Helyi közélet

2016.05.19. 05:50

Új tanösvény nyílt Szurdokpüspökiben

fenyvesi

[caption id="" align="alignleft" width="700"] Az átadási ünnepségen beszédet mondott Becsó Zsolt országgyűlési képviselő is[/caption]

Tegnap délelőtt Szurdokpüspökiben az Egererdő Zrt. és Szurdokpüspöki Község Önkormányzata ünnepélyes keretek között adta át a Diósi-tanösvényt a Hanák Kolos Közösségi- és Emlékházban.

Szurdokpüspöki. A Diósi-tanösvény Szurdokpüspökiből a Pincesoron keresztül közelíthető meg. A tanösvény első állomása a településtől mintegy 1500 méterre található. Ennek hossza körülbelül 4500 méter, amely 8 állomásból áll, továbbá két helyszínen pihenőhelyet alakítottak ki. Túrázás közben, ha megszomjaznak a természet kedvelői, a Delelő- és a Gúnár-kút vizétől frissülhetnek fel.

A település vezetésének kezdeményezésére a Szurdokpüspöki származású Hanák Kolos születésének 160. évfordulóján indult el a közös gondolkodás az ő munkásságának színhelyeivel, amelybe bekapcsolódott Gyöngyös, Abasár, továbbá az Egererdő Erdészeti Zrt. Szurdokpüspökiben sok forrás fakad: Gúnár-kút, Kiscserkút, Delelő-kút, Cserepesi kút, Dolinka Meleg forrás, Szent Kereszt Kút, Köszvény-kút, Eszter forrás. A források útjáról könyv készült, Szurdokpüspöki természeti kincsei címmel, amelyek a megvalósítását az Egererdő Zrt. felkarolta. A falu természetet kedvelő lakói gyakran tesznek kirándulást ezen az úton.

A korábbi együttműködések és közös gondolkodás eredménye az új tanösvény, amelyet nagy szeretettel fogadott Szurdokpüspöki lakossága. Mindez a megálmodók és a végigjárók számára értéket képvisel. A helyiek örülnek annak, hogy a gyermekeik egészséges testi-lelki fejlődését segíti, ismereteik bővítésével erősödik bennük az erdő szeretete, védelme és szabadidejük hasznos, kellemes eltöltésének ad helyet a Diósi-tanösvény.

A Szurdokpüspöki Tiszta Életért Egyesület értékes felajánlást tett az átadó ünnepségen, amelyen mások mellett Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője is beszédet mondott. Magukra vállalták a tanösvény gondozását és az előzetesen egyeztetésre kerülő túrák vezetését. Számos, már országosan is elismert teljesítménytúra útvonala érinti a tanösvényt, például Mátrabérc, Hanák Kolos és Muzsla hosszú túra, valamint a Vadrózsa és Forrás-túra ősszel.

Ezek is érdekelhetik