Helyi közélet

2016.09.24. 08:37

Előtérben az önzetlen segítés

fenyvesi

Legtöbben bizonyára a Szent Lázár Lovagrend Salgótarjáni Szent Ilona Jószolgálati Alapítvány kuratóriumának elnökeként ismerik Sipos Ákosné, Mariettát. Nem csoda, hiszen édesanyja halála után, 1996-tól ő vette át a salgótarjáni Szent Lázár Lovagrend irányítását. Marietta és munkatársai sokszor éjt nappallá téve, hétvégét nem is ismerve, önzetlenül dolgoznak azon, hogy a rászorulókon segítsenek és életüket, világnézetüket elviselhetőbbé, szebbé varázsolják.

 

Salgótarján. Mikor alakult meg a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend, és milyen céllal?

A Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend az 1140-es években alakult meg a keresztény országokban. Katonai tevékenységének elsődlegessége mellett egyre jelentősebb szerepet kapott az ispotályos – szervezett gyógyító – jellegű munkájuk. Elsősorban a leprás betegek gyógyítását tűzték ki célul. Betegápoló és szegénysegítő tevékenységük a kor legmagasabb szintjén állt. Ez volt az első olyan lovagrend, amelynek szerzetesnők is tagjai lehettek. A bibliai Szent Lázár oltalma alá helyezték magukat, aki a szegények és a leprások védőszentje.

Magyarországon mikor indult „útjára” a lovagrend?

Hazánkban a XII. században kezdte el működését. A keresztes háborúkban való részvétel mellett elsősorban betegápoló, szegénysegítő tevékenységet folytattak. 1945 után Magyarországon betiltották működésüket, majd 1991. szeptember 1-én kezdett a rend újra működni hazánkban. Most már karitatív jelleggel funkcionál, a rászorultak, elhagyatottak, betegek gondozása, életük jobbá tétele tartozik feladatai közé. A Szent Lázár Lovagrend a rendszerváltást követően Magyarországon először Salgótarjánban alakult meg és kezdte el működését.

Miért pont itt?

Ez nem volt véletlen, ugyanis a Dél-Afrikában élő nagybátyám dr. Kézdy Vásárhelyi Béla és édesanyám dr. Margitay Lórándné voltak az alapítók, akik Magyarországon ismét elindították a lovagrend működését.

Nekik köszönhetjük, hogy ezt a szép és nemes feladatot folytathatjuk, most már 18 rendtársammal együtt. Közülük megemlíteném dr. Bercsényi Lajost, a Szent Lázár Megyei Kórház főigazgatóját, mint lovagrendünk egyik alapító tagját.

Tudomásunk szerint a lovagrend alakította ki a megyei kórházban található Szent Lázár Kápolnát

Igen, ez így történt. A Szent Lázár Kápolna 1991. szeptember 1-én a lovagrend megalakulásával egy időben lett kialakítva és felszentelve. A kápolna berendezésit, felszerelésit, kegytárgyait Németországból adomány útján kaptuk dr. Buzády Tibor alperjel közreműködésével. A kápolnába örömmel jönnek a betegek, a dolgozók, de szeretnek a falai között megpihenni a környéken élő idős, mozgásukban korlátozott emberek is, akiknek már nehéz a város távolabbi templomaiba eljutni. A kórház nagyon sokszor a szomorúságnak, a kétségbeesésnek a helye. Találkozni lehet olyan magányossá, elhagyatottá vált betegekkel is, akiknek a testi bajuknál nagyobb a lelki gyötrelmük. Azonban a sok szenvedést látott falak között van egy hely, egy kis kápolna, ahová mindig be lehet menni, nyugalmat keresni és lelki vigaszra találni. Ott hetente egy alkalommal, szerdán délután, 3 órakor mutatnak be szentmisét a katolikus híveknek, valamint havi egyszer evangélikus istentiszteletet is tartanak.

A kápolna működtetése mellett milyen szerepe van még a lovagrendnek?

A lovagrend helyi szervezete sokrétű munkájával próbál segíteni a város és az egész megye rászoruló családjain. 2006-ban létrehoztunk egy alapítványt, amelynek célja a szegények, a hajléktalanok, a hátrányos helyzetű gyermekek, valamint a fogyatékkal élők segítése.

Milyen „akciókat”, rendezvényeket szerveznek?

Rendszeresen szervezünk több napos ruhaosztásokat a nélkülözők, rászorulók, nehézsorsú családok, hajléktalanok részére. Az Egészségügyi - Szociális Központ és a Gyermekjóléti Szolgálat családgondozóival rendszeres, napi kapcsolatban állunk. Segítséget nyújtunk bútorok, lakás felszerelési tárgyak, ruhaneműk adományozásával. Több esetben támogatjuk a különböző intézményeket is, mint például a Szent Lázár Megyei Kórházat, anyaotthonokat, hajléktalanszállókat, gyermekotthonokat, óvodákat és iskolákat, valamint a szociális otthonokat is. Ezen kívül 25 év óta rendszeresen karácsony tájékán 500 hátrányos helyzetű óvodás és kisiskolás gyermek részére rendezünk karácsonyi zenés műsorral egybekötött ünnepséget. Azon minden egyes gyermek ajándékot, játékot kap. Szintén 25 éve már, hogy Salgótarjánban kezdtük el először az ingyen meleg étel osztását, ezt is a szeretet ünnepe előtt. 900 adag gulyáslevest, narancsot és szaloncukrot osztunk szét a rászorulók, hajléktalanok, továbbá a nehéz sorsúaknak. 10 év óta pedig Gyermeknapi rendezvényt szervezünk a hátrányos helyzetű családok gyermekei részére.

A fentiek mellett jótékonysági, kulturális rendezvények, koncertek szervezésével is megpróbálunk segíteni az arra rászoruló közösségeknek.

Más országokból érkeznek-e adományok hazánkba?

A megalakulásunk óta számtalan kamionnyi adomány érkezett a külföldi lovagrendek támogatásával – Németországból, Ausztriából, Hollandiából, valamint Svájcból is.

A Szent Lázár Lovagrend támogatja-e a határon túli magyarokat?

Természetesen, igen. A határon túli magyarok sorsának javítása céljából több esetben, több szállítmány megszervezését és kiszállítását végeztük. Kárpátalja, Erdély, valamint Felvidék magyar nyelvű iskoláiban tanuló gyermekeit támogattuk. Ott voltunk a tiszai árvíznél, a vörös iszap katasztrófánál és mindenhol, ahol segíteni tudunk. Jelen pillanatban is a Szent Ilona Kommendában mindnyájan azon fáradozunk, hogy a Salgótarján és környéke egészségügyi és szociális intézményeinek és családjainak támogatást szerezzen, továbbítson és nyújtson.

 

Gerhát Karina

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában