Helyi közélet

2016.09.12. 08:19

Palóc pálinka, bányászhagyomány

fenyvesi

Péntek délutántól szombat délutánig tartó programsorozatot jelentett Salgótarjánban az idei Palóc Pálinka és Bányászhagyományok Ünnepe. Pénteken délután a Bányászati Kiállítóhely bányász emlékműjénél tartott koszorúzási ünnepség indította az eseménysort. Itt Fekete Zsolt, a város polgármestere úgy fogalmazott: Salgótarjánt a szénbányászat megjelenése és kiteljesedése indította el a városfejlődés útján.

 

Salgótarján. A 19. század végén és a 20. század elején felvirágzó szénbányászat jótékonyan hatott az ipar, elsősorban a nehézipar fejlődésére is. A gazdaság és a fejlődés értelemszerűen magával hozta a városi lét megteremtésének feltételeit. 1922-től, Salgótarján várossá válásától, egészen az 1960-70- es évekig a szénbányászat vezető-húzó iparága volt városunk és a városkörnyék több településének. A szénbányászat fokozatos megszűntével, kiemelt szerepe elveszett, de múltbéli szellemi és anyagi értékeivel, emlékhelyeivel a mai Salgótarján gazdag öröksége maradt.

A bányászati múlt értékeinek őrzését önkormányzatunk is fontos feladatának tartja. Támogatjuk a bányászhagyományok ápolását és az emlékhelyek fenntartását, hogy méltón hirdessék az utódok megbecsülését és tiszteletét a bányász elődök munkája iránt. Múltőrző, értékmentő tevékenységünkben örömmel működünk együtt a jövőben is a bányásztársadalom szervezeteivel – mondta el Fekete Zsolt.

A város Fő terén a Bányász-Kohász Fúvószenekar és a Mazsorett Csoport bevonulásával indult el a programsorozat, majd a pálinkaverseny eredményhirdetésére került sor. A Nógrád Megyei Pálinkabarátok Köre Egyesület idén negyedik alkalommal hirdette meg a Regionális Palóc Pálinka- és Párlatversenyt, illetve harmadszorra az Erdei- és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Országos Versenyét. Több mint kettőszáz minta benevezésével jelentkeztek a versenyzők, a zsűri elnöke Béli Géza, a köztestületté alakult Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke volt. Az eredményhirdetést a tanács elnöke, Mihályi László és a Pálinka Lovagrend tagjai is megtisztelték jelenlétükkel.

Fekete Zsolt Fő téri köszöntőjében a bányászokhoz való személyes kötődéséről is beszélt, elmondta, hogy édesanyja és édesapja is egész életében a Nógrádi Szénbányáknál dolgozott és ő maga is ott kezdte a pályafutását földalatti műszerészként.

„Később bányamentő főműszerészként dolgoztam, egészen a szénbányák bezárásáig. Ennél fogva tőlem nem túlzás azt hallani, hogy nekem otthonom a bányász közösség.”

A város polgármestere azon véleményének is hangot adott, hogy a bányászattal kapcsolatos tárgyi és kulturális örökségével jól sáfárkodik Salgótarján.

„A közösségünket összetartó bányászhagyományok tovább élnek a városunkban. Ezt igazolják az elmúlt napok, 66. Bányásznaphoz kapcsolódó megemlékezései és ezt erősíti a most kezdődő programsorozatunk is” – mondta.

A rendezvényhez csatlakozó pálinkaversennyel kapcsolatban úgy fogalmazott: kiváló adottságokkal bíró régiónkban magas minőségű, kellemes zamatú gyümölcsöket lehet termelni, amiből kiváló minőségű pálinka is készülhet.

„A nemes versengés egyik védnökeként úgy gondolom, hogy a palóc vidék pálinkáinak, párlatainak megmérettetése elősegítheti a minőségi javulást, a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítését és a jó minőségű pálinka minél szélesebb körben való elismertetését” – tette hozzá.

A verseny és a rendező egyesület elnöke, Becskereki Tamás köszöntőjében úgy fogalmazott: az előző évek biztató tapasztalatainak tükrében, kellő bátorságot éreztek ahhoz, hogy mint független, a pálinka előállításában gazdaságilag nem érdekelt szervezet, ismételten lehetőséget adjanak a minőségi pálinka iránt elkötelezett magánszemélyeknek és kereskedelmi főzdéknek arra, hogy egy hiteles versenyben mérhessék össze a pálinka és párlatkészítés során megszerzett tudásukat.

„Ez a tudás az, amiért ezt a versenyt érdemes megrendezni. Hiszem, hogy a pálinka jó hírnevének megőrzése érdekében szükség van a megmérettetésre, hogy láthatóvá tegyük e nemes ital fejlődésének útját. ( )A IV. Palóc Pálinka Ünnep keretében szeretnénk a pálinkafogyasztást az ehhez kötődő ízlésvilág minőségi irányba történő elmozdítására fölhasználni, a résztvevő kiállítók termékeinek bemutatásán keresztül. Ehhez a Bulyáki Pálinkafőzde, az Etesi Pálinkafőzde, a CRUXX Gemina Pálinka, a Csalló Pálinka Manufaktúra, a Márkházi Pálinkafőző Társaság, és a Szicsek Pálinkafőzde adja a kiváló alapot. Kóstolják bátran, de mértékkel termékeiket! Ünnepeljük a Pálinkát! Minden kortya váljék egészségükre!” – zárta köszöntőjét az egyesület elnöke.

A regionális palóc pálinkaversenyen 128 érmet osztottak ki, összesen 36 nevező részére: 30 arany-, 52 ezüst- és 46 bronzérem született. Champion díjat nyert a komorói Bicskei Lajos (Jonathan alma párlat), a somoskőújfalui Hősfi László (Cabernet Franc Törköly és Dió párlataival), a budapesti Kaszács Róbert (Irsai Olivér Szőlő párlatával), a soltvadkerti Schiszler Pálinkaház (Feketeribizli pálinkájával), a karancsaljai Takaró Géza (Concordia szőlőpárlatával) és a budapesti Tusják György (Cigánymeggy párlatával). Az erdei- és vadon termő pálinkák országos versenyénél a zsűri 9 arany-, 22 ezüst- és 8 bronzérmet ítél oda. Champion díjat vehetett át a somoskőújfalui Hősfi László (Feketeribizli párlatáért), a karancslapujtői Sándor Csaba (Gyalogbodza párlatáért), a soltvadkerti Schiszler Pálinkaház (Madárberkenye pálinkájukért), a komorói Szabó Zoltán (Mag Nélküli Kökény pálinkájáért) és az abaújszántói Szóráth Kisüsti Pálinka (Vadbirs pálinkájukért).

Az erdei- és vadon termő gyümölcsökből készült pálinkák országos versenyét várhatóan a jövőben is itt rendezhetik majd, sőt, úgy is fogalmazhatunk, hogy csak itt rendezhetik majd.

A pénteki estét a Balkan Fanatik koncertje zárta a Fő téren, akikre több ezren voltak kíváncsiak. A koncertet követően a Túra az éjben elnevezésű rövid sétán lehetett részt venni Félegyházi Éva vezetésével. Az Európai Sporthét programjai közé tartozott gyaloglás célállomása a Kálvária érintésével a Bányamúzeum volt, ahol krampampulit kóstolhattak a résztvevők és „éjszakai műszakban” tekinthették meg a Bányászati Kiállítóhely felszíni és földalatti részeit.

Szombaton hagyományos bányász és magyar ételek főzőversenyével folytatódott tovább a programsorozat, a színpadon elsőként a Bányász-Kohász Dalkör énekelt. A művészeti csoport és vezetője, Diósi János a bányász hagyományok ápolásáért végzett több évtizedes munkásságáért a 66. Központi Bányásznapon Művészeti Nívódíjat vehetett át a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetétől. (A díjátadás részleteire visszatérünk. A SZERK.) Hagyományőrzők érkeztek énekes produkcióikkal a Fő térre Karancslapujtőről, Zagyvarónáról, Karancsberényből és Karancsaljáról, aztán Bohács István, Grényi Aranka és Murányi Zoltán énekeltek.

A főzőverseny délutáni eredményhirdetésén Dániel Zoltán alpolgármester, Tóthné dr. Kerekes Andrea jegyző és Herczeg József mesterszakács adták át az elismeréseket. Különdíjas lett a Becsó Zsolt–Peti Konyhája csapat. Harmadik helyen végzett a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft., második helyen a Csapatmunka csapat, a győztes pedig a Csöppentők csapata lett, aki nem mellesleg egy komplett menüt készítettek el.

A programsorozatot a Nógrád Táncegyüttes felnőtt és utánpótlás csoportjainak fellépése zárta. Ahogyan Szabó János, a táncegyüttes vezetője is viccesen megfogalmazta: „az orvostudomány máig értetlenül áll az előtt, hogy ha az ember a lábával ütemre kezd lépkedni jobbra és balra, miért indul el a szája íve a fülei irányába, és fordul egyből mosolyra”. A Nógrád Táncegyüttes bármely csoportjának fellépése is ettől a „megmagyarázhatatlantól” több mint remek koreográfia, szorgos gyakorlás és tehetség együttese, hiszen a 8 évesektől a fél évszázadon túliakig mindenkin látszik, hogy szívből és önfeledten szerepel a színpadon. Az pedig, hogy egy táncos koreográfia egy város múltját is bemutathatja, külön csodálatos – ezt szombaton délután, a program záróakkordjaként másfél órában csodálhatta meg a közönség.

 

Kéri István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában