Helyi közélet

2016.09.14. 09:01

Magyar agár nyert a kutyakiállításon

fenyvesi

Salgótarján. Az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesülete vasárnap rendezte meg a Tóstrand területén, immár hatodik alkalommal, a salgótarjáni CAC nemzeti kutyakiállítást. Az eseményt Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere nyitotta meg.

Salgótarján. A helyszínhez igazi strandidő társult, szerencsére a kiállítók és kutyáik a fák árnyékában hűsölhettek, amíg sor került a bírálatokra. A kutyák minősítése hét körben folyt, a nagyméretű show ringet pedig a használaton kívüli nagymedencében rendezték be az egyesület önkéntesei.

A bírói csapat, amelynek két tagja a határon túlról érkezett, feszített tempóban bírálta a kutyákat és osztotta a címeket a kiállítási körökben. Százharmincöt fajta esetében kellet kiadniuk a fajtagyőztes címet, fejenként 60-100 kutyát minősítve. A jó időnek köszönhetően igen nagyszámúra kerekedett közönség figyelemmel kísérhette, melyek a legszebb egyedek, milyen hibákra hívják fel a figyelmet a bírók, illetve hogyan kell szabályosan és látványosan egy-egy fajta kutyát a körben megmutatni beállítva, illetve mozgásban is.

Délben az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesülete látványos bemutatójával indult a „medence-party” a gyermekek nagy örömére. A szokásos engedelmességi és őrző-védő gyakorlatokon túl az iskolások és gazdáik szórakoztató trükköket is bemutattak.

Egy kutyakiállításon ugyan csak törzskönyvvel rendelkező ebek vezethetők fel, a salgótarjáni szervezők azonban minden évben díjazzák a legszebb keverék, illetve fajtatiszta hobbi kutyákat is. Ezt követően vette kezdetét a hivatalos Best in Show program, amely szintén eltér a többi kiállításon megszokottól. Talán azért is szeret Salgótarjánba jönni a tulajdonosok jelentős része, mert a fiatal felvezetők mellett Nógrádban a szeniorokat is díjazzák, illetve a fajtagyőztesek mellett fajtánként a legszebb ellenkező neműeknek is serlegek járnak.

A legszebb salgótarjáni kutyát különdíj illeti, amely ebben az évben egy 2016-os ország tortát jelentett. Ismét sikeresnek bizonyultak a helyi tenyésztők, tulajdonosok nagy számban nevezett kutyái. A Bébi Best in Show programban salgótarjáni angol cocker spániel második helyezést ért el, míg a legszebb ellenkező neműek között bátonyterenyei fehér törpe Schnauzer szuka állt a dobogó legfelső fokára.

A tíz fajtacsoport közül kettőt salgótarjáni tenyésztésű kutya nyert meg, a II. fajtacsoportot egy már százharmincnál is többször kiállított fehér törpe schnauzer, VIII. fajtacsoportot pedig egy rendkívül látványos amerikai cocker spániel. A VIII. fajtacsoportban abszolút volt a nógrádi siker, második salgótarjáni angol cocker spániel, harmadik pedig balassagyarmati golden retriever lett. Végül a legszebb tíz kutya közül a fehér törpe schnauzer dobogóra került, második helyen végzett. A kiállítás legszebb kutyájának 2016-ban a magyar agarat választották.

Kardos Vilmos vezető bíró, illetve Szabó Sándor, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége jelen lévő alelnöke többedszer nevezte kiválónak a szervezők munkáját. A salgótarjáni CAC kiállítások az országban több éve a legnépszerűbbek közé tartoznak a nevezett kutyák száma, és a résztvevők véleménye alapján.

Tóth Hajnalka elnök és lelkes csapata 2017-ben is várja a kutyatulajdonosokat és kutyabarátokat egy újabb CAC nemzeti kutyakiállításra, amelyre várhatóan március végén kerülhet sor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában