Helyi közélet

2016.09.20. 07:48

Mi is a küldetésünk?

fenyvesi

Mátraverebély-Szentkút adott helyet annak az eseménynek, amelyen a katolikus segélyszervezet Kárpát-medencei vezetői találkoztak. A rendezvényen Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára is előadást tartott az „Állami szerepvállalás és együttműködési lehetőségek karitatív területen a Kárpát-medencében” címmel.

 

Mátraverebély-Szentkút. Az eseményen mások mellett jelen volt Fülöp Attila államtitkár-helyettes, valamint Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia és természetesen Magyarország karitász igazgatója is.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos vezetője lapunknak a rendezvényen elmondta: a találkozó lényege, hogy erősítsék az együttműködést, valamint azokat a kapcsolatokat és lehetőségeket, amelyek a szeretet gyakorlása terén adódnak. Kiemelte, hogy a szeretet és a segítség nem ismer határokat. Ezeket a szálakat szeretnék tovább szőni és erősíteni.

[caption id="" align="aligncenter" width="2488"] A katolikus segélyszervezet Kárpát-medencei vezetői találkoztak Mátraverebély-Szentkúton. Képünk jobb szélén Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Az elhangzott szavakat Soltész Miklós gondolatai követték. Először is „85. születésnapja és újjászervezésének 25. évfordulója alkalmából köszöntötte” a Katolikus Karitászt, de rögtön hozzátette, hogy ennél sokkal távolabbra nyúlik vissza a segélyszervezet története.

A visszatekintés után hangsúlyozta, hogy az állami jelenlét már a kereszténység elején is jelen volt az egyház életében, ugyanúgy, mint napjainkban is. Kiemelte, hogy a karitász ma Magyarországon két tőből fakad. Az egyik az állami kapcsolat, a másik pedig természetesen az egyházi kapocs. Az utóbbiról nem is nagyon kell beszélni, mert ez is alapvető küldetése a katolikus egyháznak.

Ezt követően Soltész Miklós a jelenről is ejtett néhány szót. Elmondta, hogy a karitász szerepe nagyon megerősödött hazánkban, valamint röviden összefoglalta az elmúlt 6 évet. Előadásában feltette – és természetesen meg is válaszolta – a kérdést: tudjuk-e, hogy nekünk bizonyos szempontból mi is a küldetésünk? Megjegyezte, hogy ő személy szerint sokszor elmondja, hogy a szeretetben is vannak koncentrikus – egymás köré rajzolt – körök. Először minden embernek a saját családjáról, hozzátartozóiról kell gondoskodnia, szeretettel bánni velük. Utána jön egy tágabb kör, amikor egy nagyobb közösségben segítünk. Akinek olyan a munkája, beosztása, lehetősége tovább tágíthatja ezt, de nagyon fontos, hogy a belső kör soha nem sérülhet.

Az előadáson az is elhangzott, hogy január közepén a katolikus egyház a templomokban egy gyűjtést indított el a közel-keleti keresztények megsegítésére. Ennek az eredménye több mint 80 millió forint lett, amit a magyar állam 120 millió forinttal kiegészített, és ezt az összeget eljuttatták Irakba. Ott, ahol keresztény közösségek élnek, iskolát fognak építeni. Mindezt azért, hogy az emberek ott tudjanak élni, ott tudjanak maradni.

[caption id="" align="aligncenter" width="3008"] A karitatív szervezetek munkatársain óriási felelősség van – emelte ki Soltész Miklós (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Soltész Miklós kiemelte, hogy a karitatív szervezetek munkatársain óriási felelősség van. Két szempontból is fel kell őket készíteni. Egyrészt azért, hogy minél több „akcióval” segítsék a rászorulókat. Másrészt pedig azért, hogy az embereket lelkileg is ápolni tudják.

Az előadás végén Écsy Gábor megköszönte az államtitkár azon figyelmét és gondoskodását, amely 2010 óta tapasztalható a katolikus egyház, illetve a Katolikus Karitász felé is.

Gerhát Karina

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában