Helyi közélet

2016.09.13. 06:54

Kínai gazdasági kapcsolatok

fenyvesi

A kínai Haunan tartomány költségvetésért felelős hivatalvezető-helyettese, Yan Jicheng és munkatársai tegnap délelőtt látogatás és tapasztalatcsere céljából érkeztek Salgótarjánba. Dr. Bablena Ferenc, a Nógrád megyei közgyűlés alelnöke, valamint dr. Szabó József, Nógrád megye jegyzője számolt be a delegációnak arról, hogy nálunk hogyan folyik a tervezés, a büdzsé összeállítása. A vendégek azt is megtudták, miként kapcsolódik össze a költségvetésen keresztül az állami irányítás és a gazdaságfejlesztés.

 

Salgótarján. Dr. Bablena Ferenc lapunknak elmondta, hogy ő részt vett azon a 2010. évi budapesti találkozón, amelyiken a kínai és a magyar miniszterelnök megfogalmazta, hogy szorosan együtt fognak működni.

Megjegyezte, hogy eddig is tették és a jövőben még nagyobb hangsúlyt szeretnének arra fektetni, hogy a fentiekben elhangzottakat „lefordítsák” tartományi és megyei szintre is. Hozzátette, hogy mindig öröm egy kínai tartomány képviselőjével találkozni, mert ezzel is bebizonyítják és megerősítik azt, hogy él a kapcsolat, valamint közelebb is tudnak egymáshoz kerülni.

Dr. Bablena Ferenc elmondta, hogy kiemelt céljuk, hogy külföldi tőkét és befektetőt hozzanak Nógrád megyébe. Keresik azokat – így tehát a kínaiakat is – akik tőkét, munkát és fejlesztést szándékoznak megyénkben megvalósítani. Rögtön hozzátette, hogy ezen beruházások megvalósítása általában kormányzati szinten dől el, azonban, ha egy-egy tartomány és megye elindít egy ilyen együttgondolkodást, akkor azt bizonyos idő után kormányzati szintre is fel lehet emelni, meg lehet azt valósítani.

A találkozó célja volt, hogy a nemzetközi kapcsolatok épüljenek. Dr. Bablena Ferenc úgy gondolja, hogy a „keleti nyitásban” – amit 2010 óta hirdet a kormány – a kapcsolatok keresésében Nógrád megye élen áll. Lapunkkal közölte továbbá, hogy sajnos konkrét megvalósításról még nem tud beszélni, de nagyon fontosnak tartja, hogy minél szélesebb körben ismerjük meg mi is őket, illetve ők is bennünket. A tárgyaláson szóba került az is, hogy befektetésnél milyen feltételekkel, hogyan lehet megjelenni. A Nógrád megyei közgyűlés alelnöke megjegyezte, hogy minél többször megszerveznek egy ilyen találkozót, annál nagyobb az esély arra, hogy Nógrád megyének ezt a mostani hátrányos helyzetét és gazdasági nehézségeit megoldják.

Ehhez nagyon fontos, hogy nemzetközi kapcsolataink is legyenek. Elmondása szerint, ha megtalálják a közös témát, akkor az országos szervekkel együttműködve el tudnak odáig jutni, hogy Nógrád megyében is olyan fejlesztéseket valósítsanak meg, amelyek a külföldi befektetéshez kötődhetnek.

Arról nem is beszélve, hogy a kínaiaknak az a szándékuk, hogy Közép-Európán keresztül minél nagyobb mértékben bejuthassanak az európai piacokra.

A most megyénkben tartózkodó vendégek érdeklődésének egyik fő témája a költségvetés volt. A tárgyalás során nehézséget okozott, hogy az ő rendszerükben központi állami irányítás működik, nálunk pedig az önkormányzatiság és a kormányzati irányítás két vonala párhuzamosan történik, nyilván más feladattal és szerepkörrel.

Dr. Bablena Ferenc zárásként elmondta: az eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy össze tudják hangolni azt a tevékenységet, ami mindkét országban működik, mert közös céllal és együttgondolkodással minden megoldható!

 

Gerhát Karina

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában