Helyi közélet

2016.09.14. 10:08

Orbán Viktor a bolgár-török határon: Európa jövője itt dől el

fenyvesi

Mindenkinek meg kell értenie, hogy Európa jövője nem Brüsszelben dől el, hanem itt, ahol állunk, a bolgár-török határon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, miután Bojko Boriszov bolgár kormányfővel határszemlét tartottak a térségben.

Leszovo-MTI. Bulgária sikeres védekezése mindannyiunk közös érdeke - fogalmazott Orbán Viktor a szemlét követő sajtótájékoztatón, amelyet a határon felhúzott kerítés előtt, a határ bolgár oldalán lévő leszovói átkelőtől nem messze tartottak. A miniszterelnök szerint Európa keveset törődik Bulgáriával, amelyet pedig meg kellene segítenie az uniónak. A visegrádi négyek csoportját képező tagállamok (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország) meg is egyeztek abban, hogy segíteni fogják Bulgáriát, és a pénteki pozsonyi európai uniós csúcstalálkozón kezdeményezik, hogy az EU is tegyen így - közölte. "Nem szabad Bulgáriát magára hagyni, nem igazságos, hogy (...) egyedül kell viselnie a védekezés terheit, hiszen nemcsak magát védi, hanem bennünket is" - mondta a kormányfő. "Ha tudunk adni hárommilliárd eurót a törököknek, akik nem tagjai az EU-nak, akkor lehetetlen, hogy ne tudjunk adni 160 millió eurót a bolgároknak, akik meg tagjai az EU-nak" - hívta fel a figyelmet.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen a hivatalos látogatáson Bulgáriában tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök (k) a bolgár-török határnál tartott határszemle után kezet fog Bojko Boriszov bolgár kormányfővel Burgasz kikötőjében 2016. szeptember 14-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs[/caption]

Bojko Boriszov a BTA bolgár hírügynökség jelentése szerint arról beszélt, hogy Szófia a legutóbbi időkig magára maradt határának védelmével, és nagy nehézségekkel kellett megküzdenie. "Az összes EU-tagállam együttes erőfeszítése nélkül nem lehet tartós megoldást találni" - fűzte hozzá. Boriszov jelezte, hogy minden támogatást elfogadnak a határ védelmében, ugyanakkor hangsúlyozta a bevándorlási hullám megfékezésére kötött EU-török megállapodás jelentőségét is. Orbán Viktor azt is kiemelte, hogy "nem védekezhetünk egymás rovására", vagyis az nem jó megoldás, hogy a magyarok levédik a határukat, de az rossz a szerbeknek, vagy Szerbia védi a határát, de az rossz Bulgáriának. Ehelyett összefogásra van szükség - folytatta -, ki kell jelölni a déli határvonalat, és azt kell megvédeni közösen. "Egymást segítve kell védekeznünk, és nem egymás rovására: rá kell vennünk a görög barátainkat is, hogy ezt a logikát kövessék" - mondta. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy novemberben újra életbe kell léptetni a schengeni szabályokat, ez minden schengeni tagnak, így Görögországnak is kötelessége. Az nem lehet, hogy egyesek erősen védekeznek, mások meg gyengén, mert akkor "a védelmi vonal át fog szakadni" - fogalmazott. Hangsúlyozta is, hogy a határvédelem szerinte nem ideológiai kérdés, hanem pragmatikus, jogi ügy: a határon nem lehet szabálytalanul átmenni, az ugyanis bűncselekmény. "Akit nem akarunk beengedni, de mégis bejön, azt vissza kell küldeni" - tette egyértelművé álláspontját.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Bojko Boriszov bolgár kormányfő (b2) a bolgár-török határnál tartott határszemlén Leszovo közelében 2016. szeptember 14-én. (MTI/EPA/Vasszil Donyev)[/caption]

A bolgár határvédelemről kérdésre úgy nyilatkozott: Bulgária kőkeményen védekezik, a "naivitásnak" nyomait sem látni, "itt ilyen európai blablákkal sokra nem lehet menni, itt védekezni kell". Európa mai legnagyobb problémájának Orbán Viktor a naivitást tartja, a brüsszeli bevándorláspolitika ugyanis szerinte naivitáson alapul, "ezért vagyunk ma bajban". A kormányfőt arra is reagáltatták a sajtótájékoztatón, hogy Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a Die Weltben kedden közölt interjúban úgy fogalmazott: elfogadhatatlan az uniós alapértékek súlyos sérelme, ezért ideiglenesen vagy véglegesen ki kell zárni az EU-ból az olyan tagokat, mint Magyarország, ahol "kerítéseket építenek háborús menekültek ellen", vagy ahol megsértik a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét. Orbán Viktor erre úgy reagált: a politikában az abszurditás a legszórakoztatóbb. "Ez a helyzet arról szól, hogy egy luxemburgi kommunista próbálja demokráciáról kioktatni azokat, akik 40 évig szenvedtek a kommunizmustól" - mondta, a politikai tréfa kategóriájába sorolva Asselborn nyilatkozatát.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] (MTI/EPA/Vasszil Donyev)[/caption]

Az új ENSZ-főtitkár jelölésével kapcsolatos bolgár újságírói kérdésre - miután a posztra Bulgária is jelöl - Orbán Viktor azt felelte: a dolgok nemzetközi rendje szerint Közép-Európának lehetősége van arra, hogy főtitkárt adjon, aki most "leginkább egy hölgy lehet". Bulgáriának tehetséges és tiszteletre méltó női állampolgárai vannak - tette hozzá. Az Bulgária dolga, hogy kit jelöl, "nekünk csak egy tiszteletteljes kérésünk van: ne játsszuk el az esélyt", és "ha a mostani jelölt nem kapja meg a kellő támogatottságot, akkor ne engedjük át a lehetőséget másnak", azt Közép-Európa tartsa a kezében - mondta. Magyarország tiszteli az Európai Bizottságba delegált bolgár tagot, Krisztalina Georgievát - akinek a neve szintén felmerült a főtitkári posztra -, és örömmel tudja támogatni őt, de a jelölés joga Szófiáé - közölte. Orbán Viktor kedden érkezett Bulgáriába, ahol este a Fekete-tenger partján fekvő Burgaszban munkavacsorán vett részt bolgár és szerb kollégája, Bojko Boriszov és Aleksandar Vucic társaságában. A szerda délelőtti határszemle után a fekete-tengeri határvédelem helyzetéről is személyesen tájékozódott a magyar és a bolgár miniszterelnök.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában