Helyi közélet

2016.07.26. 05:59

Körforgalomra várnak a lakók

fenyvesi

Nemrégiben számolt be lapunkban Csach Gábor, Balassagyarmat alpolgármestere a város különböző fejlesztési elképzeléseiről. Ennek során megemlítette, hogy az önkormányzat beadta az Ady és Kóvári utak kereszteződésében, a Madách-liget tőszomszédságában létesítendő körforgalom pályázatát. Utánanéztünk, mik voltak az ügy előzményei, és kíváncsiak voltunk, hogyan fogadják a hírt az ott lévő lakótelepen élő lakók.

Balassagyarmat. A város úthálózatának egyik legforgalmasabb szakasza a 22-es út nyugat felől érkező, a Nagyligeti Sportteleptől az elkerülő út csatlakozásáig vezető része. Balról a hatvanas években épült egykori Lenin-lakótelep – a mai Madách-liget – tizennyolc tömbháza fogadja az érkezőt. Az itt élő emberek az elmúlt húsz esztendő során nagyon sokat panaszkodtak a közlekedési körülményekre. A Gyarmati Újság című hetilap még 1998. február 20-i számában tudósított arról, mennyire sérelmezik a polgárok, hogy az előző év végén épült szemközti bevásárlóközpontba gyalogátkelőhely hiányában mennyire nehéz átjutniuk. Egy idős asszony például kerek-perec kijelentette: az életével játszik, ha az üzletbe megy. Ezt a gondot később orvosolták, de lényegében csak az elkerülő út kialakítása, azaz 2003 után rajzoltak fel itt végleges zebrát.

[caption id="" align="aligncenter" width="778"] A Madách-ligeti kereszteződés jelenlegi állapotában sok balesetveszélyt tartogat[/caption]

Az elkerülő út tervei a környéken újabb felháborodást szültek. A lakótelepen élők erősen sérelmezték, hogy a becsatlakozás helyén, azaz ahol balra kanyarodna el a főút, körforgalmat alakítanának ki az építtetők – erről szólt egy újabb cikk az Ipoly Hírnök hetilapban, 2002 nyarán. Még petíciót is megfogalmaztak, amelyben indokolták is mérgelődéseiket.

A Budapest irányából érkező kamionok az esetleges körforgalmat észlelve erőteljes fékezésbe kezdenének, amitől hatalmas zaj támad, megremegnek a házak, és félő, mély repedések keletkeznek a falakon. Néhai Urbán Árpád országgyűlési képviselő sem tudta meggyőzni az embereket, hosszú távon milyen hasznos lehet a körforgalom, és közlekedés-technikai, illetve közlekedés-biztonsági szempontból is ez a legkézenfekvőbb megoldás. Végül a népakarat győzött, így valósult meg itt a jelenlegi forgalmi rend. Ami aztán utóbb kiderült, sok-sok balesetveszélyt tartogat. Igaz, azóta komoly baj nem történt, csupán kisebb koccanások voltak, de ez főként a rutinosabb, nagyobb helyismerettel bíró autósok figyelmén és türelmén múlt. Valóban, a Madách-ligetiek véleménye is merőben megváltozott. A minap látogatást tettünk a helyszínen, és miután közöltük a lakosokkal, az önkormányzat beadta a körforgalom pályázatát, azaz ha minden az ügymenet szerint zajlik, legkésőbb jövő tavaszra elkészülhet az új csomópont, elégedetten bólogattak. – Nagyon örülök ennek – mondta ki határozottan egy férfi. – Mindennap erre járok, gyakran autóval, épp' ideje már, hogy megépüljön a körforgalom. A közelmúltban nem sokon múlt, hogy a város felől érkező, és egyenesen tovább haladni szándékozó gépkocsival összeütközünk. Szerencsére én jól ismerem itt a rendet, előre felkészülők a hasonló esetekre, de egy körforgalomnál ilyen nem fordulhatna elő. Egy másik úr hasonlóképpen gondolkodik. Azt fejtegeti, annak idején, mikor ez a tiltakozási hullám elindult, a félelmük elsősorban a tapasztalatok hiányából származott, és csak az járt a fejükben, milyen ártalmas lehet a kiforduló, kanyarodó, fékező teherautók zaja. – Most már egészen más az ábra – folytatta –, rájöttünk, ez a jelenlegi állapot tarthatatlanná vált. Itt van a közelben már két bevásárlóközpont is, teli parkolókkal, szóval nagymértékben megnövekedett errefelé a forgalom. A kereszteződés rendje pedig alkalmatlan a normális közlekedésre. Gyakran annyira feltorlódnak a járművek, hogy hosszú perceken keresztül várakoznak a továbbhaladásra, és sokan nem is tudják, kinek, mikor van elsőbbsége. Okultunk a keserű tapasztalatokból, a lakótelepen élők közül mára biztosan jóval többen kardoskodnának a körforgalom mellett, mint ellene. Ez csupán két válasz volt a sok-sok kialakult nézet közül, de a megszólaltatott személyek megerősítették, a többség így vélekedik. A Madách-ligetben és környékén, de bízvást említhetjük, hogy egész Balassagyarmaton várják már az emberek, hogy az északi elkerülő út nyugati végében is körforgalom létesüljön.

Hegedűs Henrik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában