Helyi közélet

2016.09.09. 06:40

Mentésre kiképzett búvárok

fenyvesi

Öt olyan búvárral bővült Nógrád megye katasztrófavédelmi rendszere a héten, akik kifejezetten a víz alatti kutatásra, személyek mentésére, elsüllyedt tárgyak, kisebb vízi járművek vagy holttestek felkutatására és kiemelésére kaptak kiképzést a tavasz és a nyár folyamán Budapesten és Pest megyében.

 

NMH-információ. A Szécsényi Járási Mentőcsoport részét képező Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület tagjai kora tavasszal kezdték meg a ki-, illetve az átképzést az Ebihal Búváriskola és a Pest Megyei Kutató- Mentő Szolgálat szervezésében az igen nehéz feladatra, amelynek végén sikeres vizsgát tettek a Magyar Búvár Szakszövetség munkatársai előtt.

Vízi baleseteknek, vízi és víz alatti létesítmények meghibásodásának, vízi járművek lékesedésének a következményeit sok esetben csak úgy lehet gyorsan és eredményesen elhárítani, ha a mentési munkálatokban arra felkészített búvárok is részt vesznek. Sőt, a katasztrófavédelem munkájának segítése mellett a búvárok nem egyszer a bűnüldözés sikeréhez is hozzájárulnak, amikor bűncselekmények elveszettnek hitt tárgyi bizonyítékait hozzák a felszínre egy-egy tó mélyéről.

Magyarországon a búvárok tevékenységét a Magyar Búvár Szakszövetség felügyeli, amelynek elismert oktatási rendszerén belül szerezte meg a Nógrád megyei mentőegyesület egy tagja a merülésvezetői, egy tagja a haladó szintű, három tagja pedig a könnyűbúvári minősítést, akik ezzel jogosulttá váltak a víz alatti kutatási, mentési feladatok ellátására. Ennek nehézségét jól példázza, hogy a hazai álló- és folyóvizek döntő többségében a szennyezett, iszapos víz miatt alig fél méter a látótávolság, ami eleve rendkívül megnehezít mindennemű búvártevékenységet.

A nagyon komoly fizikai erőnlétet, önfegyelmet, nagy adag bátorságot és tökéletes vízbiztonságot igénylő búvármunka az egyik fontos elem a csitári székhelyű Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület tevékenységi körében, ezért a jövő évben további tagok búvárkiképzését tervezi az egyesület, illetve a most vizsgázott búvárok is szeretnének majd egy-egy fokozattal feljebb lépni jövőre. Ezen kívül fontos célkitűzés, hogy a búvárok ne csak tavasztól őszig legyenek alkalmazhatóak, hanem télen, a jeges vízben is; az ehhez szükséges, nagy értékű, speciális felszereléseket szintén igyekszik majd mielőbb beszerezni az egyesület.

-RP-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában