Helyi közélet

2016.09.28. 08:30

Folklórünnep a Cserhátalján

fenyvesi

A közelmúltban egy szélvihar meghiúsította a szabadtérre tervezett falunapi programokat, így ezúttal is komoly aggodalom mellett kémlelték az eget szombaton kora délelőtt a fő szervező önkormányzat, illetve a Mihályfi Ernő Művelődési Ház és Könyvtár munkatárasai. Megnyugodhattak, ezúttal kellemes őszi napsütéses fogadta őket, illetve a Cserhátalja folklórfesztivál és a Családi nap igen sűrű programokkal teli rendezvényét. Palotás. A nap egyik kiemelt eseményére, a szüreti felvonulásra a Rákóczi utca és a Szabadság út sarkán lévő játszótéren gyűltek össze a részvevők, a meghívott vendégek és a fesztiválon szereplők többsége. Közülük néhányan már itt ízelítőt adtak produkciójukból, miközben a helyi gyerekek is egy táncos műsorral rukkoltak elő. A népviseletes ruhába öltözött helyi fiatalok, felnőttek, idősek, ezt követően felsorakoztak a pásztói fogatos által hajtott hintó és az idei szőlőcsokor mögé, hogy a Nefelejcs úton elindulva, körbejárva a település utcáit, zene és nótaszó mellett a helyi lakókat is köszöntsék. A vidám szüreti felvonulás a templommal szembeni központi rendezvényterületen ért végett, ahol az információs sátornál Soósné Tóth Anna családsegítő, aki egyben már hosszú évek óta az ilyen és ehhez hasonló rendezvények dekoratőri munkáját is ellátja, kalauzolta végig a sajtó munkatársát a hatalmas, zöld területen felépített standok, sátrak sokasága között.

[caption id="" align="aligncenter" width="2328"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A színpaddal szemben Gyereknek áll a világ! címet viselő sikeres pályázatnak köszönhetően, hatalmas kékszínű sátrak várták az érdeklődőket, ahol egészségügyi szűrő sátor, vitaminkonyha, kézműves sátor, baba-mama játszósarok, és egy alkotókuckó került kialakításra, miközben Borkó Edit előadást tartott a kisgyermekkori ellátás lehetőségéről. A tágas zöld övezet közepén ősi játékokat lehetett kipróbálni, de ezúttal sem maradhatott ki a családi nap kínálatából a gyermekek nagy kedvence az ugrálóvár és a trambulin. Egy másik részen főzőverseny vette kezdetét, ahol a csapatok mindegyikének paprikás krumpli elkészítésével kellett előrukkolniuk. A mézsátor mellett népi ételeket készítettek, így laskát tócsnit, kenyérlángost is fogyaszthattak a rendezvényre kilátogatottak. Egy másik sátorban dr. Berze Gábor a Bor és Barátság Egyesület képviseletében helyben ledarált, préselt szőlőlével kínálta meg a hozzá betérőket. Ezúttal sem hiányzott a rendezvényről a helyi Ambrus József díszkovács, aki az ősi mesterséget mutatta be a kíváncsiskodóknak. A családi rendezvény által kínált programokkal párhuzamosan zajlott a színpadon sorrendben a Palotási Gyermeklánc Óvoda, a Kenderike Néptánccsoport, az Őszirózsa Nyugdíjas Klub Nótaköre, a bujáki Apraja és Nagyja Néptánccsoport és a Dió trió népzenei játszóház bemutatkozása, majd a már sokak által ismert bátonyterenyei Haraszti ikrek léptek porondra. Őket a sorban a mátranováki – öt férfit jelentő – Daloskör mulatós nótái követték, akik megtudva, hogy a település polgármestere, Szabó Mihály a napokban töltötte be 60. életévét. Felhívták a színpadra, utolsó daluk közös eléneklésére, amelynek végén vastaps fogadta a sikeres, közös produkciót.

[caption id="" align="aligncenter" width="2452"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Továbbiakban kazáriak léptek fel, majd kihirdették a főzőverseny végeredményét, amelynek háromfős zsűribjében a helyi polgármester mellett Becsó Zsolt országgyűlési képviselő és Skuczi Nándor kapott helyet. Az első helyezést Bali Józsefné és csapata érdemelte ki, második lett Varga Csaba csapata, még a harmadik helyen a Gyetvai Mátyásné által vezetett polgárőrök csapata végzett. Ezt követően a polgárőrök segítségével szabaddá tették a színpad előtti területet, ahol a népviseletes egyenruhákba öltözött Palóc Virtus Kulturális és Sportegyesület igen látványos harcművészeti, ostoros, íjász, botos, bemutatójára került sor, miközben a színpadon a pásztói Muzsla Néptáncegyüttes előadását tekinthették még az eseményen részvevők. Őket újfent a Palóc Virtus SE műsora illetve a Zűrös Banda világzenei koncertje követte, egyben zárta az idei Cserhátalja Folklórünnep szabadtéri színpadi műsorát. A művelődési házban ezt követően vette kezdetét a hajnalig tartott szüreti bál.

Cz. Zentai

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában