Helyi közélet

2016.08.29. 07:41

Bányászokra is emlékeztek a településünnepen

fenyvesi

A szentmisét követő hatvanhatodik bányásznapi ünnepség nyitotta a múlt szombaton Vizslás négyes – falunappal, rocktalálkozóval és az idén első ízben megrendezett pálinkafesztivállal is színesített – településünnepét.

 

Vizslás. A bányász emlékműnél tartott koszorúzási ünnepségen Dobor István, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) megyei elnöke beszédében kiemelte: a bányásznap az embert próbáló munkát végző bányászok elismerése, odafigyelés rájuk. Hangsúlyozta: a bánya nem csak összefogásra nevelt és közösséget épített, de – iskolák és művelődési házak formájában – kultúra is sokat köszönhet a bányaiparnak.

[caption id="" align="aligncenter" width="958"] Dobor István beszédét követően a jelenlévők megkoszorúzták a bányász emlékművet Fotó: Danyi Lilla[/caption]

– Nem hiába ünneplik településeinken bánya nélkül is a bányásznapot – hangsúlyozta Dobor István, aki a „ma már csak történelemnek nevezhető” nógrádi bányászat múltjáról is szólt. Szűkebb hazánkban az 1800-as évek közepén indult el a szénbányászat – amelynek kezdődött meg az ipari fejlődés a salgótarjáni szénmedencében is –, ugyanakkor az olajárrobbanás miatt annak visszafejlesztése is nálunk kezdődött meg elsőként az 1960-as évek közepén.

[caption id="" align="aligncenter" width="959"] Dobor István beszédét követően a jelenlévők megkoszorúzták a bányász emlékművet Fotó: Danyi Lilla[/caption]

– Ettől kezdve minden megváltozott, sok család élete ment tönkre – fejtette ki Dobor István, aki fontosnak nevezte a múlt emlékeinek megőrzését és az egykori, rászoruló bányászok megsegítését.

Ezt követően Pusztai Kornél alapszervezeti elnök és Angyal Jenő, Vizslás polgármestere társaságában elismerést adott át az érdekvédelmi szervezetben hatvan éves tagsággal rendelkező Kakuk Ferencnének, valamint az egyaránt ötven esztendeje BDSZ-tag Bogdán Lászlónak és Sándor Lászlónénak. A jelenlévők végezetül elhelyezték az emlékezés koszorúit a bányász emlékműnél.

[caption id="" align="aligncenter" width="958"] Fergeteges műsorok szórakoztatták a jelenlévőket Fotó: Danyi Lilla[/caption]

Miután a falu első számú vezetője hivatalosan is megnyitotta a településünnepet, megkezdődtek a kulturális műsorok, amelyre az vizslási pálinkafesztiválra nevezett nedűk megkóstolásával is „melegíthettek” a jelenlévők. Színpadra lépett a BMV Rockegylet, majd Kis Grofo, a Triász együttes koncertjét követően pedig az Irigy Hónaljmirigy műsorát tekinthették meg az érdeklődők. A tűzijátékot követően a Danny Ground, az Apollo Dance Hall rezidense, valamint Claudia Black szórakoztatja majd a közönséget.

[caption id="" align="aligncenter" width="959"] A pálinkafesztiválra nevezett nedűk kóstolására is lehetőség nyílt Fotó: Danyi Lilla[/caption]

A „Rockszínpadon” eközben a Lámpaláz, a Dreamless, az Ősiláz, a Bridge in the soul river, valamint a Rómeó vérzik együttesek léptek fel. Kísérőprogramként azonban katonai bemutató és toborzó pont, légvár, dodgem, valamint lovaglás is szerepelt a palettán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában