Helyi közélet

2016.02.11. 01:47

Orbán Viktort várják a szocialisták

fenyvesi

[caption id="" align="alignleft" width="700"] Fekete Zsolt (b) az MSZP polgármester jelöltje és Tóbiás József, a Magyar Szocialista Párt elnök-frakcióvezetőjének közös sajtótájékoztatója[/caption]

A kormányfő nem tiszteli meg a Salgótarjánban élőket azzal, hogy a városba látogasson, ugyanis jó lett volna egy nagyon őszinte beszélgetést folytatni Orbán Viktorral, amelyben elmondtuk volna mi a helyzet a várossal, s hogy az önkormányzat miért is kér támogatást, felelősséget a kormánytól – hangsúlyozta Tóbiás József, a Magyar Szocialista Párt elnök-frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján.

Salgótarján. – Február 28-ig időrendben azt látjuk, hogy a miniszterelnök nem tiszteli meg a várost, nem jön el, és nem akar szembenézni azzal a valósággal, amely itt az elmúlt nyolc évben az ő politikájának a képviselői révén kialakult. Az elmúlt két ciklus fideszes városvezetése, valamint az öt éve kormányzó Fidesz minden eszközt és lehetőséget megadhatott volna arra, hogy a város a saját önerejét ne a működésre és az alapszolgáltatások fenntartására használja, hanem fejlesztéseket, oktatási és kulturális vagy szociális területen hiányokat pótoljon – fejtette ki Tóbiás József.

Az elnök-frakcióvezető hozzátette: meggyőződése, hogy a salgótarjániak szeretik a saját városukat, s nem azért hagyják el, mert nem tetszik a környezet vagy a táj, hanem mert boldogulni akarnak. Továbbá szeretnék azt is, ha gyermekeik nem a fővárosban vagy a Dunántúlon tanulnának, hanem itt, Salgótarjánban szereznének felsőfokú diplomát. Ezek azok a kérdések, amelyről jó lett volna egy nagyon őszinte beszélgetést folytatni Orbán Viktorral, amelyben kifejtették volna a salgótarjáni helyzetet, s elmagyarázták volna, hogy az önkormányzat miért kér támogatást és felelősséget a kormánytól.

A polgármester-választással kapcsolatosan hangsúlyozta: az elmúlt másfél évben a város összefogott, hogy közös erőből változást hozzon a salgótarjániak életében. Így meggyőződése: február 28-a arról szól majd, hogy a tarjániak összefognak, s nehéz küzdelemben építkeznek tovább. Az esemény másik témájához, azaz a Magyar Szocialista Párt kihelyezett, évadnyitó frakcióülése kapcsán kiemelte: három fontos probléma van, amely azonnali intézkedést igényel. Az első az oktatás kérdése, ugyanis tüntetők tízezrei mondják: a rendszert alapjaiban kell megváltoztatni. Az oktatásnak vissza kell kerülni a helyi közösségekbe, hogy a szülőnek és pedagógusnak legyen beleszólása abba, hogyan és milyen módszerekkel tanítsák a gyermekeiket.

A másik kérdés az egészségügy, amelyből ma tíz kórháznyi orvos és húszezer szakápoló hiányzik. S azon az állapoton is változtatni kell, hogy ne csak az kapjon kezelést, akinek pénze van. A harmadik kérdéskör a szociális rendszer teljes szétverése. Ugyanis régen rossz, ha egy városnak arról kell döntenie, hogy működteti-e a világítást, a közintézményeket, befűti-e azokat vagy pedig a látható szegénység mellett a szociális krízist akarja kezelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában