Helyi közélet

2016.07.19. 06:59

Balog: az igazgatónak kell az iskola igazi vezetőjének lennie

fenyvesi

Az igazgatóknak kell lenniük az igazi vezetőknek az iskolákban, az előző keretrendszer túlságosan leértékelte a munkájukat - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten.

Budapest-MTI. Balog Zoltán a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) állománygyűlésén, amelyen átadták a tankerületi központi igazgatók kinevezéseit, az mondta: az előző keretrendszernek talán az volt a legnagyobb hibája, hogy túlságosan leértékelte az iskolák vezetőinek munkáját.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) állománygyűlésén az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2016. július 19-én. Az állománygyűlésen átadták a tankerületi központi igazgatók kinevezését. MTI Fotó: Máthé Zoltán[/caption]

Az igazgatók nem egyszerűen végrehajtói a tankerület utasításainak, hanem "az igazgatóknak kell lenni az igazi vezetőknek az iskolákban" - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: akkor lehet tőlük elvárni vezetőhöz méltó felelősséget, ha ehhez megadják az illetékességet is; ez talán az egyik legfontosabb változás a rendszerben. Balog Zoltán elmondta, hogy 2011-ben új alapokra helyezték a magyar köznevelés rendszerét, de jelentős belső korrekciókra volt szükség az intézményfenntartásban. A központosítás "túl jól sikerült" - fogalmazott, majd úgy folytatta, éppen ezért a decentralizáció a "jövő útja", a rendszer alapelveinek a fenntartásával. Balog Zoltán azt is mondta, hogy az átalakításnak köszönhetően "szabadabban lehet a rendszerben gondolkodni". "Én ezt tartottam a legnagyobb hiányosságának (...) a rendszernek" - jegyezte meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában