Helyi közélet

2016.02.09. 19:34

Struktúraváltással teremtenének önfenntartó várost

fenyvesi

[caption id="" align="alignleft" width="700"] Fekete Zsolt (balra) szerint a városnak nem munkahelyeket kell teremteni, hanem olyan feltételeket, amely növeli a befektetési és fejlesztési kedvet. Mellette Schwartz Béla, Ajka polgármestere.[/caption]

Önfenntartóvá tenné Salgótarjánt és leszámolna az előző városvezetés által kialakított struktúrával Fekete Zsolt. Az alpolgármester ezt a napokban jelentette be az Ajka szocialista polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatón. A városatyák szerették volna megmutatni, hogy ellenzékben is lehet eredményesen irányítani egy várost, nem csak kormányzati hátszéllel.

Salgótarján. Szakítana a korábbi, fideszes városvezetés által kialakított struktúrával a baloldali szervezetek polgármester-jelöltje, mert úgy véli: az a szerkezet a működési hiány folyamatos felhalmozását vonzotta magával. Fekete Zsolt hangsúlyozta: önfenntartó várost szeretne kialakítani, amihez szükség van a 9,2 milliárdos fejlesztési pénzek munkahelyteremtő és vállalkozásokat ösztönző felhasználására. Fejleszteni kell továbbá a Salgótarjánban jelenlévő vállalatokat, a kis- és középvállalkozásokat, valamint elő kell segíteni a munkahelyteremtő erővel bíró cégek betelepülését.

Fekete Zsolt szerint a városnak nem munkahelyeket kell teremteni, hanem olyan feltételeket, amely növeli a befektetési és fejlesztési kedvet, előidézve ezzel a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalának kiegyenlítődését. Ennek teljesítéséhez működő példákat és kitaposott utat követne, ahogy hasznos tanácsokra és ötletekre számít Ajka 2002 óta hivatalban lévő polgármesterétől is, aki – mint mondta – kormányzati ellenzékben is meg tudta valósítani elképzeléseit.

A Veszprém megyei település vezetője abszurdnak tartja, hogy egy költségvetést működési hiánnyal tervezzenek. Schwartz Béla megjegyezte: a bevételeknek szinkronban kell lenniük a kiadásokkal. Fekete Zsolt programját fegyelmezett gazdálkodással teljesíteni lehet, nincs szükség a kormány eseti támogatásaira. Olyan forrásokat kell biztosítani a költségvetésben, hogy az önkormányzat a munkahelyek számának növekedéséhez is hozzá tudjon járulni.

A polgármester beszélt arról, miként sikerült leszorítaniuk a munkanélküliséget a városban, milyen intézkedéseket és támogatásokat kellett bevezetniük ahhoz, hogy 3 százalék alá csökkenjen az álláskeresők száma. Beszámolt Ajka majdnem ötmilliárdos adósságkonszolidációjáról, ami a struktúraváltás után sokat könnyített a helyzetükön. A fölösleges ingatlanokat eladták, helyettük építési telkeket alakítottak ki.

Fekete Zsolt emlékeztetett: a városban csaknem háromezer munkanélküli él, akik javarészt képzésre szorulnak annak érdekében, hogy ne csak minimálbéres állás betöltésére legyen esélyük. Középtávú, négy-öt éves célokat említett, amelyben realizálható a helyiek átlagjövedelmének emelkedése. Mint fogalmazott: „elvesztegettünk jó pár évet a rendszerváltást követően, és ha most nem indulunk el ebben a gondolkodásban, akkor Salgótarjánt is el fogjuk veszíteni”.

Az eredmények nem jönnek mindjárt, ezért együtt kell működni a mindenkori országgyűlési képviselővel és a kormányzattal, hogy az átmeneti időszakot is finanszírozni tudjuk – mondta. Van kiút ebből a helyzetből, együttműködéssel, rendszerben való gondolkodással és a társadalmi alrendszerek fejlesztésével kell haladni előre – fűzte hozzá.

Az alpolgármester sajnálatát fejezte ki, amiért nem kapott meghívást az elmúlt hetek államtitkári látogatásaira, egyedül Novák Katalin államtitkárral tudott találkozni. Beszámolt egy szociálpolitikai alapfelmérésről, amelyet az elmúlt egy évben készítettek. Ezt eljuttatták minden önkormányzati képviselőnek és az Emberi Erőforrások Minisztériumának is tanulmányozásra. Reméli, hogy az együttműködést a választások után a megfelelő mederbe tudja terelni, hiszen mindenkinek csak egy célja lehet, hogy Salgótarján elinduljon a fejlődés útján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában