Helyi közélet

2016.08.25. 06:43

A szülőknek sem öröm az iskolakezdés

fenyvesi

Tegnapi cikkünkhöz kapcsolódóan, az „utcai emberét” arról faggattuk, hogy mennyit költött idén az iskolakezdésre, valamint, hogy milyen taneszközöket vásárolt? A megkérdezettek között többnyire általános, illetve középiskolába induló diákok szülei szerepeltek. Azonban akadt egy kivétel is, egy egyetemista lány személyében. Ő is elmondta, hogy mennyi is az az annyi?

 

NMH-információ. Nyakunkon az iskolakezdés, aminek a diákok talán kevésbé örülnek, a szülők pedig jobban, mert végre megoldódni látszanak az ilyenkor szokásos „gyerekelhelyezési” problémák. Sajnos nem minden fekete és fehér, így a szülők öröme sem lehet felhőtlen. Ilyenkor augusztus végén szembe kell nézniük az iskolakezdés okozta nem kis kiadásokkal. Ezért megkérdeztük őket, hogy mennyibe is kerül az iskolakezdés?

[caption id="" align="aligncenter" width="150"] Zámbóné Gasparkovics Zsuzsanna (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Elsőként Zámbóné Gasparkovics Zsuzsanna mondta el lapunknak, hogy nagyon sok szülő kezdte már meg a tanszerek megvásárlását, ő is közöttük van. Hozzátette, hogy a kisfia most megy harmadik osztályba. Eddig füzeteket, íróeszközöket, valamint iskolatáskát vásárolt neki. Megjegyezte, hogy elég húzós összegbe kerül egy általános iskolás gyermek elindítása. Megtudtuk tőle, hogy egy közepes minőségű táska 15000 forintba, egy tolltartó pedig 3000 forintba kerül. A valamivel jobb minőségű füzetek pedig 150 forintos áron vásárolhatók meg. A fent említett eszközök mellett a gyereknek szüksége volt még tornafelszerelésre, valamint tisztasági csomagra is. Így összesen 35-40 ezer forintot költött eddig az iskolakezdésre. Kérdésünkre elmondta, hogy a tankönyveket – mivel alsó tagozatos a fia – ingyen kapják, így azok ára nem terheli a családot. Hozzátette, hogy ő az a szülő, aki nem egyszerre vásárolja meg a szükséges dolgokat, hanem akkor, amikor akciós termékekre akad. Ennek ellenére megterheli a családi kasszát az iskolakezdés.

[caption id="" align="alignleft" width="150"] Kalcsó Diána (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Ezek után egy egyetemista lányt, Kalcsó Diánát kérdeztük meg. Elmondta, hogy jelenleg jogot tanul a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, ez lesz majd a második diplomája. Őt így a tandíj, az albérlet és nem utolsó sorban a könyvek és a jegyzetek ára is terheli. Hozzátette, hogy rengeteg segítséget és támogatást kap szüleitől. Az édesapja fizeti neki a tandíjat, ami félévente 250 ezer forint – lássuk be, nem kis összeg!

Megjegyezte, hogy az albérlet, amelyben ketten laknak a párjával 70 ezer forint plusz a rezsi – és mindez havonta. Végül, de nem utolsó sorban azt is megtudhattuk, hogy egy átlagos tankönyv mintegy ötezer forintba kerül, amiből nem egy kell. Beszélgetésünk végén elmondta, hogy diákmunkát vállal, nagyon sokat dolgozik az iskola mellett, hogy el tudja magát látni a sok segítség mellett. Hozzátette, hogy számára az iskolakezdés és az egész év természetesen nem annyiba kerül, mint egy általános vagy középiskolás gyermeknek.

[caption id="" align="alignright" width="150"] Véghné Szeri Ildikó (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Ezek után Véghné Szeri Ildikóval találkoztunk – Ságújfalu egyik utcáján –, aki elmondta, hogy két gyermeke van. Az egyik már nagykorú, most érettségizett, de még két évig tovább tanul. A kislánya pedig most megy harmadik osztályba. Örömmel jegyezte meg, hogy a fia nyáron dolgozott, így ő saját magának meg tudja vásárolni a tanszereket. A kislánynak pedig eddig füzeteket, foglalókat, valamint íróeszközöket vettek, ami 11 ezer forintba került. Megjegyezte, hogy táskát most nem kellett venniük, mert a tavalyi még használható. A benti, illetve kinti cipők, valamint a tornacipő megvásárlása még hátra van. Mivel ők gyermekvédelmi támogatásban részesülnek így a tankönyveket ingyen kapják meg, arra nem kell költeniük. Nincs, aki támogassa őket, így muszáj nekik ilyenkor rengeteget spórolniuk.

[caption id="" align="alignleft" width="150"] Sándorné Kaspár Paulina (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Ezek után Sándorné Kaspár Paulinát kérdeztük, hogy nekik mennyibe is kerül az iskolakezdés idén? Mint mondta, két gyermeke van, az egyik most megy 5. osztályba, a másik pedig 8-ba. Ő is és a férje is kapott iskolakezdési utalványt , összesen 70 ezer forint értékben. Hozzátette, hogy találkozásunk előtt egy nappal sikerült is elkölteniük az utolsó forintig. Füzeteket, ceruzákat, tollakat, radírokat, festékeket, tornacipőket, melegítőket, őszi ruhákat, valamint pólókat vásároltak belőle. Azt is megtudtuk tőle, hogy a tévéből hallotta, hogy a tankönyvek előreláthatólag gyermekenként 15 ezer forintba fognak kerülni. Így még mintegy 30 ezer forintos költség fogja őket terhelni. Kis „kutatásunkból” is kiderül, hogy nem olcsó mulatság a tanévkezdés, és ezek után nem csak a gyermekek, de a szülők sem örülnek annyira a szeptember elsejének.

Gerhát Karina

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában