Helyi közélet

2016.07.13. 14:21

Kósa: Röszkén ülésezik hétfőn a honvédelmi bizottság

fenyvesi

A röszkei határátkelőhöz hívta össze a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának ülését július 18-ára, hétfőre a testület fideszes elnöke, Kósa Lajos.

Budapest. A politikus, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a kihelyezett tanácskozáson a magyar-szerb határ szerb oldalán kialakult helyzetről akarnak tájékozódni, arról, hogy "Magyarországnak vannak-e feladatai pluszban, a schengeni övezet megvédésén túl, a migrációval kapcsolatban". Kósa Lajos azt mondta, Magyarország - szinte egyedüliként - betartja a migránsokkal kapcsolatos összes nemzetközi jogszabályt, a schengeni és a dublini egyezményből fakadó feladatokat egyaránt. Így Magyarországra, azaz az Európai Unió schengeni övezetének területére illegálisan senki sem léphet be - jelentette ki, hozzáfűzve, hogy amíg egy menekültkérelmet nem bírálnak el, és az illető nem jogosult belépni a schengeni zónába, addig Magyarország megakadályozza a határ illegális átlépését. A frakcióvezető visszautasította azokat a különböző szervezetek által megfogalmazott, "minden alapot nélkülöző állításokat", amelyek a magyar hatóságok túlkapásairól, visszaéléseiről szólnak. Magyarország az EU azon kevés országai közé tartozik, amely a humánus elbánás mellett a nemzetközi egyezmények betartására is kínosan figyel - mondta.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a Fidesz mindent megtesz a határok védeleméért címmel az Országgyűlés Irodaházában 2016. július 13-án. MTI Fotó: Illyés Tibor[/caption]

A politikust reagáltatták a Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi jogvédő csoport beszámolójára, amely szerint Magyarország határán zaklatják a migránsokat. Kósa Lajos ezt úgy kommentálta: a "teljes mértékben bevándorláspárti" HRW egy "végletekig elfogult szervezet, és egy teljesen világos és meghatározott finanszírozási kapcsolat van a HRW és Soros György között", így "a szavahihetőségük Magyarországot illetően kérdéses". Kérdést kapott továbbá a magyar-osztrák határ osztrák oldalán rendszeres határellenőrzésekkel összefüggésben is. Erre azt mondta, Ausztria betartja az ideiglenes határellenőrzés visszaállításának feltételeit, de "joggal gondoljuk azt, hogy ez inkább a magyarok bosszantására van, mint az osztrák határ védelmére". Kósa Lajos arra is reagált, hogy a Jobbik ötpárti egyeztetést kezdeményezett az EU jövőjéről. Erre azt mondta, hogy a parlament európai ügyi bizottságában lehet megvitatni ezt a kérdést, ötpárti tárgyalás összehívásának "semmi értelme". Azzal kapcsolatban, hogy egy orosz cég végzi el négy honvédségi helikopter nagyjavítását, a honvédelmi bizottság elnöke azt mondta: az orosz cég tette a legjobb ajánlatot, ráadásul a helikopterek is orosz gyártmányúak. Arról még nincs döntés, hogy hány helikoptert kell majd vásárolni - tette hozzá. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antalt ért korrupciós vádakat firtató kérdésre a Fidesz frakcióvezetője azt válaszolta: a szocialisták, mikor még kormányon voltak, a titkosszolgálaton keresztül megbízták Portik Tamást, hogy bűnözői körökkel szövetkezve próbáljon meg lejáratni fideszes politikusokat. "Annak megvolt akkor az első fejezete, most megvan a második" - mondta, hozzátéve: úgy látszik, "a régi szövetségek a magyar alvilág és a szocialisták között nem évültek el (...), ezek a kijelentések inkább a szocialisták és a magyar alvilág szoros kapcsolatát és együttműködését támasztják alá, semmint azokat a képtelen vádakat, amelyeket megfogalmaznak".

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában