Helyi közélet

2016.09.23. 08:18

Autómentes nap borította fel a rendet

fenyvesi

Nehéz volt autóval közlekedni Salgótarján belvárosában tegnap. Mint megtudtuk, a Nemzetközi Autómentes Nap volt az a rendezvény, amely „kizárta” a Rákóczi út Fő tér melletti szakaszáról a benzingőzös járműveket. Helyettük óvodások és iskolások foglalták el a területet, akik közlekedési vetélkedőkön, tájékoztató programokon vehettek részt. A főszervező a Salgótarjáni Ifjúsági és Tanácsadó Iroda volt, amely az Európai Mobilitási Héthez csatlakozva, egy hetes programja végére tett pontot ezzel a rendezvénnyel.

[caption id="" align="aligncenter" width="2559"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

 

Salgótarján. A programban a városi rendőrkapitányság nyújtott hathatós segítséget a salgótarjáni fiataloknak. A Rákóczi út Karancs Szállótól Pécskő Áruházig tartó szakaszát lezárták, egészen reggel héttől délután öt óráig nem lehetett behajtani a területre autóval. A tömegközlekedési eszközök jártak, sőt azokat az autósok jogosítvány és forgalmi engedély felmutatásával ingyen használhatták. A rendőrök mellett a Salgótarján Nagyvárosi Polgárőr Egyesület tagjai is részt vettek a helyszín biztosításában. Ott jártunkkor egy járókelő – ahogy egyik képünkön is látszik – kis szendvics- és üdítőcsomaggal köszönte meg nekik, hogy a város minden rendezvényén segítik a biztonság fenntartását.

[caption id="" align="aligncenter" width="2624"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A lezárás nagyon megterhelte a közeli elkerülő utakat és a Förster Kálmán tér melletti parkolók is hiányoztak a rendszerből, de egy évben egyszer talán minden autós lehet toleráns, hiszen a cél nagyon nemes: felhívni a figyelmet a fenntartható mobilitásra, vagyis arra, hogy az energiaforrások megőrzése az emberiség egyik legnagyobb feladata, amelyet a közlekedési szokásaink újragondolásával is megtehetünk.

[caption id="" align="aligncenter" width="1977"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A Nemzetközi Autómentes Napon arra hívták fel a főposta melletti téren megjelent óvodások és kisiskolások figyelmét, hogy autó helyett kerékpárral vagy akár rollerrel is közlekedhetünk, s ezzel megóvjuk Földünket. A tegnap talán még bosszankodó autósoknak a szervezők egy óriási aszfaltrajzot hagytak hátra a parkoló kövén, ezzel jelezve az energiatakarékosság fontosságát.

[caption id="" align="aligncenter" width="1829"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Az Európai Mobilitási Hét programjai szeptember 16-22. között zajlottak Salgótarjánban. Szerveztek többek között fotó- és rajzpályázatot, kerékpáros megmozdulást a Salgótarján-Kisterenye szakaszon és ráfűződtek a tanévnyitó fesztivál programjára is saját bemutató standokkal. Az egyhetes programsorozat zárónapja volt a tegnapi.

A mobilitási hét eseményeinek megrendezésében a Salgótarjáni Ifjúsági Irodát a rendőrség mellett az Új Nemzedék Közösségi Tér, a Család Esélyegyenlőségi és Önkéntes Ház, a Hegyikerékpáros Egyesület és a Velosport segítette.

Lakatos Katalin

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában