Helyi közélet

2016.07.13. 06:41

Százmilliókból újul meg a kastélypark

fenyvesi

Bátonyterenye. Mintegy háromszáz millió forintot nyert a Gyürky-Solymossy-kastély parkjának felújítására a bátonyterenyei önkormányzat az EGT és a Norvég Alap pályázatán. A támogatás 95 százaléka vissza nem térítendő, a beruházáshoz 15 millió forint önerőt biztosítanak. A pénzből 2017 áprilisára megújul az egykori „kocsiszín” épülete, emellett tanösvényt hoznak létre, új játszótér létesül, és egyéb fejlesztéseket is eszközölnek majd – ismertette Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere a kedden megtartott sajtótájékoztatón.Bátonyterenye. A város első embere elmondta: 2014-ben nyújtották be a Gyürky-Solymossy-kastély épített, kulturális és táji örökségének fejlesztésére irányuló pályázatot, mely sikeres elbírálás alá került. Egészen pontosan 291 634 470 forint vissza nem térítendő támogatást nyertek a beruházáshoz, melyhez 15 millió forint önerőt biztosít az önkormányzat. - Az elnyert összegből többek között a 19. században kialakított „kocsiszín” épületét tudjuk megújítani, így nem lesz az enyészet martaléka.

Helyette valódi tartalommal töltjük meg. A Bátonyterenyéhez és környékéhez köthető nemzetiségeknek a kultúráját mutatjuk majd be itt, kiállítóházként, emellett lesz benne játszóház, közösségi tér, és az IT pontnak fog helyet biztosítani. Ugyanakkor a kastélypark is meg fog újulni. A pályázat keretei között rendbe tesszük a tó környékét, tanösvény kerül kialakításra, illetve új játszóteret hozunk létre. – Azt szeretnénk, ha a régi fényében tündökölne a kastélypark– hangsúlyozta Nagy-Majdon József. A polgármester után Korompay Márk projektmenedzser köszöntötte a sajtótájékoztató résztvevőit, majd elmondta: véleménye szerint ez a pályázat óriási lehetőség a város számára, de az egész térségben kiemelkedő. Mint azt kifejtette: idén áprilisban már elkezdődött a beruházás előkészítése, a tényleges munka a nyár folyamán indul, a kivitelezés befejezése pedig 2017 áprilisára tehető.

Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője üdvözölte a beruházást, majd rámutatott: 2010-ben paradigmaváltás volt Bátonyterenye életében. Egy csődhelyzetben lévő várost vett át a jelenlegi vezetés. Folyamatban lévő beruházásokat kellett lezárniuk, és el kellett indítaniuk az adósságkonszolidációt. Mint említette: ezek megtörténtek, és mellette számos fejlesztést is sikerült eszközölniük az elmúlt időszakban. Véleménye szerint azonban itt nem lehet megállni, hiszen most tényleg kinyílnak a lehetőségek. – Benyújtott pályázatokkal bír a város. Ilyen többek között a kerékpárút kialakítása, újabb ipari terület létrehozása, a közintézmények megújítása, vagy éppen a szociális városrehabilitáció. Bízom benne, hogy ezek megvalósulnak majd – fejtette ki Becsó Zsolt. A továbbiakban Nagy-Majdon József egészítette ki az eddigieket azzal, hogy nem csak politikai, hanem pályázati szemléletben is paradigmaváltás történt a városban. – Mi felmértük a problémákat. Látjuk a beavatkozási területeket, hogy mit kellene tenni Bátonyterenyén és ehhez keresünk pályázatokat. Úgy gondolom ez az első nagy szemléletváltás – mondta a polgármester, majd hozzátette: az elmúlt időszakban számos beruházás történt a városban- ilyen volt például a tavalyi évben a három iskola energetikai felújítása – a jövőre nézve azonban nem elégedettek, hiszen mint mondta a nagy beavatkozások még csak most történnek majd. A 21-es számú főút fejlesztése a következő két-három évben valósul meg, a 23-as főúttal kapcsolatban ugyanakkor még egyeztetünk, bízom benne, hogy az utóbbi kivitelezése is meg fog történni egy öt éves intervallumon belül. Erre ráépülve egy új városközpontot és alvárosközpontot lehet létrehozni, a könyvtár Kisterenyén át lesz költöztetve a volt OTP épületébe, sőt a kastélyparkban is újabb beavatkozásokat szeretnénk, a hagymakupolát ugyanis fel kell újítani. Elképzeléseink vannak még ezen felül az egykori óvoda és a művelődési ház épületével kapcsolatban, valamint a közmunka program keretei között a cselédlakások felújítása is a terveink között szerepel – emelte ki a város vezetője, majd úgy fogalmazott: mindezekből is látható, hogy nincs kiemelt településrész, azt szeretnék, ha Bátonyterenye és térsége egységesen fejlődne.

Remenár János

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában