Helyi közélet

2016.08.08. 09:07

„Szülőfalum nekem, hazámban is hazám…”

fenyvesi

Kisbágyon. A néhány száz fős dél-nógrádi kis faluban alig ütötte el az Avilai Szent Teréz templom harangja a delet, a pihenőparkban a palotási polgárőr egyesület tagjai szakszerű biztosítása mellett „üzemkész” állapotba kerülve várta megnyitását a falunap. Az információs sátor mellett számtalan , a gyermekeket pedig egy nagy ugrálóvár is várta, de ekkor vette kezdetét az erre a napra kiírt helyi főzőverseny is.

Még javában rotyogtak a bográcsokban készülő finom étkek, amikor a színpadra lépő fiatal narrátor hölgy a Himnusz eléneklésére kérte a megjelenteket, majd Nagy Attiláné, a település polgármestere lépett a mikrofon elé. Ünnepi beszédében felelevenítette a község mindennapjait, miközben kitért az önkormányzat tevékenységére, kiemelve ebből a számtalan beadott fejlesztési célú pályázatot, amelyekek pozítív elbírálást a jövőben reménykedve várják.

[caption id="" align="aligncenter" width="605"] A nap sztárvendége Koós János volt[/caption]

Külön köszöntötte a vendégek között helyet foglaló környékbeli polgármestereket, mások mellett Barna Istvánt (Csécse), Borbély Gábort (Buják), Maczó Lászlót (Bér), Szabó Mihályt (Palotás), Berkes Balázst (Egyházasdengeleg) és Hrncsjár Mihálynét (Vanyarc), valamint Bíró Annát, a vidékfejlesztési hivatal Nógrád megyei referensét, dr. Tóth Gabriella jegyzőt és Marti József katolikus plébánost. Beszédét követően egy helyi kisfiú lépett a mikrofon elé, aki rövid versikéjével vastapsra serkentette a jelenlévőket: „Lehetek én bárhol, Mehetek bárhová, Kisbágyon marad otthonom,

Nem vágyom máshová. Szülőfalum nekem, Hazámban is hazám, Mert itt nőttem fel és úgy szeretem,Mint anyám és apám”.

[caption id="" align="aligncenter" width="692"] Kék ruhában a Kéknefelejcs együttes Csécséről[/caption]

A továbbiakban Marti József katolikus plébános üdvözölte a megjelenteket, aki elmondta: a kisbágyoni falunap éppen Urunk színeváltozásának ünnepére esik.

A falunap programja az egész délutánt, estét betöltő Szeretett percekkel folytatódott. A helyi színjátszók műsora Rezsuta Bálint és Nagy Anna előadásában egy hazafias dallal vette kezdetét. Időközben újabb illusztris vendégek tisztelték meg jelenlétükkel a kisbágyoni falunapot. Bátonyterenyéről, a Palóc világtalálkozóról megérkezett Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője és Skuczi Nándor, Nógrád megye közgyűlésének elnöke is.

[caption id="" align="aligncenter" width="821"] Idén János Vitéz is ellátogatott Kisbágyonba[/caption]

A honatya néhány mondatban üdvözölte a megjelenteket. Kiemelte, nagyon örül annak, hogy a környékbeli települések polgármesterei ebben az évben, már nem először tisztelik meg személyesen is egymás falunapi eseményeit. Ezt a szokást, jó lenne, ha a Nógrád megye más területein lévő települések is átvennék.

Egy rövid időre ismét a polgármester kért szót, aki ezúttal a település legidősebb állampolgárát, a 98 éves Kiss Mihálynét, Böske nénit (aki nem volt jelen a falunapon), valamint a legfiatalabb babát ,Burik Kincsőt és az ő szüleit köszöntötte.

– Annak a nemzetnek, amely nem vállal gyerekeket, meg van pecsételve a sorsa. Jó erre a fiatal családra nézni, akik már a harmadik gyermeküket merték „bevállalni” ebben a világban, ebben rendszerben. Isten áldását kérem rátok – mondta, miközben ajándékot nyújtott át a fiatal házaspárnak.

Ezt követően a közelmúltban Harkányban, a yyugdíjasok országos Ki mit tud döntőjében aranyminősítést kapott palotási Kékesi József adta elő korábbi díjnyertes műsorát, a János Vitézt, majd a Kocsérról érkezett Erős testvérek mulatós dalaival folytatódott a falunap eseménye. A továbbiakban Jeléné Almási Ágnes tanárnő kíséretében a fiatalokból álló palotási Kenderike néptánccsoport lépett a színpadra. Őket a csécsei Kék Nefelejcs Népdalkör és az egyházasdengelegi Táncoló Talpak néptáncegyüttes fellépése követte. Mindannyiuk műsorát a nézők vastapssal jutalmazták.

Aztán a színpad deszkáit elözönlötték a helyi fiatalok, a Köménymag színjátszó csoport tagjai, akik egyórás műsorban látványos koreográfia és betétzene kíséretében fergeteges sikert aratva adták elő a Mamma Mia c. előadásukat. Késő délutánra járt az idő, amikor az óvodában az elkészült ételek és sütemények leadott „mintáit” és a tálalásokat is erősen figyelve döntésre jutott a háromtagú szigorú zsűri,. Így kezdetét vette a két gasztronómiai megméretettés eredményeinek a kihirdetése.

A sós sütemények versenyében az első helyezést a töltött sörkifli érdemelte ki, amelynek készítője Robotka Kitti volt. Az édes süteményeknél a Kissné Hankovics Nikoletta által készített somlói kocka végzett az első helyen. A főzőversenyt a Másnaposak csapata nyerte meg egy birkapörkölt elkészítésével. Mindezek mellett az egész rendezvényre a helyi szakácsasszonyok, urak igen ízletes palóc gulyást, töltött káposztát és pörköltet készítettek, amellyel megvendégelték a műsorban fellépőket.

A kirakodó sátrak egyikében ekkora már hosszú sorok várakoztak arra, hogy Soósné Tóth Anna – a palotási családsegítő szolgálat munkatársa, aki egyben a falunap dekorációját is készítette – különféle figurákat alkotó lufijait ajándékba haza vigyék a gyermekek.

Mindeközben némi tömeg jött össze a bejáratnál. Nem történt rendbontás, csak már most mindenki látni akarta Magyarország egyik énekes ikonját, a nap sztárvendégét a 78 éves Koós Jánost, aki a zenei kísérőjével és feleségével, Dékány Saroltával érkezett.

A művész a beöltözést követően várva előadására elvegyült a tömegben, néhány szót válta a helyiekkel is. Az énekes, humorista művész műsora nagy sikert aratott, fellépését követően az idei kisbágyoni falunap Hatvani Fecó nosztalgia discojával zárult.

Cz.Z.J.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában