Helyi közélet

2016.07.21. 04:32

Jó minőségű a búza

fenyvesi

Június közepe-vége óta zakatolnak a kombájnok szerte a megyében. Az utóbbi egy hétben azonban leálltak a gépek, szünetel a betakarítás. Az esős időjárás ugyanis félbeszakította az aratási munkálatokat. A jelenlegi számadatok szerint a búza mintegy húsz százaléka, az árpának pedig közel négyötöde került a magtárakba és egyéb feldolgozóhelyekre.

Nógrád megye. A részletekről Tácsik Bálint, a Nógrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi osztályvezetője számolt be lapunknak. Elöljáróban elmondta, hogy az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően, idén is összehívták a Nógrád Megyei Aratási Koordinációs Bizottságot, amely folyamatosan figyelemmel kíséri a betakarítási munkálatokat, és hetente megtartott ülésein feltárja az esetleges nehézségeket.

[caption id="" align="aligncenter" width="778"] Hamarosan folytatódhat a kalászosok betakarítása Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Hozzátette, a falugazdászi hálózattal közösen mérték fel, hol, milyen termésátlag várható a különböző gabonanövények tekintetében. Az őszi búza esetében, összesen több mint tizenhétezer hektárnyi vetésterületen átlagosan négy-öt tonnával számolnak, az őszi árpa esetében pedig 2210 hektáron 3,5-4,5 tonnával. Említést tett még más növényről is: a tritikálénál megközelítőleg 1700 hektáron 4,5 tonnás termésátlag várható, és a tavaszi árpa java része is betakarításra vár még, de a mintegy 3800 hektárt kitevő repceföldeken már nagyobb részben befejeződtek a munkálatok.

Természetesen az időjárási körülmények, így a június végétől tapasztalt szokatlanul erős kánikula, majd az ezt követő jelentős csapadékot hozó időszak befolyásolta a kalászosok sikértartalmát, de már most elmondható, hogy a közepes termésátlagok mellett jó minőségű búzát arathatnak a megyében. Erősen kérdéses azonban, hogy a betakarított növények közül mennyi lesz alkalmas kenyérgabonának, illetve mennyit használhatnak fel kizárólag takarmányként.

– Nagyon „nyomottak” mostanában a gabonaárak – hangsúlyozta Tácsik Bálint. – túlkínálat mutatkozik a világpiacon, ezért a gazdák többsége kivár, nem értékesít azonnal, hanem inkább raktároz, és megvárja a kellő pillanatot, hogy az eladásból nagyobb haszna keletkezhessen. Akadnak persze olyanok is, akik egyből a tarlóról kínálják az árut, vagy egyből a malmoknak továbbítják. Az év második felében várhatóan kedvezőbb árak lesznek. A visszajelzések alapján a mezőgazdasági vállalkozók alapvetően elégedettek a termésátlagokkal, és remélik, ezt az esztendőt nem veszteségesen zárják.

Értesüléseink szerint a napos idő beköszöntével hamarosan, legkésőbb a jövő hét elején folytatódhat a kalászosok betakarítása egész Nógrád megyében.

Hegedűs H.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában