Helyi közélet

2016.08.12. 07:42

Hátrányos helyzetű gyermekeknek is jár a nyaralás

fenyvesi

Idén harmadik alkalommal rendezte meg a mihálygergei Egymásért Nebántsvirág Egyesület a hátrányos helyzetű gyermekek táborát. Augusztus 7-10-ig, azaz múlthét vasárnaptól egészen szerdáig huszonkilenc gyermek táborozott Salgótarjánban, a Medves Hotelben. Minden nap különböző játékok, kirándulások és felfedezések várták őket.

 

Salgótarján. Hat évvel ezelőtt alakult meg a mihálygergei Egymásért Nebántsvirág Egyesület, olyan emberekből, akik saját maguk is hátrányos helyzetűek. Pont azért jöttek létre, mert rengeteg olyan dolgot tapasztaltak a környezetükben, amin összefogással lehetne segíteni. Ezt azóta is szüntelenül teszik.

[caption id="" align="aligncenter" width="957"] Elgondolkodtató, hogy az ilyen gyerekek még a kicsit is mennyire megbecsülik (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Csammer Istvánné, táborszervező, az egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy hogyan is született meg a tábor gondolata. Rengeteg az olyan gyermek, akik számára hiába vannak az Erzsébet- és egyéb más programok, mert semmilyen kis összegű önerőt nem tudnak befizetni. A táborszervező hozzátette, hogy ezért született meg ez az ötlet, hogy teljesen ingyen nyaralhassanak néhány napot a hátrányos helyzetű gyerekek is. Négy településről – Egyházasgergéről, Ipolytarnócról, Litkéről és Mihálygergéről – vettek részt a táborban.

[caption id="" align="aligncenter" width="957"] A táborozók minden nap rengeteget játszottak (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Csammer Istvánné ugyanis ezeket a falvakat nagyon jól ismeri, és tudja, hogy sajnálatos módon mennyi hátrányos helyzetű él ott. Valamint azzal is tisztában van, hogy mennyi mindent megtesznek, küzdenek azért, hogy jobb körülményeket teremtsenek, de sajnos nem sikerül nekik.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma félmillió forint támogatást nyújtott a táborhoz, amelynek költsége mintegy kétszázezer forint volt. A fennmaradó összeget pedig szétosztják a huszonkilenc gyermek között, amelyből iskolatáskát, füzetcsomagot és minden olyasmit vásárolnak, ami a tanévkezdéshez nélkülözhetetlen. A gyerekek és a szülők egyaránt nagyon örültek neki, mert problémát jelentett volna számukra ezek megvásárlása is.

[caption id="" align="aligncenter" width="957"] Így élvezték ők a strandot (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

A táborozók minden nap rengeteget játszottak, kirándultak, hatalmas élményben volt részük, amit talán sosem fognak elfelejteni. Amikor kiérkeztünk hozzájuk, éppen az udvaron, csoportosan beszélgettek. Ezután, pedig megmutatták nekünk is, hogyan is „élvezik ők a standot” a hotel úszómedencéjében. A nagy pancsolás közepette kiválasztottunk egy kisfiút, és beszélgettünk vele.

Elmondta, hogy Kovács Imre Tamásnak hívják, 13 éves, egyházasgergei lakos. Továbbá azt is megtudtuk, hogy Karancskeszibe jár általános iskolába, és szeptembertől 7. osztályos lesz. Amikor a családjáról és a táborról kérdeztük, elérzékenyülve mesélt nekünk.

Megtudtuk tőle, hogy három testvére, és négy féltestvére van. Ő a szüleivel és a három fivérével él együtt. Nagyon tetszett neki a tábor, mert rengeteg új élményt, barátokat adott neki. Hozzátette, hogy azért is nagyon jó volt, mert ezen kívül ő egész nyáron nem ment volna sehova.

Szívszorító volt ezeket a szavakat hallgatni egy 13 éves kisgyerektől, aki sajnálatos módon már most tudja, hogy mi is az a nélkülözés. Valahol pedig elgondolkodtató, hogy az ilyen gyerekek mindent, még a kicsit is mennyire megbecsülik. Akik pedig valamivel tehetősebbek, azok az ennél sokkal nagyobb dolgokat sem értékelik. A szervezőket ezért nagy tisztelet és megbecsülés illeti, hogy néhány napra megadták azt ezeknek a gyerekeknek, amiben nélkülük talán sohasem lehetett volna részük.

Csammer Istvánné külön köszönetet mondott a támogatásokért és a rengeteg segítségért az Emberi Erőforrások Minisztériumának, Balla Mihály országgyűlési képviselőnek, továbbá Egyházasgerge, Litke, valamint Mihálygerge polgármestereinek. Beszélgetésünk végén hangsúlyozta, hogy a táborban egyetlen egy alkalommal sem tettek – és a jövőben sem fognak – különbséget tenni roma vagy nem roma származásúak között. Nagyon fontos, hogy minden gyerek egyforma: származástól, nemtől, kortól, társadalmi hovatartozástól függetlenül!

Gerhát Karina

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában