Helyi közélet

2016.07.20. 04:44

Főzéssel az alultápláltság leküzdéséért

fenyvesi

Hegedűs Ildikó, egy fiatal aktivista Bátonyterenyéről húsz másik úgynevezett „ONE Fiatal Nagykövettel” és Neven Mimica nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős európai uniós biztossal karöltve készített pár napja tápláló ételeket. A Brüsszelben megrendezett rendhagyó találkozó felhívta a figyelmet a táplálkozás jelentőségére – különösen a legszegényebb országokban – valamint az Európai Unió lehetőségeire az éhezés és alultápláltság leküzdése elleni harcban.

NMH-információ. Neven Mimica, a nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős uniós biztos szerint „az alultápláltság egy rejtőző emberi tragédia: nem látható és gyakran nem vehető észre, de hárommillió gyermek hal bele minden évben. Éppen ezért nagyszerű ennyi Fiatal Nagykövetet látni, akik részt vesznek ebben kezdeményezésben – a fiataloknak kiemelkedő szerepük van abban, hogy felhívják a figyelmet a tápláló étkezés, a kiegyensúlyozott étrend jelentőségére a partner országokban”.

[caption id="" align="aligncenter" width="780"] ONE: Az uniós biztos és a „Fiatal Nagykövetek” által elkészített ételek jól illusztrálták a kiegyensúlyozott és tápláló étrend lehetőségeit[/caption]

Az uniós biztos húsz „ONE Fiatal Nagykövettel” – mind fiatal aktivisták, akik a mélyszegénység felszámolásáért küzdenek – a Mmmh! főzőiskola tapasztalt séfjének segítségével tanulta meg, hogyan kell elkészíteni néhány afrikai-jellegű tápláló ételt. Ezek hozzávalóit számos fejlődő országban termesztik, akárcsak az édes burgonyát, amely tele van meghatározó tápanyaggal, különösen magas az A-vitamin tartalma, így kiváló fegyverként tartják

számon a szegényes táplálkozás elleni küzdelemben. Az esemény során elkészített ételek meglehetősen jól illusztrálták a kiegyensúlyozott és tápláló étrend lehetőségeit és egyúttal annak fontosságát.

A megfelelő étkezés igencsak meghatározó jelentőséggel bír a fejlődő országokban, ahol évente közel hárommillió gyermek veszíti életét az alultápláltság következtében. A találkozó alatt a Fiatal Nagykövetek részletesen is értesülhettek az EU alultápláltság elleni küzdelméről, valamint tanácsokkal látták el a biztost arra vonatkozóan, hogy 2030-ra miként érhető el az ENSZ éhezés felszámolásáról szóló fenntartható fejlődési célja.

Hegedűs Ildikó hozzátette, hogy „az alultápláltsághoz csak 2014-ben közel hárommillió öt éven aluli gyermek halála köthető. Ez tarthatatlan. E napon nagyszerű lehetőségünk nyílt arra, hogy megosszuk ötleteinket és esetleges megoldási javaslatainkat Neven Mimica EU-biztossal, aki partnerként tekint ránk az éhezés és alultápláltság leküzdése elleni harcban. Egyetértettünk abban, hogy a fejlődő országokban az említett halálozások nagyban megelőzhetőek az alapvető táplálkozás támogatásával. Azaz mind az Európai Unió, mind a kormányok sürgős beavatkozására van szükség az élelmezést célzó programok hatékony finanszírozásának érdekében.

 

Hétmillióan küzdenek...

A ONE egy kampány- és képviseleti szervezet, amelynek égisze alatt világszerte mintegy hétmillió tag fáradozik a mélyszegénység, illetve a megelőzhető betegségek leküzdésén, különösen Afrikában. A szervezet – szigorúan politikától mentesen – közös harcba hívja a lakosságot, s egyúttal a politikai vezetőket, hogy együtt küzdjenek az AIDS és más megelőzhető betegség ellen, növeljék a mezőgazdasági és élelmezési befektetéseket, valamint biztosítsák a nemzetközi fejlesztési programok átláthatóságát.

 

„Fiatal Nagykövetek”

A Fiatal Nagykövetek motivált és lelkes serege egy nyílt kiválasztási eljárást követően a ONE nemzetközi szervezettel karöltve kampányolnak a mélyszegénység felszámolásáért a világ vezetőinek támogatását kérve. Politikai döntéshozókat szólítanak meg a média segítségével, hogy a ONE kampányokat ismertebbé tegyék. A 2016-os csapat az élelmezés, a transzparencia, a fejlesztés és az egészségügy témaköreiben kampányol, hogy a ONE elérje célját, azaz a mélyszegénység 2030-ra történő felszámolását.

 

Viadal az éhezőkért

Az EU elkötelezte magát a partner országok támogatásában, hogy 2025-re hétmillióval csökkentse a fejlődésben visszamaradott gyermekek számát és 3,5 milliárd eurót jelölt ki az élelmezésre a 2014 és 2020 közötti időszakra. Az EU kiemelkedő szerepet játszik az élelmezés terén számos nemzetközi kezdeményezés kulcsszereplőjeként, többek között a Mozgalom a Táplálkozás Javításáért (Scaling-Up Nutrition Movement – SUN) keretein belül, amelyet az ENSZ főtitkára, Ban ki Moon kezdeményezett a politikai akarat mobilizálása érdekében, hogy a táplálkozást a globális napirend előkelő helyén kezeljék. Ezidáig 56 fejlődő ország csatlakozott az indítványhoz. Országos szinten az EU több mint negyven államot támogat az alultápláltság leküzdésében, ahol a legnagyobb számban fordulnak elő a fejlődésben visszamaradott gyermekek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában