Helyi közélet

2016.04.28. 07:41

„A múlt iskolájában nem lehet a jövő emberét nevelni”

fenyvesi

[caption id="" align="alignleft" width="700"] A furulyás-énekes kislányok előadása[/caption]

A címben szereplő gondolat Kiss Árpád híres magyar pedagógus-tudóstól származik, akinek nevét harminc éve vette fel a balassagyarmati Bajcsy úton lévő általános iskola. Az intézményben ezt, illetve az állami iskola megalakulásának hetvenedik jubileumát ünnepelték.

Balassagyarmat. Szépen zengő furulyaszó hangjai szűrődtek ki a balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskola aulájából. A kislányok hangszeres-énekes műsorát – amelyből természetesen nem maradhatott ki a „Tavaszi szél vizet áraszt” című dal sem – a Pörgettyű gyermek-néptánccsoport fellépése követte, majd Csach Gábor, a város alpolgármestere méltatta néhány szóban az intézményt, illetve az aula falain látható, a harmincéves múltat bemutató kiállítást.

[caption id="" align="aligncenter" width="300"] Kiss Endre (középen) visszaemlékezett a kiváló pedagógusra[/caption]

Ebben kiemelte, hogy kevés iskola akad az országban, amelyet kiváló pedagógus személyiségről neveztek el, ráadásul akkor, amikor a névadás még egyáltalán nem volt szokás. Kiss Árpád alakjára kitérve megjegyezte, hogy abban az időszakban állt ő a magyar oktatásügy egyik él-pozíciójában, amikor a második világháború után nagyon komoly átszervezés zajlott az iskolahálózatban, az állami és egyházi iskolák központi irányításának összevonása komoly feladatokat rótt a képzett szakemberekre, akik közül kiemelkedett Kiss Árpád. Az alpolgármester hozzátette, a különböző dokumentumokból és fotókból, emlékezésekből gondosan összeállított tárlat hűen adja vissza a névadó szellemiségét, és ennek a szellemiségnek tökéletesen meg is felel a mai iskola.

A negyedikes kisdiákok vastapsot „fakasztóan” adták elő a Muzsika hangja című filmből ismert, szolmizálós betétdalt, ami után Görög Imréné, az intézmény igazgatója köszöntőjében elmondta, a névadás 1986. április 19-én történt meg, azóta is mindig ehhez az időponthoz kapcsolódva tartják az iskolanapokat. Kifejtette, a név kiemeli az iskolát a névtelenek közül, de egyben kötelezi is arra, hogy folyamatosan korszerűsödjön, állandóan újuljon, igazodva a kor követelményeihez. Kiss Árpád életműve kijelölte azt az utat, amelyen az utódoknak haladniuk kell, és ezt a feladatot becsülettel teljesítik is.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Görög Imréné igazgató felidézte a névadás körülményeit is[/caption]

A Kiss Árpád Általános Iskola nevelőiből alakult Csalogató együttes néhány megzenésített versét követően szakmai konferenciával folytatódott az ünnepség. Ezen előbb Kiss Endre, a Magyar Pedagógiai Társaság Kiss Árpád Műhelyének vezetője tekintett vissza a jeles neveléstudós pályájának fontosabb mozzanataira, hangsúlyozva, hogy még a közvetlen munkatársai sem tudták egyértelműen megfogalmazni, ki is volt ő valójában, annyira sokrétű, szerteágazó volt a személyisége és az érdeklődése.

Ezt követően Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság ügyvezető elnöke és Hudra Árpád újságíró társaságában bemutatták az „Abszolút pedagógusok” című könyvet, amely szakmai műhelybeszélgetéseket tartalmaz kiemelkedő pedagógus egyéniségre emlékezve. Selmeczi Zoltán, a salgótarjáni Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője a pedagógiai szolgáltatásokról tartott előadást, végül a „Tanulói részvétel az iskolában” című projektet Trencsényi László, Révész György filozófus, és a házigazda iskola tanítója, Zércziné Schummer Eleonóra mutatta be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában