Helyi közélet

2016.09.23. 04:22

Felkészültek a valódi „katasztrófára”

fenyvesi

A Nógrád Megyei Védelmi Bizottság, a Nógrád Megyei Kormányhivatal, valamint a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófa-felszámolási együttműködési és egészségügyi válsághelyzeti gyakorlatot tartott. Ennek során olyan feltételezett alaphelyzetet szimuláltak, amelynek bekövetkezte a valóságban bármikor előfordulhat. A gyakorlat valósághűbb megrendezése érdekében 54 fő önkéntes bevonásával a sérülések imitálása is megtörtént.

 

Salgótarján. Angyal Eszter, megyei katasztrófavédelmi szóvivő lapunknak elmondta, hogy a gyakorlat feltételezése szerint az Apollo Dance Hall szórakozóhely bárpultjánál tűz keletkezett. Ekkor ötvennégyen tartózkodtak bent. A tűzoltók megkapták a bejelentést és ezt követően nagy erőkkel a helyszínre vonultak. Hozzátette, hogy a salgótarjáni tűzoltók két fecskendővel vettek részt az „akcióban”, továbbá a bátonyterenyei, illetve a szécsényi tűzoltók is riasztva lettek a helyszínre. Elsődleges feladatuk az életmentés volt. Megjegyezte, hogy a tűzoltók védő vízsugár fedezete mellett mentették a sérülteket, valamint ezzel párhuzamosan több vízsugár segítségével a tüzet el is oltották.

Ezt követően dr. Kalocsai Péter, a Nógrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója kérdésünkre elmondta, hogy ategnapi a Nógrád Megyei Védelmi Bizottság és a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös gyakorlata volt, több mint 10 közreműködő szervezettel. Kiemelte, hogy ezek az egyletek a valóságban nagyon ritkán találkoznak. Megemlítette, hogy a gyakorlat egyik fontos célja az együttműködési képességek kialakítása volt. Rögtön hozzátette, hogy a másik pedig, ami talán még az előbbinél is fontosabb, hogy valójában ez az egészségügyi ellátórendszer tesztelésére szolgált.

Dr. Kalocsai Péter elmondta, hogy a szituáció szerint a megyei kórházba 100 sérültet „zúdítottak be”. Ez annyit jelent, hogy az egészségügyi intézménynek valójában fogadnia kellett ezeket a betegeket, el kellett látnia őket, és az elhelyezésüket is meg kellett oldani. Fontosnak nevezte: ez az, ami nagyon különbözik a tekintetben, hogy valamit elméletben, „papíron” megpróbálnak eljátszani, vagy a valóságban szimulálják a helyzetet. Hangsúlyozta, ezzel mérték le, hogy az, amit elképzeltek, a valóságban is működőképes-e. Vagyis a gyakorlatnak ez volt a legfontosabb célja is egyben. Kiemelte, hogy bármit is találnak ki, az élet sajnos mindig képes annál bonyolultabb, egy kicsit másabb szituációt előidézni.

Dr. Surján Orsolya, megyei tisztifőorvos lapunknak elmondta, hogy a gyakorlat célja az együttműködés megtanulása volt, valamint az, hogy a valós szituációban a kooperációra kötelezett szervezetek között kiépüljön a valós kapcsolat. Megtanulják azt, hogy egy ilyen helyzetben pontosan kinek mi a feladata és a hatásköre. Megemlítette, hogy a népegészségügyi főosztály részéről az MVB gyakorlat keretében elsősorban a kórház egészségügyi válsághelyzeti tervét szeretnék gyakoroltatni, hogy az megfelelő-e, vagy valahol változtatni kell rajta.

Kiemelte, a terv azt a célt szolgálja, hogy ha bármilyen nem várt esemény bekövetkezne, akkor ne legyen pánik, valamint ne akkor kelljen gondolkodni, hogy kinek mi is a feladata. Legyen egy „mankó” minden dolgozó kezében, ahol le van írva, hogy kinek mi a teendője. Hozzátette, hogy nyilvánvaló ez a dokumentum elméletben készült, és ezért is volt szükség ennek kipróbálására. Örömmel közölte, hogy a kórház nagyon együttműködő volt, átérezte azt, hogy az ő számára is mennyire fontos ez.

Dr. Surján Orsolya elmondta, ez a szituáció riasztási résztervet is gyakoroltatott, hogy kiket és hogyan rendeljenek be, s azok mennyi idő alatt érnek a helyszínre. Hozzátette, hogy gyakorlatot a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a népegészségügyi főosztály, valamint a Szent Lázár Megyei Kórház  hajtotta végre. A rendőrség segítőként volt jelen, ők biztosították a lezárást. Az Országos Mentőszolgálat most nem gyakorlatozott csak szakmai segítséget nyújtott, továbbá a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete is támogatta a gyakorlatot.

Az utóbbi részéről Szilágyi Leonóra, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének megyei igazgatója szólalt meg. Elmondta, hogy évek óta együttműködnek a rendvédelmi szervekkel, de konkrét együttműködési megállapodásuk a katasztrófavédelemmel van, nemcsak megyei, hanem országos szinten is. Alapfeladatuknak az elsősegélynyújtást tartják.  Szomorúan tette hozzá, hogy országos szinten is elég csekély a hajlandóság az elsősegély-nyújtásra. Véleménye szerint ez nem a szolidaritás hiányából fakad, hanem a nem tudásból. Éppen ezért arra törekednek, hogy az elméleti tudás mellett a készségek elsajátítását is segítsék. Kiemelte, hogy a szimulációs gyakorlatban három területen is részt vettek. Volt egy elsősegélynyújtó csapat, egy imitációs társaság, valamint a szociális ellátók is megjelentek. Az utóbbiak feladata a kórházba szállítottak lelki ápolása, valamint a pszichés megnyugtatása volt.

Gyurkó Péter fotóriportja itt található.

Gerhát Karina 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában