Helyi közélet

2016.09.08. 05:40

Gondolatok drótszobrokban

fenyvesi

Csemniczky Zoltán szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás Balassagyarmaton, a Mikszáth Kálmán Művelődési központ Horváth Endre Galériájában.

 

Balassagyarmat. Csemniczky Zoltán a szegedi főiskolán szerzett rajz-biológia szakos tanári diplomát. Ezt követően szülei szülővárosába, Balassagyarmatra került 1976-ban, ahol két évig tanított, majd a művelődési központban helyezkedett el, s ott dolgozott nyugállományba vonulásáig.

Közben szobrászattal foglalkozott, folyamatosan képezte, kvalifikáltatta magát az alkotói, művészeti intézményrendszerbe. Tagja lett a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának, felvették a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapba. Később felvételt nyert a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségébe, valamint a Magyar Szobrász Társaságba. Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el – így Derkovics-ösztöndíjjal, valamint Horváth Endre-, Pro-Urbe-, Madách- és Munkácsy-díjjal –, s az idén Balassagyarmat díszpolgára lett.

[caption id="" align="aligncenter" width="852"] Csemniczky Zoltán az egyik alkotásával[/caption]

A kiállítás megnyitóján sok alkotótársa is megjelent, mások mellett Földi Péter Kossuth-díjas művészünk is. A megjelenteket Zolnyánszki Zsolt, a tárlat kurátora köszöntötte. Siket Norbert balassagyarmati művészbarát pedig felolvasta az egyik versét, amelyet Csemniczky Zoltán alkotása ihletett.

Csach Gábor művészettörténész, Balassagyarmat alpolgármestere azzal kezdte megnyitóját, hogy Csemniczky Zoltán életében nagy változás állt be. A nyugállományba vonulását követően hihetetlenül nagy szorgalommal, alkotói energiával dolgozik. A kiállításon az elmúlt pár hónap alkotásai láthatók.

Csach Gábor szólt arról a művészi megújulásról, amely tetten érhető Csemniczky Zoltán munkásságán. A művész munkaanyaga az elmúlt évtizedekben nem változott, szobrait változatlanul drótból készíti. A legújabb alkotásain erőteljesebb az absztrakció. Szobrai a dolgok lényegére koncentrálnak úgy, hogy a gondolatok vázát tárják elénk, amelyből mi bontjuk ki saját történéseinket, érzelmeink világát. Munkái a gondolati világban építkező, hangulatos szobrok. Egyes munkái geometriai formákból állnak egységgé, míg mások a dróthálózat harmóniájával „szólnak” hozzánk. Alkotásain sok ázsiai, európai szimbólum is jelen van.

A kiállítás megnyitóján közreműködött Lengyelné Zsoldos Enikő hárfaművész.

A tárlat október 27-ig látogatható.

Sz.F.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában