Helyi közélet

2016.04.20. 13:26

Sztrájkolt az egész ország

fenyvesi

[caption id="" align="aligncenter" width="700"] A pedagógusok többségét nem a gyerekfelügyelet kötötte le ezen a napon[/caption]

Szerdán tartották a Pedagógusok Szakszervezete által meghirdetett egész napos sztrájkot, amelyhez országszerte rengeteg intézmény csatlakozott, azonban akadtak kivételek is. A tiltakozást azért hirdették meg, hogy nyomatékosítsák a 25 pontban megfogalmazott követeléseket, egyebek mellett az intézményfenntartó átszervezését, a tanárok óraszámának csökkentését. A sztrájkhoz több szakszervezet csatlakozott szolidaritási akciókkal. 

NHC24-információ. 2015 októberében megfogalmazódott egy 25 pontos követelés, ami akkor a médiában mindenhol megjelent. A kormánnyal való tárgyalásokra megszületett a sztrájkbizottság, amelynek tagjai február eleje óta minden kedden egyeztettek a kormány képviselőivel a 25 ponttal kapcsolatban. Ez az országos sztrájk a diákokért, a tanagyag csökkentéséért, a túlterheltség ellen, valamint az olyan oktatást segítő személyekért zajlott, akik alacsony munkabérért dolgoznak. Az utóbbiaknak a minimálbér alatt van a fizetésük 15-20 év után is. Németh Béla, a sztrájkbizottság Nógrád megyei elnöke lapunknak elmondta, hogy a pedagógusok egyetlen fillért sem követelnek maguknak, nem a pénzért szervezték a sztrájkot, hanem a diákokért és az oktatást segítők béremeléséért. A 25 pontban nem történt megegyezés, a hónapokon át tartó tárgyalások alatt sem. Többször és többféle forrásból lehetett már hallani korábban, hogy a megegyezés 90 százalékos, vagy, hogy 20 pontban már megszületett az egyetértés, de ez sajnos nem így van – erősítette meg mindezt Németh Béla.

Egyetlen szó sincs leírva arról, hogy miben született volna megegyezés, tehát a mai napig sem történt semmilyen megállapodás egyetlen egy pontba sem. Mert ugyanis azt már tudjuk, hogy amíg valami nincs írásba rögzítve, addig az nincs is. Ezért a sztrájkbizottság a tegnapi napot tűzte ki, egy országos szintű munkabeszüntetés megszervezésére. Az előzetes intézkedések gyorsan megtörténtek, viszonylag hamar kellett cselekedniük, mert nem lehetett tovább halogatni. Ugyanis az elkövetkezendő időszakban kezdődnek az érettségi vizsgák, így nem mehet ez a tüntetés a gyerekek rovására. Nem lett volna etikus, ha a diákok érdekei sérülnek. Ezt a kezdeményezést nem csak megyénkben, hanem az ország összes intézményében meghirdették. Nagyon sok társszervezet, illetve ágazati szervezet csatlakozott a programhoz. Országszerte a bölcsődék 80 százaléka nem nyitott ki tegnap.

Nekik viszont kedvezőbb a helyzetük, mint az összes többi intézménynek, mert érvényes bírói döntéssel rendelkeznek a sztrájkkal kapcsolatban. Megyénkben is számos intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez, a nap során folyamatosan érkeztek be a jelentések róluk. Minden járásban megalakultak a sztrájkbizottságok, illetve maguk az intézményi bizottságok is. A törvényeknek teljesen megfelelően zajlott le megyénkben a munkabeszüntetési akció. Percre pontosan, előre kidolgozott tervek alapján folyt a sztrájk egész nap.

Németh Béla elmondása szerint nagyon sokan együtt éreztek a tanárokkal, valamint egyet értettek magával a kezdeményezéssel is. Az utcán sokan voltak olyanok, akik kék szalagot viseltek. Továbbá azt is megtudhattuk, hogy a szülők teljes mértékben melléjük álltak és támogatták ezt a megmozdulást, partnerek voltak . A sztrájkbizottság kérése volt, hogy tankerületenként egy intézmény adjon ügyeletet. Ebben nem tudtak megállapodni, ezért minden iskolában volt ügyelet. Tehát, ha valaki végképp nem tudta elhelyezni gyermekét, vagy nem értett egyet a kezdeményezéssel, a diákok az iskolában tölthették a napjukat, de nem oktatták őket. Volt olyan vidéki kisiskola, ahol a 100 fős létszámból egy gyermek érkezett be az intézménybe, egy másik iskolában pedig 300-400 diákból 7-8 fő ment be.

Lapunk több intézményt is felkeresett, de nagy számban előfordultak olyanok, akik nem szerettek volna nyilatkozni erről a helyzetről. A salgótarjáni Kodály Zoltán általános iskola sztrájkbizottságának helyi elnöke, Valóczi Erika elmondta, hogy az intézményben 47 pedagógusból 39 sztrájkolt, 2 mondott nemet a kezdeményezésre, a többi 5 pedig táppénzen volt. Továbbá az iskolában több mint 600 diák tanul, ebből tegnap reggel 2 fő jelent meg az intézményben. Ők az alapvető szolgáltatásokban részesültek, azaz biztosították számukra az étkezést és a felügyeletet.

A balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskolában 355 gyermek tanul, közülük 28 ment tegnap iskolába. A tanároknak pedig a 80 százaléka csatlakozott a megmozduláshoz. A sztrájkbizottság tagjai remélik, hogy ezzel a munkabeszüntetéssel sikert fognak elérni, és lesz előrelépés a 25 pontos követelés elfogadásában. Természetesen azzal is tisztában vannak, hogy mind az összest nem fogják elfogadni, de remélik a legjobbakat. A tegnapi eseményhez kapcsolódik „A jövőért, gyermekeink oktatásáért” címmel április 22-én (pénteken) 10 órától rendezendő Nógrád megyei igazgatói konferencia. Erre az eseményre a Megyeháza dísztermében kerül sor. A konferencia előadója dr. Palkovics László lesz. A tanácskozásra minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában