Helyi közélet

2016.07.19. 06:44

Áll a bál Szécsényben: dagad a Holding-botrány!

fenyvesi

Alig, hogy kihevertük az EB-n résztvevő magyar csapatnak való szurkolás „fáradalmait”, a szécsényieknek nincs nyugovásuk. Most az augusztus végén esedékes gyömrői időközi polgármesterválasztásért fájhat a fejük. De mi köze a nógrádi városka lakosságának a Pest megyei Gyömrő ügyes-bajos mindennapjaihoz? Elvileg semmi, feltéve ha az egyik polgármester- jelölt nem éppen a szécsényi Holding -„vezér”, Horváth István. Kiszivárgott ugyanis a hír, Holding Pista - mert ugye Szécsényben csak így emlegetik a Nógrád megyéhez tulajdonképpen semmilyen szálon nem köthető ügyvezető igazgatót - biztos jelöltnek számít a magánéleti botrányai által híressé vált Gyenes Levente mellett. De nézzük csak meg a mi szécsényi vezérünket, - az erkölcsileg többszörösen megbukott, közjogi értelemben büntetett előéletűnek számító Gyenes mellett - ő híres vagy hírhedt inkább?

Szécsény. Megannyi kérdés vetődik fel ilyenkor. Egyáltalán hogy teheti ezt meg egy ilyen kulcsfontosságú pozíciót betöltő személy? Tud erről Szécsényben valaki? Polgármester, alpolgármester, képviselőtestület kapott tájékoztatást? Ha a kampányidőszakban Horváth István Gyömrőn építi jövőjét, a holdingot ki menedzseli ez idő alatt? Hogyan teljesül az üzleti terv? Ki fogja össze ezután az embereket? Ha pedig nyer, képes lesz megfelelően képviselni a holding érdekét és Szécsény gazdaságának, fejlődésének előremozdítása miatt minden szálat megmozgatni? Vagy Szécsényből csak a nem kevés fizetést veszi fel és Gyömrő kerül nála középpontba, ahol egyébként már most beígérték neki, hogy a Hajnal Egyesület Gyömrőért (HEGY) elnöke lesz? Nem tudni
Egy azonban biztos, szerencsés egy ember ez a Holding Pista. Igazából senki sem tudja honnan és miért érkezett pont Szécsénybe, de a helyi gazdasági-és civil élet ismeretének teljes hiánya ellenére egyből meggyőzte Stayer László polgármestert (vagy fordítva), bizony ő alkalmas a Szécsény Holding Kft. vezetésére. Azóta a polgármester  és az ügyvezető között nagy egyetértésben folyik a munka. Kár, hogy egyes rossz nyelvek azt terjesztik és ráadásul komoly tények is bizonyítják,hogy „lapátolják ki” a milliókat ilyen-olyan megbízások ürügyén olyan cégek számára, amelyek aztán így vagy úgy csődbe mennek JESZ-es vezetőkkel az élen. (Mert tudni kell,hogy Holding Pista 2014-ben még a kormányt bíráló JESZ alelnöke volt, aki szintúgy nyilvánosan bírálta a kormányt) Ejnye Ilyen ez a csúnya magyar vállalkozói szféra, szegény cégtulajdonosok belegebednek a munkába, mielőtt pedig élveznék jól megérdemelt hasznukat, egyszer csak „tönkremennek”.
Érdekes az is, hogy a 2008-ban közel 200 millió forintért kiépített, hivatalosan a mai napig sem használható optikai kábelhálózat eladása miért éppen most került szóba? És miért kótyavetyélnék el a beruházás tizedéért, 20 millió forintért? Lehet, hogy támogatásra szorul egy újabb JESZ-es barát?
Sok egyéb mellett pedig azt sem nyeli be a jóhiszemű szécsényi állampolgárok gyomra, amikor közel 14 millió forint megy el különböző, mondvacsinált tanulmányokra, a civil szervezetek, alapítványok, tánc- és színművészeti csopotok támogatására azonban forráshiány címszóval nem jut pénz. Horváth István nem ismeri azt a jó nógrádi szokást, miszerint első körben helyi beruházásokhoz, tanulmányokhoz helyi szakembereket, vállalkozókat kérünk fel. Nógrád megyében is vannak tanult és hozzáértő szakemberek, kár, hogy Holdig Pista ezt nem így gondolja és országos mutyipartnereivel dolgoztat helyi munkaerő helyett. Kár, hogy az ilyen és ehhez hasonló esetek miatt hagyják el megyénket a fiatalok és a megbízható szakemberek.
Egy szó, mint száz: különös dolgok történnek napjainkban Szécsényben, Horvát (Holding) István kellemetlen helyzetbe hozta Szécsény város vezetőségét és munkáltatóját...
Lakossági jelzések és olvasói levelek alapján megkerestük Horvát Istvánt, a Szécsény Holding Kft ügyvezetőjét, aki az általunk feltett kérdésekre a következő válaszokat adta:
1. A 2015 decemberében kifizetett 30 millió forintos tanulmányterveknek a szükségességét ön hogy látja? (Önkormányzati határozatból idézve)
 A legnagyobb megrendelési feladat a 8 év alatt megoldatlan és bontási határozat előtt álló Szécsény szélessávú optikai kábel feltárása volt. 8 év működésképtelen állapotának feltérképezése, működőképességének lehetséges helyreállítása, fejlesztési lehetőségei és vagy egyáltalán értékesítési lehetőségek állapotába juttatása. A szélessávú optikai kábel bontás elrendelésének megakadályozása volt az egyik fő feladat, mely nagyságrendileg több 10 millió forintba került volna az önkormányzatnak ami többszörösen is kivethető a hatóság részéről.
2. Aggályosnak tartja-e Ön, hogy a kifizetés időpontjában az országos JESZ elnök (Makai Zsolt) Bent Ray Kft. részére történt a kifizetés? (Ön az akkori nyilvántartások szerint JESZ országos alelnökként tevékenykedett a pártban).
2014 nyara óta nincsen aktív párttagságom.
3. Miből finanszírozza Ön a 2016 augusztus 28-i időközi gyömrői polgármester jelölt kampányát?
A gyömrői kampányt helyi adományozók segítségével finanszirozom, ahogyan 2014 őszén is. Mindezekről a jelöltállítás végén a többi jelölttel egyetemben kérni fogom, hogy tárjuk fel ki mit és miből finanszírozott.
Az üggyel kapcsolatban kerestük Szécsény város polgármesterét Stayer Lászlót, aki jelenleg szabadságát tölti és többszöri megkeresésünkre sem nyilatkozott. A polgármester távolléte alatt az őt helyettesítő alpolgármester asszonyt kerestük meg kérdéseinkkel, aki akként tájékoztatta lapunkat, hogy a kérdések megválaszolására nincs felhatalmazása a polgármestertől.
Amennyiben a későbbiekben Szécsény város polgármesterétől az üggyel kapcsolatban bármilyen választ, észrevételt kapunk, lapunk hasábjain közzé-tesszük.
NMH-információ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában