Helyi közélet

2016.08.18. 14:16

Szent Jobb mellé korona is dukál!

fenyvesi

Sok-sok ezer nógrádi ember járult a Szent Jobb elé, amikor a minap – amint beszámoltunk róla – Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhellyé nyilvánításának tizedik évfordulója alkalmából 77 év után újra a népszerű búcsújáróhelyre látogatott államalapító Szent István királyunk kézfejereklyéje.

 

Pásztó. Útja során a nemzeti ereklye betért Pásztóra, a Szent Lőrinc plébániatemplomba is.

– Felejthetetlen élmény volt számunkra a Szent Jobb érkezése, hisz a nagy esemény kapcsán felidéződtek a régi emlékek, amikor az Aranyvonat 77 éve erre járt, egy rövid időre Pásztón is megállt, és a Szent Jobb előtt tiszteleghettek az emberek – említi Zahar Béla esperes, plébános. – Vannak még olyan idős személyek, akik újra átélhették ezt az élményt. A Szent Jobb látogatása egyben kitüntetés volt templomunknak, városunknak, és ennek megfelelő gondossággal készültünk rá, imákkal, énekekkel, s a rövid időt, amit a nemzeti ereklye nálunk töltött, igyekeztünk minél értékesebbé tenni. Szentmisét tartottunk, és amikor a Szent Jobb megérkezett, katonai tiszteletadás mellett kísértük be a templomunkba. Ott a főoltárra helyeztük, a jelenlétében elmondtuk Szent István litániáját, imádkoztunk városunkért, hazánkért. Utána a nemzeti ereklye folytatta útját a szentkúti nemzeti kegyhelyre, ahová autóbusszal elkísértük, s részt vettünk a szentmisén és a körmeneten.

[caption id="" align="aligncenter" width="1280"] A Szent Jobb fogadása a pásztói Szent Lőrinc plébániatemplomban[/caption]

A Szent Jobb érkezésére ezernyien gyűltek össze Pásztón, ahol első ízben láthatta a nagyközönség – a templom mellékoltárán elhelyezve – a Szent Korona vadonatúj, díszes-tetszetős másolatát, amelyet Dancsó István Vizslás-Újlakon élő, eddig jobbára fából faragott játékairól ismert (és elismert) iparművész készített el egyedi kézműves munkával, eredeti méretben, különféle keményfák felhasználásával.

[caption id="" align="aligncenter" width="222"] A Szent Korona másolata a templom mellékoltárán[/caption]

– A korábbi helyemen, Maconkán volt egy papírból kivágott Szent Korona a templomunkban – folytatta Zahar Béla. – Pásztóra kerülve arra gondoltam, milyen jó lenne egy maradandó, szép kivitelű Szent Korona-másolatot készíttetni. Rögtön Dancsó Istvánra gondoltam, akinek régóta ismerem remekbe szabott kézműves munkáit, és felkértem a feladatra. Ő szakmailag és lelkileg is elmélyülten készült fel a teendőkre, és a kivitelezésben mesteri munkát végzett. Így készült el a Szent Korona mellett a jogar és az országalma másolata is.

Dancsó István elárulta, hogy a munkához nem állt a rendelkezésére pontos tervrajz, csak leírások, fényképek alapján készítette el – különféle keményfákból – az ereklye másolatát. A korona méretaránya az eredetivel szinte azonos: a magassága 127, a belső mérete 200 milliméter.

A „születés” körülményeiről a mester elmondta:

– Az atyával arról beszélgettünk, hogy nagyon sok olyan szerény körülmények közt élő ember van a környéken, akik egész életükben egyszer sem jutnak el az Országházba, hogy saját szemükkel lássák a Szent Koronát. Ezért kell elkészíteni egy magas iparművészeti színvonalú másolatot, amely a templomban kiállítva eljut az egyszerű emberekhez. Természetesen örömmel láttam hozzá az izgalmas és egyáltalán nem könnyű munkához. Örülök, hogy szépen sikerült, és sokak tetszését elnyerte a korona.

Nos, nem akármilyen munka folyt a mester szerény kis műhelyében, de mint elmondta, a korona szerkezetének elkészítése szakmailag nem okozott számára gondot. Az egyedi kézműves munkára kétszáz munkaórát szentelt.

– Nem tudok róla, hogy előttem valaha ilyen kézi munkával elkészítették volna a Szent Korona másolatát – említi Dancsó István. – A fa meghajlításához szakmai jártasság kell, de ez számomra nem okozott gondot. Előbb elkészítettem a korona vázát, majd ráhelyeztem a kiegészítő díszítéseket. A pici kis egyedi gyöngyöket, díszeket is nekem kellett kitalálnom, elkészítenem. Kétszáz gyöngy öleli körül a koronát, mindet fából készítettem, fémből csak a gyöngyöket, díszeket tartó láncok vannak. A bélése bíborszínű, gyönyörű franciabársony.

Ezzel azonban még korántsem volt kész az ereklye. A korona festéséhez találni kellett egy jó kézi festőt. A nehéz, finom munkával Urbánné Manyasz Beátát bízták meg, aki mintaszerűen oldotta meg a feladatát, és így lett teljes, látványos és lenyűgöző a Szent Korona másolata.

[caption id="" align="aligncenter" width="562"] Dancsó István[/caption]

Az ügyes kezű mester a koronázási ékszereket is fából készítette el. A jogar festése Losonczy Ildikó művészetét dicséri, míg az országalmát aranyszínnel futtatták be.

– Részt vettem Pásztón a Szent Jobb fogadási miséjén – említi Dancsó István. – A hely szelleme és az esemény jelentősége megragadott. Most éreztem át igazán, hogy a Szent Jobbnak milyen szakrális hatása van. A nemzeti ereklyét a szigorú biztonsági intézkedések miatt csak nyolc-tíz méterről láthattam, de így is remegett a lelkem, és örültem, hogy a Szent Jobb közelében az én munkám is helyet kapott. Nagyobb megtiszteltetést és elismerést nem is kaphattam volna.

Azt már ismét Zahar Béla esperestől kérdeztük, hogy mit jelent számukra a Szent Korona másolata.

– Úgy hiszem, hozzájárul a nemzet és Szent István tiszteletének a gyakorlásához – említi. – Aki a templomunkat meglátogatja, a korona által hazaszeretetben és Szent István tiszteletében erősödik. A katolikus iskolánkban már volt ilyen kezdeményezés, de elakadt. Most viszont a gyerekeink és az idelátogató fiatalok számára is élmény a találkozás. Felelevenedik a történelmi múlt, jobban át lehet élni és beszélni a magyar históriát. A szellemisége erőt ad a mindennapi munka elvégzéséhez.

[caption id="" align="aligncenter" width="296"] Zahar Béla esperes[/caption]

A továbbiakról az atya elmondta, hogy most Szent István ünnepére készülnek, és a templomban ez alkalommal is kiállítják a Szent Korona másolatát. A későbbiekben pedig olyan méltó helyet keresnek számára, ahol a nagyközönség is rendszeresen elébe járulhat.

B. R.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában