Helyi közélet

2016.07.18. 04:19

Üdvözlégy, Kármel ékessége!

fenyvesi

Minden évben július 16-án tartják a Kármelhegyi Boldogasszony, azaz a kármelita rend Mária-ünnepét. Így volt ez Nemzeti Kegyhelyünkön is, ahol szombat délelőtt 11 órakor  kezdődött a Ferences Világi Rend káptalanjának záró miséje.

Mátraverebély-Szentkút. Miért is nevezetes keresztények számára Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe? A hagyomány szerint 1251. július  16-án a Boldogságos Szűz angyalok és szentek kíséretében megjelent Stock Szent Simonnak. Átnyújtotta neki a skapulárét, azaz a vállruhát, váll-leplet. A skapuláré – a Szűzanya iránti látható és állandó tisztelet jele – Mária anyai oltalmát és az örök élet zálogát jelenti viselői számára. A Szentkúton tartott záró misén mindezek mellett megemlékeztek egy harmincadik házassági évfordulót ünneplő párról is, továbbá hálát adtak a Jóistennek a megtapasztalt kegyelmekért.

A szentmise elején elhangzott, hogy az ünnep egy kicsit azt érzékelteti velünk, emberekkel, hogy Isten milyen fontos szeretettel építi fel az ő családját. Hiszen ez az ünnep egészen az Ószövetségbe nyúlik vissza. Illés próféta a Kármel-hegyén vívja meg harcát a sok pogány törekvéssel szembe. Megtisztítja az oltárt és Istennek tetsző áldozatot mutat be. Oda vonulnak később a remeték, valamint ott alakul meg az a közösség, amely a kármelita rendet jelenti.

A szentbeszédben arról elmélkedtek, és kiemelték, hogy Isten egyetlen egy látásban lát bennünket, egészen történelmünk kezdetétől a végső idők beteljesedéséig. Csak mi látjuk mindezt töredékekben és ez bizony sokszor gondot okoz. Elveszítjük bizalmunkat, reményünket és úgy érezzük, hogy széttörik az egész életünk. Éppen ezért jó, ha Isten szavában újra együtt látjuk az egész történelmet és felfedezzük benne a mi szerepünket is. A prédikációban továbbá elhangzott, hogy a hirtelen földi hatalomhoz jutott emberek elveszítik lelküket, józanságukat, valamint egyensúlyérzéküket. Isten helyett pedig ők akarnak az istenek lenni, ezért úgy gondolják, hogy bármit megtehetnek. Gaztetteket szerveznek és már kora reggel végre is hajtják azokat. Amit megkívánnak, azt bármi áron elveszik, és gondolkodás nélkül kihasználják az embereket. Sajnos a mai világ embereire ez nagyon is igaz. Szomorúan állapíthatjuk meg, hogy egy ilyen világban éljük le mindennapjainkat. Az elgondolkodtató és nagyon találó szavak után folytatódott tovább a szentmise. Ennek végén, az áldás után kegyhelyismertetéssel folytatódott az ünnep. A délután folyamán a varsányi gyalogos zarándokcsoport is megérkezett egyházközségük szentmiséjére. Este 8 órakor a közös ünneplést imádsággal fejezték be a hívek. Gerhát Karina

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában