlődésen ment keresztül az Ipoly-parti település, a központi intézkedéseknek köszönhetően nem csupán a korábbi adósságokat törölték el, hanem azóta látványos fejlesztésekbe is foghattak, amelyek legékesebb példája éppen a megújult-megszépült Civitas Fortissima tér, a megyenap helyszíne. Hozzátette, tovább kell haladni az úton, újabb, az emberek mindennapjait otthonosabbá tevő vívmányokkal gazdagítani Nógrád vármegye egykori székhelyét.

Balla Mihály – a korábbi, szabadtéri köszöntőjéhez igazodva – ismét azt emelte ki, milyen jó érzés is itt járni-kelni a forgatagban, találkozni a nógrádi tájegység ezernyi sajátosságával, a gasztronómiától a kézműves termékeken keresztül az egyéb nógrádikumok forgatagáig. Hozzáfűzte, látva a megyenap sokszínűségét és a rengeteg kiállítót, igazat kell adni Dömötör Tekla néprajzkutatónak, aki egyszer azt mondta: az ünnepek során megáll köröttünk az idő.

Dr. Dukay Miklós szónoklatának legnagyobb részében arról beszélt, milyen jelentős szerepet játszanak a nemzet formálódásban az önkormányzatok, érintve a törvényi, jogi, társadalmi, gazdasági vetületeket is. Ezek az egész államot működtető rendszer alappillérei. Ezért is kell megbecsülni ezeket a szervezeteket, támogatni, segíteni munkájukat, hiszen az egyes kis helyi közösségek azok, amelyeknek értékteremtő tevékenysége nyomán fejlődhet, alakulhat, gazdagodhat az egész. A kormányzat pedig tesz is azért, hogy az önkormányzatiság a lehető legteljesebb mértékben zökkenőmentesen működjön Magyarországon, új és új értékekkel gyarapodva.

[caption id="" align="aligncenter" width="1118"] Komka Péter vehette át a megyei önkormányzat sajtódíját (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Skuczi Nándor kiemelte, a kerek évforduló alkalmából méltán került a megyenap Balassagyarmatra, mert itt találkozik egymással a történelmi Nógrád hangulata a hamisítatlan polgári levegővel és az intellektuális kisugárzással. A város ismét fejlődő pályára állt, a mindig is meglévő lüktető kulturális élet mellé felzárkózni igyekszik a gazdaság is, a megtorpanás és hanyatlás időszakát élő Salgótarjánnal szemben: de a megyeszékhely is túleshet a nehézségeken, ha jól használja ki a fejlesztési lehetőségeit és a 2020-ig kínálkozó anyagi hátszelet.

A közgyűlési elnök kijelentette: megyénk két legnagyobb városának, magával húzva az összes további települést, egymást segítve, tisztelve, sarkallva, nemes vetélkedésben és nem a másik megvetésével kell előrehaladnia, és a régi korok hamis öröksége által ránk vetült ellenséges árnyékot át kell lépni – Nógrád népe ezt várja el.

Skuczi Nándor elmondta, a megyék szerepének átrendeződésével a területfejlesztés vált a legfontosabb feladattá, és nagy a felelősség, hogy a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban Nógrádnak megítélt, összesen 41 milliárd forintos forrást – ami egy főre kivetítve országosan a legmagasabb támogatási összeg – mire is fordítjuk. A felelősök és a kedvezményezettek, azaz a megye és a települések közötti kapcsolatot ez az új helyzet fűzheti még szorosabbá, amelynek során a foglalkoztatás minél szélesebb körű biztosítása szerepel az első helyen, egymilliárdos projektrészként, a vállalkozások helyzetbe hozásával, a piaci igényekhez igazodó képzésekkel, munkahelyteremtő beruházási kezdeményezések támogatásával. A lényeg: közösen rátalálni a legmegfelelőbb megoldásokra. A megyei szint után pedig lehet tovább haladni térségi szinteken, a jelenlegi szűkös iparterület-kínálat bővítésével, bízva abban, hogy 2020-ra a munkanélküliség a közfoglalkoztatási programoktól függetlenül is csökkenésnek indul – hangsúlyozta az elnök, majd tovább folytatta a tervek ecsetelésének sorát az egészségügyi, szociális, közlekedési, csapadékvíz-elvezetési területeken közeljövőben létrejövő fejlesztésekkel.

Ezek lehet, hogy átmeneti fennakadásokat okoznak majd a települések életében, de a hosszú távon megtérülő haszon megéri a türelmet. Skuczi Nándor összegzésül kifejtette, megyénk fellendülés előtt áll, de ebben minden egyes lakosnak ki kell vennie a maga részét. Végezetül szót ejtett még a migránskérdésről, a közelgő népszavazásról is, amelynek az egész nemzet szempontjából való fontosságát a politikus szerint minden magyar átérzi, mert a tét, milyen lesz a jövő nemzete, a jövő Nógrád megyéje.

[caption id="" align="aligncenter" width="2650"] (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

A hivatalos beszédeket követően adták át a megyei szakmai díjakat és a „Nógrádikum” elismeréseket (a kitüntetettek teljes névsorát alább olvashatják), míg a változó kedvű, hol beboruló, hol kiderülő időjárásban a Civitas Fortissima téren egymást követték a színesebbnél színesebb programok, amelynek csúcspontjai a Csík zenekar, illetve már az estébe nyúlóan a Bikini együttes fellépései voltak.

 

***

 

A kitüntetettek

 

Nógrád Megye Díszpolgára: dr. Szomszéd Károly, a Nógrád Megyei Ügyvédi Kamara elnöke, illetve Csáky Pál szlovákiai magyar politikus, korábbi miniszterelnök-helyettes.

Szontagh Pál díj: Szabó János, a Nógrád Táncegyüttes művészeti vezetője, valamint Pintér Bertalan tanár, Nógrádsáp polgármestere.

Bérczy Károly díj: Pásztói Kézilabda Club és Megyeri László salgótarjáni cselgáncsedző.

Szondi György díj: Ferencsik Raymond ezredes, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese, és Diósi Donát alezredes, a Balassagyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályvezetője.

Nógrád Megye Gazdaságáért díj: Market Építő Zrt., valamint Bukovszky Győző balassagyarmati vállalkozó.

Nógrád Megye „Nemzetiségekért” díj: bánki Mamicske közösség és Murányi Sándor gyógypedagógiai tanár.

Perliczi János díj: dr. Rakonczai Ervin, a Szent Lázár Megyei Kórház belgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa, illetve dr. Barrak Ahmad szécsényi fül-orr-gégész főorvos.

Veres Pálné díj: Stadler Árpád, az ecsegi általános iskola igazgatója, és Tóth Miklós, a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészetoktatási Intézmény rézfúvós tanára.

Nógrád Megye Sajtódíja: Komka Péter, a Magyar Távirati Iroda fotóriportere.

Salkaházi Sára díj: Pintér Józsefné, a Jobbágyi-Szurdokpüpöki és Térsége Szociális Társulás szakmai vezetője, illetve Szabó Béla, a diósjenői Göllesz Viktor Rehabilitációs Intézet és Ápoló Gondozó Otthon igazgatója.

Nógrád Megyéért díj: Kékesi József, Telek Nándorné, dr. Baráthi Ottó szakíró, Bata József, dr. Verbói Mária, Veres Béláné, Szécsényi Ferences Szegénygondozó Nővérek közössége, Révai Attiláné, Kolping Család Egyesület (Érsekvadkert), Biztosabb Jövőért Kistérségi Közhasznú Egyesület, Beszkid Andor, dr. Pálmai Kálmán.

 

Nógrádikumok:

Háromnyílású műemlék kőhíd (Héhalom), Szent Márton római katolikus templom (Csesztve), római katolikus templom (Kishartyán), népi harangláb (Cered), az evangélikus templom oltára (Szécsény), Karancs-kápolna, Teleki-Degenfeleld kastély és műemlék környezete, valamint a Teleki-kultusz ápolása (Szirák), Barják képeslapgyűjtemény (Bátonyterenye), női népviselet (Kazár), népviselet és táncok (Rimóc), Nógrád Megyei Nemzetiségi Találkozó, Palócok Vigyázó Nagykeresztje és a kápolna (Herencsény), riolittufa-képződmény (Kazár), Szent István parki millenniumi facsoport (Litke), zsidó orthodox temető (Balassagyarmat), gyöngyös főkötő (Őrhalom), Edvi Illés Ödön családi sírbolt (Tolmács), Lóci kalendárium (Nagylóc), Tinódi Lantos Sebestyén éneke Kapitány György párviadaláról (Buják), Mikszáth Kálmán Emlékház (Horpács), Szontagh-ház (Horpács), Madách-kúria (Csesztve), Palóc Múzeum és a Palóc Liget (Balassagyarmat), népviselet (Karancslapujtő), Drégely vára és a várjátékok, geológiai tanösvény (Sámsonháza), szalonnasütő vas (Salgótarján) pásztorkultúra öröksége (Nógrádmegyer), Salgó vára, Szilvás-kő és környezete (Salgótarján-Rónabánya).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában