Helyi közélet

2016.06.08. 05:02

Szeretnék a jövőben is tovább adni a díjakat

fenyvesi

 

[caption id="" align="aligncenter" width="700"] A Nógrád Táncegyüttes meglepetés-műsora[/caption]

1995-ben alapították meg a Balassi-díjat, amit azóta próbálnak megőrizni és továbbvinni. A a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár munkatársai úgy gondolják, hogy akik sokat és jól dolgoznak, azok megérdemlik az elismerést, amelyet a napokban adtak át

Salgótarján. Az ünnepség elején Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Meglepetés-műsorokkal készült a számos elismeréssel és díjjal kitüntetett Nógrád Táncegyüttes kis csapata is erre az eseményre. Mindezt pedig a Balassi-díjak átadása követte, amelyeket Molnár Éva és Dániel Zoltán, Salgótarján Megyei Jogú Város alpolgármestere adott át.

A Balassi kuratórium 2016-ban Balassi-díjat adományozott Hajdara Istvánnénak, aki 1994-ben kezdte meg munkásságát a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban. 2001-ben könyvtárosi képesítést szerzett, annak érdekében, hogy megfeleljen a folyamatosan megújuló szakmai kihívásoknak. Feladatait kezdetektől fogva lelkiismeretesen, a munkakörén túl terjedő érdeklődéssel látta el. 2009-től kölcsönzés-nyilvántartó könyvtáros, aki a nyilvántartó ponton fogadja az olvasókat, látogatókat. Meghatározó személyisége az intézménynek, hiszen az olvasó vele találkozik először és az első benyomás a legfontosabb a felhasználó számára. Kulturális tevékenységért díjat kapott a József Attila Művelődési Központ kollektívája, amelynek nevében Simon Lajos, a kultúrotthont üzemeltető Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. vezetője vette át az elismerést. A salgótarjáni művelődési központ 1966 óta áll a város főterén. Az intézmény mindig is jelentős szerepet vállalt és mai napig is ezt teszi a város kulturális életében. 2012-től a művelődési központ ad helyet a legendás, több mint száz éves Petőfi színjátszók utódainak, a Zenthe Ferenc Színháznak. Üvegcsarnokukban gyakran találkozunk kiállításokkal, bemutatókkal, zenés, táncos rendezvényekkel. Kultúrát és értéket közvetítenek, közösségeket építenek, valamint izgalmas programokat kínálnak.

[caption id="" align="aligncenter" width="300"] Molnár Éva, a megyei könyvtár igazgatója[/caption]

A Balassi kuratórium 2016-ban az év támogatói díjat adományozta Márton Rezső részére magas színvonalú szakmai munkájának elismeréseként. Az általános iskolát szülőfalujában, Litkén, míg a középiskolát Balassagyarmaton végezte. Tanulmányait a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem bölcsészettudományi karán, mint angol szakos tanár és pedagógiai szakos előadó fejezte be. Végzettségét számos munkahelyén kiválóan tudta hasznosítani. A gyermekek nevelése és a zene szeretete jelen volt, van és lesz az életében. Lételeme a tanítás és a tudás-átadás. Mindezek mellett rengeteget tevékenykedett a Balassi Bálint könyvtárban is.

Végül, de nem utolsó sorban a Balassi kuratórium 2016-ban az év települési könyvtára címet Kozárd község bibliotékájának adományozta. A díjat Figuráné Csáki Zsuzsanna vette át. Kozárd a Cserhát egyik völgyében megbújó bájos kis falucska. A 153 lelket számláló településre nemcsak festői tájai miatt érdemes ellátogatni. A település rendezett, tiszta, virágos, üde színvonalat kínál az oda látogatók számára apró házaival, valamint számtalan különleges műalkotásaival. A helyi könyvtár 2012-ben csatlakozott a Balassi Bálint Megyei Könyvtár kistelepüléseket ellátó szolgáltatásához. Számtalan rendezvényt, kiállítást kínál Kozárd lakossága számára, sőt tevékenysége kiterjed a település határain túlra is.

A Balassi Bálint Megyei Könyvtár büszke arra, hogy egyre többen tesznek bizonyságot arról, hogy Balassi-díjasok, Kulturális tevékenységért-díjjal kitüntetettek, támogatói a könyvtárnak és váltak az év települési könyvtárává. Mindezeket a díjakat szeretnék a jövőben is tovább adni, és minél több elismerésre méltó, kultúrát közvetítőnek átadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában