Helyi közélet

2016.09.08. 06:05

A keleti gorilla a súlyosan veszélyeztetett fajok közé került

fenyvesi

A keleti gorilla, a világ legnagyobb emberszabásúja súlyosan veszélyeztetett fajként került fel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listájára, az óriáspanda viszont hosszú idő után többé nem tartozik ebbe a kategóriába.

Honolulu/Peking-MTI/AP. A nemzetközi szervezet vasárnap, a Hawaiion megrendezett kongresszusán kiadott jelentésében számolt be arról, ahogy az orvvadászat miatt a keleti gorillák a kihalás szélére sodródtak, ezért a faj felkerült a vörös listán szereplő mintegy 80 ezer állatfaj közé, amelyek közül csaknem 24 ezer fennmaradása van súlyos veszélyben. Az IUCN becslései szerint ötezer keleti gorilla élhet ma vadon, az elmúlt húsz évben 70 százalékkal csökkent a faj populációja. A nagy majomfajok - a keleti gorilla, a nyugati gorilla, a borneói orangután, a szumátrai orangután, a csimpánz és a bonobo - közül csak az utóbbi kettő, a csimpánz és a bonobo nem tartozik a súlyosan veszélyeztetett fajok közé, ám őket is a veszélyeztetett kategóriába sorolják. A keleti gorillák túlnyomó többsége Kongóban él, és populációjuk védelmezése kemény küzdelmekbe kerül majd, mivel a térség helyzete politikailag bizonytalan. Amíg ez így marad, addig nincs más lehetőség, mint a helyi vadvédelem hathatósabb anyagi támogatása - mondta el Russell Mittermeier főemlőskutató, az IUCN főemlősökkel foglalkozó csoportjának vezetője.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A bécsi Schönbrunn állatkert által 2016. szeptember 6-án közreadott kép Jang Jangról, az óriáspandáról és egyhónapos kölykeiről szeptember 4-én. (MTI/EPA/Schönbrunn állatkert)[/caption]

A Honoluluban zajló egyhetes konferencián több mint 180 ország mintegy kilencezer küldöttje vesz részt, több ország államfői szinten képviselteti magát. A szervezet jelentése szerint a kínai erőfeszítéseknek köszönhetően az óriáspanda kikerülhetett a súlyosan veszélyeztetett státuszból, jelenleg a "sebezhető" fajok közé sorolják a veszélyeztetett fajok körében. "A védelemre szoruló állatok közül ötven évig az óriáspanda volt a legkedveltebb. Az állat- és természetvédelem iránt elkötelezettek számára izgalmas újdonság, hogy a panda most egy lépéssel távolabb került a kihalástól" - fogalmazott Marco Lambertini, a Természetvédelmi Világalap (WWF) elnök-igazgatója. A statisztikai adatok szerint a vadon élő óriáspandák száma az 1980-as évekbeli ezer példány alatti mélypontról napjainkra 1864 példányra ugrott. Az IUCN azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a klímaváltozás miatt a következő nyolcvan évben a pandák táplálékát adó bambusz 35 százaléka kipusztul, ami újabb válságba sodorhatja a populációt. A kínai hatóságok szerint korai volt változtatni az óriáspanda természetvédelmi besorolásán, mert még több tényező is veszélyezteti a faj fennmaradását. Az IUCN döntésére reagálva a Kínai Állami Erdészeti Hivatal rámutatott, hogy a pandapopuláció erősen széttöredezett, az állatok 33, egymástól elszigetelt csoportban élnek, némelyik csoport létszáma még a tízet sem éri, ami igen szűkre szabja a szaporodáshoz rendelkezésre álló génállományt. A zöldszervezethez hasonlóan a kínai hatóság is felhívta a figyelmet arra, hogy az óriáspandáknak életteret biztosító bambuszerdők több mint egyharmada elpusztul a klímaváltozás következményeként, és tovább ront a helyzeten, ha az átsorolás miatt kevesebb pénzügyi és technikai támogatást kapnak a fajfenntartási erőfeszítések. A jelentés megállapította, hogy Hawaiion az őshonos növények 90 százalékát a kipusztulás fenyegeti az invazív fajok, patkányok, galambok és nem őshonos növények elterjedése miatt. Afrikában pedig 2002 óta negyedével csökkent az alföldi, vagyis Burchell-zebra populációja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában