Helyi közélet

2016.08.14. 04:02

Sokan élnek a közmunkából

fenyvesi

Az Ipoly parti kis községben, Nógrádszakálon, ahol 654 ember él, igen magas a munkanélküliek aránya. Nagy részük azért nem tud a munka piacán elhelyezkedni, mert aluliskolázott. Többségüknek a végzettsége nyolc általános, vagy még annál is kevesebb.

Nógrádszakál. Radvánszky Judit, a település polgármestere azt mondta: az embereknek a közmunkaprogram nyújt lehetőséget arra, hogy ne segélyből éljenek, a gyermekek ne azt lássák, hogy az édesapjuk otthon csak tengeti az életét.

– A munkaügyi központtól igen komoly segítséget kapunk, figyelembe veszik a község sajátos helyzetét, az igényeinket nem utasítják vissza. Egy kicsit furcsának tűnik, hogy az ilyen kis községben jelenleg is 134 fő vesz részt a közmunkaprogramban, de mindig meg lehet találni azokat a munkafolyamatokat, amelyekben az emberek hasznossá tehetik magukat – fogalmazott a településvezető.

A községben 2016-ban három Start-munkaprogram működik. A mezőgazdaságban tizenheten dolgoznak. Három helyen van fóliasátruk, az önkormány területén a tájház és az óvoda kertjében. A kertekben szabadföldi növénytermesztéssel is foglalkoznak.

A községnek nincs konyhája, az étkezést az öregek otthonából oldják meg. A termékeket a szociális rászorulók között szétosztják, illetve a községi rendezvényeken – öregek napja, anyák napja, szüreti mulatság, falunap – a főzésnél használják fel. Ettől az évtől kezdve tartósítással is foglalkoznak. Jövőre a mezőgazdasági ágazatban krizantém virág nevelését is tervezik.

A másik programban a közmunkások a felszíni vízelvezetőket tartják rendben, a településen átfolyó két patak medrét folyamatosan tisztítják, nem szeretnék, ha még egyszer olyan árvíz lenne a községben, mint azt 2010-ben megtapasztalták. A harmadik terület a helyi sajátosságokra épülő közmunkaprogram. Ennek keretében újították fel a művelődési házat, szabadtéri színpadot építettek, a nézőteret lefedték, hogy az emberek védve legyenek az időjárás viszontagságaitól. A tájház felújítását, korszerűsítését ugyancsak a program keretében valósították meg. A hosszú távú programba azok a munkafolyamatok kerültek be, amelyek a Start keretében nem valósíthatók meg. Ezek a településen lévő zöld területek kaszálása, az idős embereknél szükség esetén a fű levágása, a parkok karbantartása, a temető rendezése, illetve az illegális szemétlerakókon a hulladék összegyűjtése, ami, sajnos, az utóbbi bővel ad munkát a dolgozóknak.

Mindazok, akik végig mennek Nógrádszakálon láthatják a közmunkások jelenlétét, amelyről a rendezett környezet tanúskodik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában