Helyi közélet

2016.08.15. 04:16

Igazi libafesztivál volt

fenyvesi

Tíz évvel ezelőtt még sima falunap volt, majd az azóta eltelt években már szinte országos szintű rendezvénnyé nőtte ki magát a szurdokpüspöki libafesztivál. A hétvégén az időjárás is kegyébe fogadta a rendezőket, hiszen ragyogó napsütésben, kellemes hőmérséklet mellett zajlott a rendezvény.

 

Szurdokpüspöki. A hagyomány szerint a pénteki napon egy, a községben élő személy bemutatásával kapcsolatos kiállítás megnyitására került sor. Jelen esetben Hugyecz Erik hatszoros magyar motocross bajnok, a Közép-Európai Kupa első helyezettje, az MX Masters Kids világverseny második helyezettje és számos külföldi és magyar motocross verseny sikeres szereplője relikviáit, versenymotorjait és a versenyekről készült számtalan fotót bemutató tárlatot nyitott meg Géczi Miklós Lászlóné a Szurdokpüspöki Tiszta Életéért Egyesület elnöke szép számú közönség előtt az iskola tornacsarnokában.

[caption id="" align="aligncenter" width="852"] Színpadon a Szurdokpüspökiért emlékérem kitüntetettjei[/caption]

A szombati rendezvény nyitányaként a Hanák Kolos Emlékparkban gyülekeztek a meghívott vendégek, a szlovákiai testvértelepülés, Fülekpüspöki küldöttsége, a környező települések polgármesterei és mások. Pintér Ervin Miklós polgármester köszöntőjét követően állófogadásra került sor, majd a műemlékként nyilvántartott Szentkereszt templomban Buda Péter az Egri Papnevelő Intézet rektora, a község szülötte celebrált szentmisét. Prédikációjában többek között kiemelte a 9. libafesztivál jelentőségét, kiemelve, hogy az Ószövetség egyik könyvében szerepel a liba mint tiszta állat. Szólt arról is, hogy Szent Márton mellett is megjelenik a liba.

[caption id="" align="aligncenter" width="852"] Az óvodások műsora[/caption]

A szentmisét követően az általános iskola udvarán felállított színpadon folytatódott a program. A konferansz szerepét betöltő falubeli Kovács Lívia olyan profi módon indította és vezette a műsort, hogy e sorok írója azt gondolta, hogy egy hivatásos műsorvezetőt lát a pódiumon. Kezdésként a Szurdokpüspöki Hagyományőrző Együttes és a Szurdokpüspöki Baráti Kör női ének együttes adta elő a község himnuszát, majd Pintér Miklós Ervin, a község polgármestere köszöntötte Skuczi Nándort a Nógrád Megyei Közgyűlés elnökét és Zsiga Tamást a pásztói járási hivatal vezetőjét.

[caption id="" align="aligncenter" width="479"] Szarvas Mónika mesét mondott[/caption]

Az ünnepi köszöntő keretében adták át a „Szurdokpüspökiért” emlékérmeket. Elsőként Géczi László Miklósné vehette át a megtisztelő elismerést a több évtizeden át a községért végzet kiemelkedő tevékenységéért. Többek között megalakította a Szurdokpüspöki Tiszta Életéért Egyesületet, sok éven át volt önkormányzati képviselő, egy cikluson keresztül pedig polgármester. Több járási és megyei szervezet aktivistájaként is jelentősen hozzájárult a fejlődéshez, a kulturális élet virágzásához.

A másik díjazott, Bohati József, aki bányászként a kemény fizikai munka mellett hosszú évtizedeken át kiemelkedő személyisége volt a település sportéletének, sportolóként, sportvezetőként. Fiatal korában a labdarúgócsapat tagja, mellette asztaliteniszben is jeleskedett, szpartakiádokon, majd később a Palóc sportnapokon. Több alkalommal volt a sportegyesület elnöke. Mindkét díjazott könnyes szemmel, meghatottan mondott köszönetet az elismerésért.

[caption id="" align="aligncenter" width="470"] A liba szépségverseny győztese[/caption]

A díjátadás után előbb Buda Péter atya szólt a közönséghez, a szeretet, a boldogság és a béke szigetének nevezte ezt a rendezvényt és fontosnak, hogy az emberek tudnak örülni egymásnak. A libát – mint a rendezvény „főszereplőjét” – tiszteletreméltó és szerethető állatnak nevezte.

Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke édesanyja köszöntésével kezdte beszédét, kiemelte, hogy a színpadon lévő Pintér Ervin polgármesterrel és Buda Péter atyával együtt gyerekeskedtek, együtt őriztek libát. Nagyon fontosnak tartja a libatartás felelevenítését, mert ezzel magyar termékek kerülhetnek az emberek asztalára. Szülőfalujáról, Szurdokpüspökiről elmondta, hogy Hatvan és Salgótarján között a legszebb település és büszke arra, hogy ebből a községből indult el. Szélesebb körű összefogást hangsúlyozva szólt arról, hogy a környező települések együttműködjenek, ne irigykedjenek egymásra, közösen munkálkodjanak a fejlődés érdekében. Zárásként „Isten éltesse a szurdokpüspökieket!” köszöntéssel búcsúzott.

[caption id="" align="aligncenter" width="857"] Hugyecz Erik relikviáiból nyílt kiállítás[/caption]

A köszöntők után megkezdődtek a kulturális programok, amelyek közben sor került a liba szépségversenyre. Több szebbnél szebb gágogó „lépett” a szigorú zsűri elé. Hosszas mérlegelést követően az ítészek Kovács Gábor libáját, a Hamvas gúnárt találták a legszebbnek.

A programok mellett lehetőség volt a nagyközönség számára más szórakozásra, így volt libasimogató, fényképezkedés libás kép előtt, sétakocsikázás, kis vidámpark, kiállítás, kirakodóvásár, helyi termékek, krumplilaska, libából készült ételekből fogyasztás.

[caption id="" align="aligncenter" width="852"] Buda Péter atya tiszteletreméltó és szerethető állatnak nevezte a libát[/caption]

Az esti programban fellépett a 17 éve alakult Alma együttes, amely a gyermekeket szórakoztatta. A következő fellépő az 1983-ban alakult Muzsla néptáncegyüttes volt, majd a Ludovika Zenekar koncertje következett.A Ludovika zenekart egy szurdokpüspöki srác, Jakab Tamás alapította egy pár évvel ezelőtt, a jelenlegi tagokkal másfél éve működik Nagybátonyban. Utánuk a Muzsika Tv-ből ismert Suhancok együttes következett, majd a Mystery Gang Trio volt.

A kétnapos rendezvényt diszkó zárta, ahol a zenét dj. Kovács Nagyember László és Ofner László szolgáltatta.

esla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában