Helyi közélet

2016.07.31. 03:24

A rozsnyói kőedény manufaktúrát mutatják be a Füleki Vármúzeumban

fenyvesi

A szlovákiai Füleki Vármúzeumban augusztus 5-én nyitják meg a a rozsnyói kőedény-manufaktúra történetét bemutató, A kőedény költészete című kiállítást.

Salgótarján-MTI. A tárlaton a Rozsnyói Bányászati Múzeum, a Kassai Kelet-szlovákiai Múzeum, valamint a Rimaszombati Gömör-kishonti Múzeum gyűjteményeiből kölcsönzött tárgyakat tekinthetik meg az érdeklődők - közölte a vármúzeum az MTI-vel pénteken. A vár Bebek-tornyában november 13-ig látogatható kiállítás kurátora Holecková Sylvia történész.

[caption id="" align="aligncenter" width="740"] "A Kőedény költészete" c. vándorkiállítás a jolsvai városnapokon Fotó: rozsnyovidek.sk[/caption]

A rozsnyói kőedény manufaktúrát a Budáról származó Hoffmann János alapította 1810-ben, 1845-ig az alapító családja, majd részvénytársaság igazgatta. Legjelentősebb időszaka 1851-1854 közé esett. A kassai kereskedelmi kamara adatai szerint 1905-ben fejezték be a gyártást. A manufaktúra a közeli környék nyersanyagaira alapozta a gyártást. Termékeinek skálája viszonylag gazdag volt, eredetiségét jelzés biztosította. A rozsnyói termékeket a helyi vásárokon kívül nagyobbrészt Budapesten és Debrecenben árusították. A legnagyobb érdeklődés a különféle tányérok iránt volt. Díszítéshez leggyakrabban a kék, piros, zöld és barna színeket használták. Füleken a Városi Honismereti Múzeumban augusztus 12-én megnyitják Mesiarik Marian Assumptio Beatae Mariae Virginis című fotókiállítást is, amely a füleki római katolikus templom szentélyének restaurálási munkálataiba enged betekintést. A kulisszák mögötti felvételek a templom belterét díszítő egyedi freskók, plasztikák és építészeti elemek tisztításának és restaurálásának különböző fázisait mutatják be. A kiállítás október 11-ig látogatható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában