Helyi közélet

2016.08.10. 12:06

Több mint ezerháromszáz munkahely a tét

fenyvesi

Már az országos média is foglalkozik a nyolcvan boltot működtető és ezerháromszáz főt foglalkoztató Palóc Nagyker Kft. jövőjével. A CBA északi bástyája nagy bajban van, hiszen zsinórban a harmadik évet zárta veszteségesen.

 

NMH-információ. Az országos sajtót is foglalkoztatja, hogy mi lesz a CBA északkeleti régiós központjának a sorsa, hiszen a Palóc Nagyker Kft. zsinórban harmadik évét zárta veszteséggel. Ez a vonatkozó törvény értelmében azt jelenti, hogy fel kell hagynia az élelmiszer-kiskereskedelmi tevékenységével. Egy ilyen helyzet megkérdőjelezi 80 bolt sorsát és veszélyezteti több mint ezerháromszáz fő munkahelyét.

A vásárlók több CBA boltban is azt tapasztalták, hogy nincs a megfelelő árukészlet a pultokon, vannak megszokott termékek, amelyeket nem lehet kapni. A megkérdezett eladók több boltban is azt mondták, hogy szinte hetek óta nem kaptak árut egy-egy termékcsoportból.

Az ágazati törvény módosítása nyomán 2017. január 1. után kiskereskedő társaság nem árulhat élelmiszereket és napi fogyasztási cikkeket, ha két egymást követő évben a forgalma meghaladta a 15 milliárd forintot, és veszteséges vagy nullszaldós volt.

Az elsőként figyelembe vett két év pedig 2015 és 2016, ezekből kiindulva a Palóc Nagyker Kft. veszélyben lehet. Hiába kérdezték a tavalyi gyászos eredményről és a tervekről a cég vezetőjét, Varga Sándorné elzárkózott a nyilatkozattól. A kötelező nyereségességi szabály társaságra gyakorolt hatásáról annyit árult el, hogy úton van a megoldás, de ennek mikéntjére még csak nem is utalt – írta még júliusban Figyelő.

A vezetés azt is elmondta a lapnak, hogy értékelésük szerint több külső feltétel, gyakorlatilag az elmúlt évek számos jogszabályi változása érintette hátrányosan a céget, radikális lépésekre lesz szükség ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetből kilábaljanak. A CBA közölte, a cég komoly lépéseket tesz a veszteség felszámolása érdekében.

Közben a cégkivonat alapján az látható, hogy időközben megváltozott a Palóc Nagyker Kft. vezetése. 2016 áprilisától megjelent Czékmán József neve mint ügyvezető, ami jelenleg bejegyzés alatt áll. Érdekes fordulat, hogy a „megváltást” a Palóc Nagyker Kft. pont Czékmán Józseftől várja, hiszen Salgótarjánban a nevéhez köthető volt Öblösüveggyár, már tönkre ment, aztán a később összegrundolt „kis” öblös sem úgy prosperál, mint azt tervezték. Információink szerint a család érdekeltségébe tartozó varrodában is problémák vannak, dolgozók elmondása szerint a fizetés sem érkezik mindig időben.

Mindenesetre a CBA kommunikációs igazgatója azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a törvény értelmében az adott vállalkozásnak akkor kell a kiskereskedelmi tevékenységet beszüntetnie, ha két egymást követő évben veszteséges. Ezen rendelkezés alkalmazásakor először a 2015-ös gazdasági évet kell figyelembe venni, azaz bármely napi fogyasztási cikk értékesítését végző vállalkozásnak, így a Palóc Nagykereskedelmi Kft-nek abban az esetben kell beszüntetnie a kiskereskedelmi tevékenységét, amennyiben 2016-ban is veszteséggel zárja a gazdálkodását.

A 2016-os év mérlege 2017 májusában lesz hivatalos, tehát addig fordulhat a kocka. – A franchise partnerünk a működését teljes egészében felülvizsgálja, költségracionalizáló lépéseket tesz annak érdekében, hogy a működést a 2017-es esztendőben is biztosíthassa – tette hozzá Fodor Attila.

Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa a Magyar Idők napilapnak elmondta: a kormány indokoltnak tartja, hogy újabb piaci intézkedésekkel tovább csökkentse a hazai vállalkozások versenyhátrányát a kiskereskedelemben. A közeljövőben napirendre kerülhetnek olyan ágazati előírások, amelyek megoldják egyebek mellett a munkaerő elvándorlása és a szakemberhiány miatti problémákat is a nagyáruházakban.

Közölte: ha szükséges, az állam több területen beavatkozik a piaci folyamatokba a fogyasztók kényelme, a munkavállalók érdekei, a kiskereskedelem és a nemzetgazdaság fejlődése érdekében. Hozzátette: az újabb intézkedések alapjául a vasárnapi boltzárral egy időben született korlátozó rendelkezés sikere, a multiláncok tisztességesebb adófizetésre ösztönzése szolgál, mivel a bezárás miatti fenyegetettség hatására a láncok idén pozitív eredményeket jelentettek.

Brüsszelben szinte valamennyi kereskedelmi rendelkezés miatt kötelezettségszegési eljárás indult a magyar kormány ellen. Szatmáry Kristóf szerint elképzelhető, hogy módosítani kell a jogszabályon, de valamilyen korlátozással fennmarad a tisztességes közteherviselésről szóló elvárás. Nem tudni, hogy az esetleges változtatások a szabályozáson fogódzót jelenthetnek-e a Palóc Nagyker Kft-nek.

Lapunk nyomon követi a továbbiakban is, hogy hogyan alakul a nyolcvan bolt és a több mint ezerháromszáz dolgozó sorsa.

***

A vásárlók is megnyilvánultak

 Tegnap a salgótarjáni Ipari Parkban, a CBA Áruház előtt kérdeztük a vásárlókat, hogy hallották-e, meg fog szűnni az üzletlánc, valamint, hogy mi a véleményük erről. Elmondásuk szerint konkrétan sehonnan sem hallották, csak pletyka szinten. Némelyek a híreket komolyan vették, de olyanok is akadtak, akik nem hisznek a fülüknek. Hozzátették, hogy nagyon sajnálnák, ha ez valóban megtörténne, mert ez egy jó üzlet, olcsó termékekkel és pénztárcabarát árakkal. A vásárlók többsége azért szeret oda járni, mert közel van, jövet-menet útba esik, vagy csak mert van neki ott egy-egy kedvenc terméke, ami máshol nem az „igazi”. Egy fiatalember elmondása szerint nemrégiben kristálycukrot akart vásárolni, de nem talált a polcokon. Ezért megkérdezte az eladót, akinek az volt a válasza, hogy nincs és már nem is lesz. Nemcsak cukor, hanem tejföl sincs az üzletben

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában