Helyi közélet

2016.02.09. 19:38

„Salgótarján nem akar KLIK-esedni!”

fenyvesi

A fenti címmel tartott sajtótájékoztatót kedden Molnár Károly salgótarjáni önkormányzati képviselő (MSZP), amelynek keretében az oktatás jelenlegi helyzetéről és annak helyi vonatkozásairól beszélt.

Salgótarján. – Miért nem hagyom ezt az országos ügyet az országos politikusokra és az országos médiára? A válasz egyszerű, ugyanis a dolognak számos salgótarjáni vonatkozása van: egyrészt tudjuk, hogy a város iskoláiban dolgozó pedagógusok döntő többsége támogatja a miskolci Herman Ottó Gimnázium mozgalmát, amely a jelenlegi oktatási rendszer ellen szól. Másrészt azzal is tisztában vagyunk, hogy számos helyi tanár támogatja és személyes jelenlétével is biztatja a fideszes oktatási rendszer elleni tüntetést. Harmadrészt Salgótarján maga is nagy elszenvedője a mostani oktatásszervezésnek. S nem utolsó sorban egy személyi vonatkozása is van az ügynek – fejtette ki Molnár Károly.

Hozzátette: a megyeszékhely is komoly elszenvedője annak, hogy ma Magyarországon létezik egy olyan intézmény, amelyet KLIK-nek hívnak és az oktatásszervezési feladatát úgy látja el néhány éve, hogy annak az oktatás szétverése lett a vége. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a megtestesítője annak, hogyan lehet szakmaiatlanul, politikai bábként kezelni egy olyan ügyet – jelen esetben a közoktatást –, amely hozzáértést, szakmaiságot követelne meg.

Véleménye szerint a város pénzügyi nehézségeinek az egyik legjelentősebb okozója a KLIK-es rendszer, hiszen egy több mint háromszáz milliós feladathoz huszonegynéhány milliót ad csak az állam. Fontos megjegyezni, hogy február 28-án a Fidesz-KDNP színeiben ennek a nem működő, káros struktúrának az egyik vezetője, Simon Tibor indul a polgármesteri székért.

– Egy nehéz feladat ellátását ígéri nekünk, a Fidesz egy bukott rendszer felépítőjével. Ráadásul Simon Tibor nemcsak KLIK-es, de régebben főigazgató is volt ebben a városban. Vagyis főnöke volt az összes salgótarjáni pedagógusnak, miközben ők, a sajátjai, a városi tanárok tucatjával csatlakoztak a jobboldali polgármester-jelöltet is soraiban tudó KLIK ellen is irányuló tüntetéshez – fejtette ki Molnár Károly.

Kiemelte: Salgótarján már volt, hogy megégette magát ezen a téren, hiszen KLIK-es vezető lett a város legutóbbi fideszes polgármestere, Székyné dr. Sztrémi Melinda. Miért is várhatnánk mást Simon Tibortól? Ha megnézzük eddigi életútját, az nagyon hasonlít elődjéhez. Mindketten voltak iskolaigazgatók Salgótarjánban, mindketten a politikai élmezőnyben harcoltak az előző városvezetés alatt, illetve mindketten jelenlegi KLIK-vezetők.

– Mint tudjuk, Salgótarján erről már véleményt mondott 2014 októberében. A választásból kiderült, hogy a város nem akar tovább haladni a Székyné féle úton, sem vele, sem politikai örökösével – zárta szavait Molnár Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában