Helyi közélet

2016.09.26. 08:46

Göncfőzésből jeles!

fenyvesi

Szeptember utolsó szombatján a nyugat-nógrádi emberek igazi ínyencségekre vágyó része biztos, hogy Érsekvadkert felé veszi útját, és betér a nagyközség vásárterén lévő forgatagba. Itt aztán megkóstolhatja és ízletesen elfogyaszthatja a falu közkedvelt jellegzetességét, a nagygöncöt.

H. H.

Érsekvadkert. Hamisítatlan késő őszi napsütésben érkeztünk meg a déli harangszó kondulásával szinte egyidőben az érsekvadkerti falunap helyszínére. Ahogy leparkoltunk a helyiek által csak Pást néven emlegetett vásártér szélén, éppen indult egy újabb menet a dodzsemautók futamában, és néhány gyerkőc szülője kíséretében sikongatva feszült neki a következő kőkemény ütközésnek. Mi azonban tekintetünket rögvest másfelé fordítottuk. A nem is olyan távoli messzeségből kristálytiszta énekszó csendült fel: Gianni Morandi közkedvelt slágere szólalt meg olaszul, a „Térden állva megyek hozzád”, a helyi énekesnő-tanár Páris Judit előadásában, hamarosan pedig követték őt tanítványai is a színpadon. Míg az előadást hallgattuk, megindultunk a szemközti sátorsor felé, hiszen onnan áradtak felénk az ínycsiklandó illatok. Népviseletbe öltözött asszonyok tárták elénk a nagygönc-finomságokat. Egyikük a kövér gombócokat gyúrta serényen, társa a szedőkanállal eresztette be a nagy katlanba, míg a harmadik már a tálalást végezte, megkérdezve persze az éhes vendéget, milyen ízesítésben is kívánja fogyasztani a vadkerti gasztronómia különlegességét. Természetesen nem maradhattunk ki a lelkes kóstolásból, a felemelt hüvelykujj pedig egyértelmű jelzés volt a szakácsok felé, milyen laktató hatást is ért el a gönc.

[caption id="" align="aligncenter" width="1155"] Népviseletes asszonyok gyúrták a készülő krumpligombócokat – közben persze ment a terefere[/caption]

Hamarosan a színpad mögül élénk mozgolódásra figyeltünk fel, a füves területen gyülekeztek az érdeklődők. Katonás rendben vonultak be a Vadkerti Szittyák íjászcsoportjának tagjai, legtöbbjükön a honfoglalás korának magyar viselete feszült. Vezényszóra célzás, a vesszők egyszerre repülnek ki a fegyverekről, s hangosan koppanva érnek célba a kifeszített táblákon. A bemutatónak vastaps a jutalma.

Közel egy órásra tervezett szemlélődésünk lassan véget ért. Kifelé menet még találkoztunk a község polgármesterével, dr. Kovácsné Nagy Máriával, váltottunk néhány szót, majd elindultunk szombati utunk következő állomása felé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában