Helyi közélet

2016.04.05. 09:37

Ingyentelek építkezőknek

fenyvesi

[caption id="" align="alignleft" width="700"] Mintaértékű kezdeményezéssel segíti az otthonteremtést a balassagyarmati önkormányzat[/caption]

Országosan is az elsők között biztosít ingyen telket a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) igénybe vevő nagycsaládosoknak a balassagyarmati önkormányzat. Az első két jelentkező minden feltételnek megfelelt, így hamarosan megkezdődhet az építkezés a Vak Botytyán utcában.

Balassagyarmat. A város önkormányzata egy évvel ezelőtt, 2015 tavaszán döntött új építési telkek kijelöléséről két helyen, a város délnyugati határán, a Vak Bottyán utcában, illetve Újkóváron.

Decemberben pedig a képviselő-testület megalkotott egy olyan rendeletet, amely szerint ezeket a területeket, összesen tizenöt építési telket, ingyen bocsátja nagycsaládosok rendelkezésére, amennyiben a jelentkezők az előzetes feltételeknek megfelelnek. A „kritériumok” között szerepelt, legalább három gyermek nevelése, jövedelem tekintetében bizonyos mértékű szociális rászorultság, igazolt munkahely, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénybe vétele, az eddig tulajdonukban lévő lakás öt éven belüli értékesítése és a vételár új lakásra, vagy a fennálló lakáscélú kölcsön törlesztésére történő felhasználása. A határozatban szerepelt, hogy a beérkező kérelmeket negyedévente bírálják el.

Nos, a március elsejével hatályos rendeletre két család jelentkezett: a cserhátsurányi és a romhányi házaspár egyaránt három-három kiskorú gyermeket nevel, a további feltételeknek is megfelelnek. Az elbírálás roppant gyors ütemben zajlott, és a két família már ki is választotta magának a legideálisabb „otthonnak való” területet. A Vak Bottyán utca ezen része közművel részben ellátott szakasz, itt a villamos energia ellátása biztosított, a többi kiépítése már a kérelmező feladata lesz.

Az önkormányzatnál remélik, hogy a másik tizenhárom telek is hamarosan gazdára találhat – ezzel országosan is mintaértékűvé vált a balassagyarmati kezdeményezés.

A március 31-i testületi ülésen a városatyák döntöttek arról is, hogy a Bercsényi utca 2. szám alatt, a Szondi György Szakképző Iskola egykori épületét, illetve a lebontott Ifjúsági úti iskola helyét befektetők számára meghirdetik, hogy ott CSOK-os társasházat, illetve sorházat építsenek – ezekre komoly vállalkozói érdeklődés mutatkozott a közelmúltban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában