Helyi közélet

2016.09.09. 06:57

Sikeres a mezőgazdasági program

fenyvesi

A kis községben, Szalmatercsen igen sokszínű a mezőgazdasági program.

Szalmatercs. – A mezőgazdasági termelésünket minden évben új programmal tovább fejlesztjük – mondta Takács Tamás, a község polgármestere. A legújabb elképzelésük a dísznövénytermesztés.

– A program megvalósításához az első lépés a földterület biztosítása volt. Ez az elmúlt évben, a temető melletti részen történt meg. Az idén megpróbálkoztunk a krizantém termesztésével. A szükséges fóliasátrat tavaly a helyi sajátosságú programban résztvevő munkások elkészítették. Reményeink szerint Mindenszentek napjára már lesz általunk nevelt krizantém – fejtette ki a faluvezető:

– Egy másik területünk a gombatermesztés. Az elmúlt évihez viszonyítva az idei mennyiséget megduplázzuk. Az ez évi program keretében gombaaszalót vásároltunk. Tavasszal újabb gyümölcsfákat telepítettünk, pótoltuk a kiszáradtakat. Foglalkozunk málna termesztésével, és sikerült beszereznünk egy  gyümölcsaszaló berendezést is – mondta Takács Tamás.

Igen széles a mezőgazdasági program keretében megtermelt növények skálája. A hagymától kezdve a zöldbabon keresztül a burgonyáig sokféle terményük van. A Belügyminisztérium támogatásának köszönhetően a fóliasátorban kiépítettek egy víztartállyal ellátott öntözőberendezést. A szántóföldi növénytermesztés keretében kukoricát, búzát, zabot és szálas takarmányt termesztenek, amelyet az  állatok takarmányozására használnak fel.

Takács Tamás arról tájékoztatott, hogy újabb földterületeket vontak be a szántóföldi növénykultúra részére. Az állatok téli takarmányozására a szállástakarmány egy jelentős részét már begyűjtötték. Ebben helyi mezőgazdasági vállalkozók – Szentes Dezső, Varga József és Varga Attila – önzetlenül segítettek.

A mezőgazdasági program másik területe az állattartás. Ahol szükség volt rá, ott a helyi sajátosságú munkaprogramban résztvevők kijavították az ólakat és újakat is építettek. A kis gazdaságuknak jelentős a baromfiállománya. Az idén egy automata keltetőgépet vásároltak, így az utánpótlást biztosítani tudják. Az állomány az elmúlt évben vásárolt kettő kocával tovább gyarapodott, amelynek szaporulatát felnevelik.

A falu első embere azt mondta, hogy dr. Juhász Béla állatorvossal szerződést kötöttek az állatállományuk folyamatos állategészségügyi ellenőrzésére.

Szalmatercsen a sikeres mezőgazdasági program négy alappillére: a helyi sajátosságok figyelembevétele, a vezetés kreativitása, a sikeres pályázatok és programban résztvevő munkások jó hozzáállása.

Szenográdi Ferenc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában