Helyi közélet

2016.04.25. 11:01

„Topolinók” seregszemléje a főtéren

fenyvesi

[caption id="" align="alignleft" width="700"] Különböző színösszeállításokban pompáztak a „Topolinók”[/caption]

Felvidéki túrára kerekedtek fel néhány napja a Fiat 500-as autók, vagy közkedvelt nevén a „Topolinók” szerelmesei. Ennek egyik állomásaként Balassagyarmaton, a Civitas Fortissima téren, a régi vármegyeháza és a polgármesteri hivatal között parkoltak le pár órára, hogy a kíváncsi szempárok alaposan megméregessék az olasz járműipar e remekműveit.

[caption id="" align="aligncenter" width="300"] Kakukktojás a sok Fiat között: a Volvo sportautó[/caption]

Balassagyarmat. Bizonyára sokan emlékeznek olvasóink közül az Ötvös Csöpi-sorozat egyik filmalkotására, az Elvarázsolt dollárra, amelyben többször feltűnik a Fiat 500-as. Az egyik jelenetben az Olympos büfé előtt a közrendőr nem győzi megszámlálni, hány kisgyermek ugrik ki a kisautó üléseiről. Egy másikban pedig Kardos doktor, alias Kern András olyan hosszan cseréli ki a gépkocsi kerekét, hogy az Ötvös Csöpit játszó, és markos kezeivel éppen alkalmi emelő szerepében tündöklő Bujtor István szemrehányást tesz neki: „doktor, azt tudod, hogy ha Niki Laudának  húsz másodperc alatt nem cserélik ki a kerekeit, elbocsájtják a szerelőket”.

Nos, ennek a fehér, apró, sportos autónak a testvérei tartottak seregszemlét szombaton a balassagyarmati városközpontban. Az esős idő ellenére közel ötven jármű tulajdonosa mutatta be az érdeklődőknek féltett kincsét.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A kisfiú rögvest bekéredzkedett a volán mögé[/caption]

Amikor a helyszínen szemlélődtünk, több tucatnyian kíváncsiskodtak a Fiatok iránt. Egy férfi a felnyitott hátsó-motorháztető mögé kukkantott be, és szorgosan vizslatta, ugyan milyen „billentyűk” is mozgatják ennek a Topolinónak a motorját. Egy négy-öt év körüli kisfiú természetesen a sofőr helyére kuporodott be, és bőszen kormányozva jelezte, nemsokára ő maga is az utakon forgatja a kereket. Akadt néhány kakukktojás is: Szombati Ádám, a túrát szervező klub balassagyarmati tagja egy piros „gépcsodát” ajánlott a figyelmünkbe. A hatvanas-hetvenes évek nyugat-európai sztrádáin cirkáló Volvo sportautó bizony egyedi látványt nyújtott, hiszen igen ritkán találkozni a mi vidékeinken efféle járgányokkal.

[caption id="" align="alignright" width="300"] Az esős idő ellenére sok érdeklődőt vonzott a veterán járművek találkozója[/caption]

A szervezőktől megtudtuk, a Fiat 500-as, veterán kora ellenére ma is közkedvelt családi autó, és bírja is rendesen a strapát. Nem egy, közel két méteresre nőtt férfiú is a volán mögé telepszik, és a família többi tagjával együtt zsúfolódva, de felettébb lelkesen kerekednek fel egy-egy hétvégi kirándulásra.

A mostani találkozó résztvevői miután röpke városnézésre indultak, majd látogatást tettek a Pannónia Motorkerékpár Múzeumban, az elfogyasztott ebédet követően mentek is tovább, az Ipolyon túli Látka és Fülek irányába, ahol vasárnap fejeződött be a Fiat 500-as csapat felvidéki kiruccanása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában