Helyi közélet

2016.09.29. 04:34

Két középületének energetikai fejlesztését kezdi el a megyei kormányhivatal egymilliárd forintos támogatásból

fenyvesi

  A Nógrád Megyei Kormányhivatal 1 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült a “Nógrád Megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai fejlesztése” című, KEHOP-5.2.2-16-2016-00009 azonosító számú projekt megvalósítására. A fejlesztés hozzájárul az épületek energiatakarékosságának fokozásához és megújuló forrásból származó energiafelhasználásához. A 100%-os mértékű támogatást az Európai Unió és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. Magyarország Kormánya az EU irányelveivel összhangban célul tűzte ki az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulás támogatását minden ágazatban. Hazánkban az energiafelhasználás mintegy 40 százaléka épületekben történik. Ha ezeket jól szigeteljük, és megújuló energiaforrásokat használunk, akkor gyermekeink, unokáink nemzedékeinek energiabiztonságát is megteremtjük. A KEHOP-5.2.2 projekt nyújtotta támogatásból a két salgótarjáni épület nemcsak energetikailag válik “takarékossá”, hanem esztétikailag is megszépül. A fejlesztések további pozitív hozadéka lesz, hogy a hivatali ügyintézés környezetbarát, megújuló energiaforrást hasznosító középületekben történik majd, a hivatalokban dolgozók munkakörülményei javulnak, s olcsóbb lesz a hivatalok működtetése is.

[caption id="" align="aligncenter" width="750"] A projektet dr. Szabó Sándor, Nógrád megye kormánymegbízottja mutatta be[/caption]

A megyeszékhelyen a Megyeháza (Salgótarján, Rákóczi út 36.) és a Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Közlekedési Osztály (Salgótarján, Csokonai út 3.) épületei érintettek a korszerűsítéssel. A munkálatok során mindkét épületben kicserélik a nyílászárókat, hőszigetelik a homlokzatokat, kondenzációs kazánokat szerelnek be és megtörténik a központi fűtési rendszer teljes felújítása is. Hőszivattyús légkondicionáló rendszereket építenek ki, melyek üzeméhez az elektromos energia egy részét az újonnan telepített napelemes rendszer biztosítja majd. Megvalósul a villamoshálózatok rekonstrukciója és a világítás modernizálása is. A fejlesztések megvalósítása után az épületgépészeti rendszereket számítógép vezérelt energiamenedzsment fogja felügyelni mindkét intézményben. A Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Közlekedési Osztályának épületében 2016. szeptember 23-án megtörtént a munkaterület átadása a kivitelező részére. A Megyeháza energetikai fejlesztése várhatóan 2017 tavaszán kezdődik el, jelenleg a kivitelező kiválasztására lefolytatandó közbeszerzési eljárás előkészítése folyik. A projekt tervezett befejezése 2018. augusztus 17-én várható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában