Helyi közélet

2016.07.08. 09:50

Czibere Károly: közös az útja romáknak és nem romáknak

fenyvesi

Czibere Károly szerint a 2011-es társadalmi felzárkózási stratégia a lehetőségekhez alkalmazkodó, a realitásokat szem előtt tartó vállalás, ami abból a hitből és közös meggyőződésből táplálkozik, hogy "nekünk itt nem lehet és nincs külön utunk".

Budapest. A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár pénteken Budapesten, egy nemzetközi konferencián beszélt erről. A fórumot az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezte az uniós roma keretstratégia és a magyar nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia elindításának ötödik évfordulója alkalmából.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Zenészek az Együtt kezdtük, együtt folytatjuk című nemzetközi konferencián a fővárosi Müpában 2016. július 8-án. A tanácskozást a roma keretstratégia és a nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia 5. évfordulója alkalmából szervezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. MTI Fotó: Bruzák Noémi[/caption]

"Nem építhetünk külön országokat, nincs külön útja nincstelennek és jómódúnak, romának és nem romának. Egy utunk van, és azon együtt kell végigmennünk, és ezért együtt fogunk rajta végigmenni" - jelentette ki az államtitkár. Közölte: a konferencia célja felhívni a figyelmet arra, hogy az öt évnyi munka megmutatta, vannak olyan programok, szakemberek, közösségek, településvezetők, akik végigkísérletezték az elmúlt időszakot, és "sok verejték, kudarc és eredmény, víz alá merülés árán rátaláltak a gyöngyre", a felzárkózásban segítő tudásra, tapasztalatokra, módszerekre. A politikus ilyen "gyöngynek" nevezte azt, hogy az elmúlt években nyilvánvalóvá vált: a problémát csak ágazatközi megközelítéssel lehet megoldani, mert önmagukban a pénzbeli ellátások nem képesek rugalmas védőhálót kifeszíteni a hátrányos helyzetű családok alá, köré. Az államtitkár kitért arra is, hogy nem stratégiákra és klisékre van szükség, hanem diagnózisra, az pedig csak helyben készíthető. Ugyanilyen fontosnak nevezte a közösségfejlesztés-alapú segítséget, mert csak azok a programok lehetnek sikeresek, amelyek a helyi kezdeményezőkészségre, tudásra támaszkodnak. Czibere Károly szerint csak fenntartható programokra van szükség, és már most gondolkodni kell azon, hogy a felzárkózási programok eredményei hosszú távon fenntarthatóak legyenek, és az eredményes programokat kiterjesszék. Mint mondta, a felzárkózási stratégia két fókusza a tanulás és a munka. A társadalom jól felfogott érdeke, hogy a saját jövőjébe tett befektetésként tekintsen a nyomort újratermelő ördögi kör megszakítására - mondta. Hozzátette: a szociális biztonság elsőszámú eszköze a foglalkoztatáspolitika, mert - mint mondta - a boldogulásnak és felemelkedésnek nem "a felelőtlen pénzosztogatás az alapja", hanem a munka. Az államtitkár az eredmények között említette, hogy a KSH és az Eurostat adatai szerint 2012-ben trendforduló történt, javultak a szegénységi statisztikák, miközben nem nőtt az államadósság, amire az elmúlt 40 évben nem volt példa. Az Együtt kezdtük, együtt folytatjuk címmel kezdődött kétnapos  konferencián, a Művészetek Palotájában magyar kormányzati vezetők és szakemberek mellett felszólalnak az ENSZ, a Világbank és az Európai Bizottság képviselői, valamint szlovák, román és bolgár szakértők és politikusok. A rendezvényről kiadott dokumentum szerint a konferencia szervezői a roma integráció során elért eredmények és nehézségek bemutatását, összefoglalását és a jövőről való eszmecserét tűzték ki céljául. A szombat délutánig tartó konferencián szó esik arról is, hogy milyen szemléletváltás ment végbe az elmúlt években Magyarországon a felzárkózás ügyében, és szeretnék felhívni a figyelmet olyan programokra, amelyek példaértékűek. A szervező minisztérium célja az is, hogy "a lehetséges sikeres irányok megtalálása érdekében" nyílt eszmecseréket, vitákat generáljanak a megoldatlan ügyekről, nehézségekről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában