Helyi közélet

2016.08.24. 10:07

Jó hangulatú falunap

fenyvesi

A községben hagyomány, hogy Szent István királyunk ünnepén tartják a falunapot. Így volt ez az idén is.

Piliny. Ebéd után benépesült a közösségi ház parkja, ahol a Himnusz elhangzása után Lehoczki Szabolcs polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd megköszönte a szervezők munkáját és a támogatók segítségét.

Varga Béla, a Nógrád megyei közgyűlés területfejlesztési bizottságának elnöke, ünnepi megemlékezésében előbb méltatta államalapítónk, Szent István királyunk történelmi nagyságát, aki az ország függetlenségét úgy őrizte meg, hogy közben bekapcsolta Európa gazdasági és kulturális vérkeringésébe. Ezt követően arról szólt, hogy ma Magyarország az Európai Unió része, de ez utóbbira nem szabad úgy tekintetünk, mint egy távoli hatalomra, ahol vagy megértik a problémáinkat, vagy nem.

– Legyünk tudatában: van beleszólásunk, hogy mi történik az unióban! Tanuljuk meg István királyunktól, hogy képesek vagyunk önálló teljesítményre Európa és világ dolgaiban. Szent István törvényeinek a betartása tett minket nemzetté, állammá. Az államhatár védelme biztosította azt, hogy Magyarország az elmúlt több mint ezer évben megmaradt – hangsúlyozta.

Varga Béla beszélt arról a problémáról, amivel ma szembe kell néznünk, ez pedig a migrációs áradat, ami magában hordozza a terrorizmust, a bűnözést. Hangsúlyozta: meg kell védeni az országunkat! Voltak nemzedékek, akik egész életükben idegenek irányítása alatt élték hazájukban, mások kultúráját, nyelvét, vallását kényszerítették rájuk. Voltak elődeink, akik kiálltak az országért, megőrizték azokat az alapokat, amelyeket Szent István tett le.

– A mi nemzedékünk sem kivétel, nekünk is választanunk kell, hogy megvédjük, vagy hagyjuk elveszni hazánkat. Választanunk, hogy megvédjük Magyarország függetlenségét, vagy a brüsszeli bürokraták kezébe adjuk a nemzet sorsát – hangsúlyozta Varga Béla, aki végezetül így szólt: „amit 2010-ben elhatároztunk, ideértve a keresztény alapra helyezett új alkotmányt, a nemzetegyesítés politikáját, a családok támogatását, és még sorolhatnánk, mind-mind egy célt szolgál, hogy Magyarország biztos pont maradjon a ránk köszöntött bizonytalan világban. A Jó Isten segítsen minket az utunkon!” Miután Korponai István diakónus megáldotta és megszentelte az új kenyeret, Lehoczki Szabolcs polgármester megköszönte három polgárőr, Lehoczki Barnabás, Kereszti Richárd és Deák Dénes negyedszázados munkáját, majd átadta számukra a „Piliny Községért” kitüntetést.

[caption id="" align="aligncenter" width="852"] Nagy sikere volt a pilinyi vegyeskarnak[/caption]

Ezt követően a szabadtéri színpadon kezdetét vette az estig tartó non-stop műsor, amely a Retro Trió Zenekar zenéjével kezdődött. A folklórműsort követően az etesi Sahra Tánccsoport lépett a színpadra. Szórakoztatta a közönséget a salgótarjáni Széll László. Felléptek a salgótarjáni Medalion Tánccsoport táncosai, Juhász Amarilla és Kéri Szabolcs tanítványai. Nagy sikere volt a helyi férfi Vegyeskarnak. Vendégük volt Rózsa Viki, a Muzsika Tévé sztárja, Solymos Tóni és az Expressz Együttes. Este kezdetét vette a szabadtéri bál. A jó hangulatú falunap tűzijátékkal fejeződött be.

Szenográdi Ferenc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában