Helyi közélet

2016.08.16. 09:23

Két napig tartott a jubileumi falunap

fenyvesi

Idén a fennállásának 275. évfordulóját is ünneplő Mátrakeresztesen a falunapi eseményeket két naposra tervezték. Pásztó városrészében idén 26. alkalommal bonyolítottál le a falunapot, amelynek első programjaként szombaton reggel az Óvár melletti gépjármű parkolótól indulva a Csörgő-patak mentén gyalogoltak fel a Mátrába azok a túrázók, akik ezúttal bebarangolhatták azt a területet is, ahol a település első lakosai a régi hutákat megépítették.

Pásztó-Mátrakeresztes. Akik maradtak a „faluban”, azok a művelődési házzal szembeni gyönyörűen berendezett korábbi parasztházból átalakított Kata galériában a Csongrád megyei Mindszentről származó, jelenleg Budapesten élő Gajdátsy Kata pszichológus, festőművész fakanálkészítéshez mát nem használható hulladék faanyagból készített festett absztrakt színkompozícióit és olajfestményeit tekinthették meg.

A mátrakeresztesi falunap művészeti programokban is gazdag első napját Szepsy Eleonóra, költő, tanító a művelődési házban tartott verses estje követte. Az érintett, fiatal pedagógusként három és fél tanévet tanított Mátrakeresztesen. A költővel ezúttal Kontra Marika Szvita, az Athéné Alkotókör irodalmi csoportjának vezetője beszélgetett, miközben négy verseskötet is bemutatásra került. A beszélgetés a költő és barátai által erre az alkalomra kiválasztott költemények felolvasásával ért végett. Mindeközben a teremben kiállított régi helyi viseleteket, embereket bemutató fotógyűjteményt, a kézműves fakanál készítésének fázisait ábrázoló képeket is megtekinthették a művelődési házba betérők.

Vasárnap reggel a mély völgyben elterülő településen nyolc órakor indult útjára az a kistehergépjármű, amelynek rakfelületén Pádár István és társai zenés ébresztőt tartottak. Kilenc órakor az új mátrakeresztesi templom harangjai szentmisére hívták a helyieket. Egy órával később az idei falunapnak központi helyet biztosító erdei iskolában folytatódtak a programok.

Elsőként Molnár István az önkormányzati képviselő-testület településfejlesztési bizottságának külső tagja tartott egy településtörténeti visszaemlékezést, majd ő és Bottyán Katalin, a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ megbízott helyettes vezetője, koszorút helyezett el az iskola falán lévő emléktáblán. Ezt a települést alapító pásztói ciszterci apát, Dalmata Ferenc tiszteletére helyeztek el.

Kora délután az erdei színpadon vette kezdetét az egész estét betöltő program, miközben megjelent a falunapon Dömsödi Gábor, Pásztó polgármestre, Farkas Attila alpolgármester, Káposzta Csaba civil tanácsnok és képviselő-testület néhány tagja is.

Az udvaron a kirakodóvásár mellett aszfaltrajzverseny, ugrálóvár, pónilovaglás, íjászat, arcfestés, csillámtetoválás, túrós lepény, kürtöskalács fogadta a gyermekeket, miközben a lurkók Lóránt Lujza bábművésszel fakanálbábokat is készíthettek.

Mindeközben a színpadon a „Szeretlek, Mátrakeresztes” című pályázatra beérkezett alkotásokat mutatták be, majd énekek, versek, visszaemlékezések hangzottak el. A közönség számára hivatalosan is megnyitották a közelmúltban Kiss Károly által levezetett Kőleves művészeti tábor alkotásaiból összeállított kiállítást.

Ezt követően került sor a Batyu színház „Szegény ember gazdagsága” című előadásra, majd másfél órás fergeteges sikert hozott pásztói, mátrakeresztesi és vendég folklórgála, ahol a Muzsla, az Esztam, a Zsoboda Banda, a Berák Zenekar kápráztatta el a közönséget. A Karida hastánccsoport fellépése után az idei mátrakeresztesi falunap sztárvendége, Bunyós Pityu szórakoztatta a közönséget, majd a Hórihorgas Hujákolók csapata bűvölte el a nézőket. A kétnapos falunap zenés bállal ért véget.

Cz.Z.J.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában