Helyi közélet

2016.09.29. 04:38

Kidobolta a kisbíró a város híreit!

fenyvesi

Az idei Szőlő és bor ünnepe rendezvény, szombaton délután a Romkertben Farkas Attila alpolgármester jóvoltából a Cserépfaluról érkező vendégek, boros gazdák fogadásával vette kezdetét, akik egyben borkóstolóra is hívták a helyieket. Ezt követően, késő este a szomszédos művelődési házban Nagy Szüreti Retró Fesztivál c. rendezvényre került sor. Pásztó. Vasárnap az eseménysorozat a múzeumban folytatódott. Itt egy filmvetítéssel egybekötött beszélgetésre került sor, ahol Gaál István filmrendezőre emlékeztek. Kora délután a több mint három évtizedes múltra visszatekintő szüreti felvonuláson újfent a régi kisbíró Kecskés Sándor, Pásó ült azon a lovas fogaton, amelyik a művelődési ház előtt indulásra várt. A nagy sürgésforgásban néhány mondat erejéig sikerült szóra bírnunk a művelődési ház helyettes vezetőjét, Bottyán Katalint, aki érdeklődésünkre elmondta:- idén a szokottól is több hagyományőrző csoport, közte a helyieken kívül a jászfényszarusi, a berceli, a csécsei, a jobbágyi daloskör, a Rozmaring Népdalkörrel évek óta meglévő dalostársi kapcsolatuk révén, a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ közös meghívása alapján vesznek részt az idei szüreti ünnepségen. Mindezek mellett a városi önkormányzat támogatása mellett a felvonulás során az általános iskolásokat egy jelmezversenyre hívtuk meg.

[caption id="" align="aligncenter" width="1969"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A felhívásra a Zsigmond Király és a Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola mintegy száz diákja öltözött be a szüretit szimbolizáló maguk által készített maskarákba, így a színes népviseletes ruhák mellett, ők még színesebbé tudják tenni az idei szüreti felvonulás menetét. A menettel végighaladva valóban a korábbi évekkel ellentétben hosszabb sorokban kígyóztak a szüreti felvonulás részvevői, köztük ott voltak a legkisebbek, a Százszorszép óvoda lurkói is, miközben a szokott városközponti megállóhelyeken a hagyományőrzők palóc népdalokkal és egy rövid műsorral kápráztatták el a népes számú nézőközönséget. A szüreti felvonulás élén egyébként a Városgazdálkodási kft. kistehergépkocsiját Dömsödi Gábor polgármester vezette, a rakfelületen pedig az Esztam zenekar a Szécsényi testvérekkel együtt húzta a talpalávalót. A szüreti menetben még két zenekar segítette a felvonulók énekes, táncos műsorát, így a Pásztó Folk Band együttese kísérte végig a Muzsla néptáncegyüttes menet közbeni előadását, a menet végén pedig a mátrakeresztesi Pádár Pista és társai szolgáltattak vidám mulatós zenét. Pásztón idén a bíróné és bíró szerepkörét Toldi Klaudia és férje látta el. A további lovas fogatok egyikén foglalt helyet többek között Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, Farkas Attila alpolgármester és Káposzta Csaba civil tanácsnok, akik a kocsiról rendszerint lelépve az út mentén kíváncsiskodókat egy kis borral kínálták. A szüreti felvonulás végén a Romkertben az egyre csak növekvő nézősereg között az Őszirózsa Nyugdíjasklub, a Muzsla Néptánc és Hagyományőrző Egyesület, a berceli Hagyományőrző Népdalkör, a csécsei Kéknefelejcs Népdalkör a jászfényszarui Fehérakác Népdalkör lépett színpadra, miközben a Romkertben a gyermekeket ugrálóvár, csillámtetoválás, a felnőtteket pedig ismételt borkóstolóra várták a cserépfalui vendégek. Az idei szüreti ünnepre meghívott és koradélután kezdődött a Balkán Fanatic sztár együttes műsorkezdésére már több ezer néző tolongott a Romkerti színpad környékén. Őket a sorban a Dorco Band roma népi ének és táncegyüttese követte. A pásztói Szőlő és Bor ünnepe rendezvény Hevesi Tamás koncertjével zárult. Ennyi szüreti felvonuló és a további romkerti programokat megtekintő gyermek, felnőtt már sok éve nem volt Pásztón. Köszönet jár a sikeres lebonyolításért a Rozmaring népdalkörnek, a Városgazdálkodási Kft.-nek, az önkormányzatnak és Teleki László Városi Könyvtárnak és Művelődési Központnak!

Cz.Z.J.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában