Helyi közélet

2016.07.12. 06:30

Két héten át táboroztak a tűzoltógyerekek

fenyvesi

Negyedik alkalommal táboroztak le Salgótarjánban a kis tűzoltók, ezúttal új helyszínen, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság baglyasaljai városrészben található kiképzőbázisán töltöttek egy-egy hetet, közel hatvanan. Szintén újdonság, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel idén már két turnusban érkeztek a gyerekek a IV. Salgótarjáni Katasztrófavédelmi Gyermektáborba, ahol felejthetetlen élményeket átélve ismerhették meg a tűzoltók izgalmas munkáját. 

Nógrád megye. Az első héten huszonhét gyermek, a másodikon pedig további huszonnyolc lurkó vett részt izgalmasabbnál izgalmasabb programokon a táborban, ahol természetesen mindent a katasztrófavédelem szakterületeinek szele vett körbe.

A gyermekek mind a tűzoltóság, mind a polgári védelem, mind pedig az iparbiztonsági szakterülettel összefüggő ismeretekre szert tettek, s rengeteg hasznos dolgot tanultak meg játékos formában. A tábornak köszönhetően fejlődött az önmentési képességük, társaikra, barátaikra és majd hazatérve családtagjaikra nagyobb figyelemmel lehetnek, hiszen mára már tudják mi a teendő például tűz esetén, hogyan kell segítséget hívni, vagy éppen mik a megfelelő magatartási szabályok például viharok, vagy földrengés idején. A legfontosabb veszélyes anyag jelzéseket is ismerik, mindemellett pedig megismerték a tűzoltók izgalmas, de egyben veszélyes munkáját.

A beköltözést követően Berecz György tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató és Pál Erika, a Salgótarjáni Önkéntes Tűzoltó Egyesület alelnöke, egyben a tábor főszervezői köszöntötték a gyerekekre felügyelő kollégáinkkal közösen a kis tűzoltókat, majd egymás megismerését követően átbeszélték a tábor legfontosabb szabályait és szó esett az adott hét ütemtervéről is, ami nagyjából azonos volt mindkét hét során. A legnagyobb sikere mindkét héten a „tűzoltós napnak” volt, egy-egy délutánt ugyanis a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság tűzoltóival töltöttek, volt füstsátor, tömlőhúzó versenyt rendeztek a tűzoltók ellen, illetve kipróbálták azt is, hogy milyen gyorsbeavatkozó sugárral vagy puttonyfecskendővel locsolni, szirénázhattak, bemutatták nekik a tűzoltógépjármű-fecskendőket és védőeszközöket, és természetesen a magasból mentő gépjármű kipróbálása sem maradt ki a sorból. Estéről estére hatalmas focimeccseket rendeztek, amelybe többször a salgótarjáni tűzoltók is bekapcsolódtak. A gyermekek Magyarország nemzeti csapata, a Magyar labdarúgó-válogatott tagjainak kikiáltva magukat rúgták a bőrt, Király Gábor labdarúgókapusból mindkét hálóhoz jutott, labdaszedőjük pedig Nógrád megye egyetlen tűzoltókutyája, Brúnó százados volt, aki a gyerekekkel együtt mindkét hétre beköltözött a táborba.

A programok sorát bővítette a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület jóvoltából a Laserforce, vagyis lézerharc terepen és a hajószimulátor, de kirándultak a Salgótarján-Baglyasaljai bázisukról a Bükki Nemzeti Park Nógrád-Ipoly Tájegység központjába is, ahol megtekintették Baglyaskő várát. A szerda reggel mindkét héten korai ébresztővel indult a kis tűzoltóknak, hiszen az útjuk Nyíregyházára vezetett, ahol az egész napot a Nyíregyházi Állatparkban töltötték. A gyermekek és kísérőik az állatvilág több mint ötszáz faját láthatták, köztük jegesmedvét, afrikai elefántot, fókákat, komodói sárkányt, indiai orrszarvút, különleges madarakat és halakat, aranyos makikat, bejárták a madárházat, a trópusi házat és az ócenáriumot, illetve állatokat simogattak a parasztudvarban.

Alkalmuk nyílt a nyíregyházi LEGO Manufacturing Kft. – vagyis a legógyár körbejárására is, ahol saját szemükkel láthatták, hogy egyik kedvenc játékuk hogyan jut el a fröccsöntéstől egészen a csomagolásig. Jártak a Balassagyarmati Fegyház és Börtön 1842-1845 között épített klasszicista jellegű műemlék épületében, ahol az épületet, annak kápolnáját, zárkáit és egyéb érdekességeit Lelovics Zoltán bv. őrnagy mutatta be részükre, majd a balassagyarmati katasztrófavédelmi kirendeltség és a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság épületének bejárása, illetve az ott található készenléti gépjárművek megtekintése következett. Meglátogatták a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumot és a Forgách-kastély kertjében is sétáltak, ellátogattak Hollókőre, ahol az ófalu nevezetességeivel ismerkedtek, illetve a várba is felsétáltak, útjuk pedig a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhelyre is elvezetett.

A tábor zárónapján ugyan kissé fáradtan, de annál boldogabban meséltek egymásnak heti élményeikről a gyerekek, akik közben azt is megígérték, hogy jövőre sem hagyják ki a rendezvényt. Berecz György, a katasztrófavédelem megyei igazgatója reményeit fejezte ki annak érdekében, hogy minden gyermek rendkívül jól érezte magát és sok felejthetetlen élményt szerzett a katasztrófavédelmi gyermektáborban, majd arról faggatta a kis tűzoltókat, hogy kinek melyik program tetszett a legjobban. A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Salgótarjáni Önkéntes Tűzoltó Egyesület szervezésében, illetve Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Nógrád Megyei Tűzoltószövetség és a Karancs Speciális Mentőszolgálat támogatásával megvalósult tábort jövőre is megrendezik, így Berecz György mindenkit arra biztatott, hogy jövőre is vegyen részt azon. A két hetes táborban Brúnó százados, a tűzoltókutya is részt vett a gyerekek legnagyobb örömére, mára azonban már ő is visszatért szolgálati helyére, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság székhelyére

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában