Helyi közélet

2016.02.29. 16:31

Hogyan tovább Salgótarján?

fenyvesi

Magas részvétel jellemezte a megyeszékhelyen vasárnap megtartott időközi polgármester-választást, amelyen a választásra jogosultak csaknem 50 százaléka jelent meg. Az urnákhoz járult állampolgárok többsége Fekete Zsoltot, a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció és a Tarjáni Városlakó Egyesület közös jelöltjét tüntette ki bizalmával. Második helyen Simon Tibor, a Fidesz-KDNP jelöltje végzett. A polgármester-jelöltek, valamint az egyes pártok képviselői az eredmények tudatában értékelték az eredményeket.

Salgótarján. A megszokottól nagyobb csend övezte a nógrádi megyeszékhelyet hétfőn, miután előző nap sor került a város szempontjából rendkívül fontos szavazásra. Két hónapig hangosak és olykor zsúfoltak voltak a közterületek a heves kampány közepette. A legnagyobb csatározások a két legesélyesebb jelölt, Fekete Zsolt és Simon Tibor között dúltak.

Az egyik oldalon baloldali országgyűlési képviselők és polgármesterek, míg a másikon miniszterek és államtitkárok érkeztek az indulók népszerűsítésére. A Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Munkáspárt jóval visszafogottabb kampányt folytatott. A pártok szimpatizánsai sokat dolgoztak az elmúlt hetekben, hogy az általuk támogatott jelölt minél jobban szerepeljen a vasárnapi voksoláson.

A másfél évvel ezelőtti részvételt nem várt módon meghaladta a február 28-i választási hajlandóság. A végeredmény tükrében megszólaltak az érintettek, az alaposabb kiértékelésre azonban még a következő időszakban kerül majd sor.

A választást Fekete Zsolt, a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció és a Tarjáni Városlakó egyesület közös jelöltje nyerte, így a következő önkormányzati választásokig, várhatóan 2019 őszéig ő vezeti tovább a megyei jogú város közgyűlését polgármesterként. A győztes jelölt közösségi oldalán jelentette be, hogy a választási sikerrel egy időben unokája világra jöttének is örülhetett.

Simon Tibor már a választás estéjén, telefonon gratulált az újdonsült polgármesternek. Úgy fogalmazott: a demokrácia írott és íratlan szabályai alapján a többség döntése szent és sérthetetlen. Úgy döntött a szavazók többsége, hogy az eddigi úton haladjon tovább a város. Külön megköszönte a több ezer rá leadott voksot, valamint köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki elment és szavazatával segítette a város jövőjének alakítását, illetve azoknak, akik javaslatukkal, véleményükkel segítették a kampány során a munkáját. „Köszönöm a kampánycsapatnak az elmúlt két hónap fáradtságot nem ismerő munkáját, a családomnak és a páromnak, hogy mellettem álltak és mindenben támogattak!” – tette hozzá.

A Fidesz közleményében pénzügyi feltárást vár az új polgármestertől.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom gratulált a győztesnek, és felajánlotta szakmai támogatását a város vezetésének. Hulitka István megköszönte a szavazatokat minden salgótarjáni választópolgárnak, akinek fontos a város jövője és elment szavazni, és tiszteletben tartja a döntést. Azt mondta: nem sikerült elérni azt az eredményt, amit előzetesen vártak. Úgy véli, valószínűleg nem tudta teljes mértékben átadni elképzeléseit és programját a polgároknak. A Jobbik helyi szervezete mindent megtesz azért, hogy a város előre lépjen, viszont úgy érzi, hogy a vasárnapi eredménnyel Salgótarján nehéz helyzetbe került és fél attól, hogy visszaesés jellemzi majd a következő időszakot. Úgy látja, hogy a Jobbik valódi programot dolgozott ki, míg a vetélytársak nem tudták ugyanazt felmutatni. Hulitka István szerint az MSZP által felvázolt tervek kevésnek bizonyulnak majd a fejlődéshez.

Thürmer Gyula, a Magyar Munkáspárt jelöltje szerint a salgótarjániak igénylik pártja jelenlétét, amit bizonyított az is, hogy másfél nap alatt összegyűjtöttek 600 ajánlást. Hozzátette, azt is látni kell, hogy az emberek nem bennük látják a váltópártot, nem tőlük várják a város helyzetének jobbra fordulását, a küzdelem egyértelműen az MSZP és a Fidesz között dőlt el. A pártelnök jónak ítélte a választók elé tárt programját, amelyben munkahelyeket ígért a helyieknek. Megjegyezte, hogy a Magyar Szocialista Párt először támadta nyíltan a kampány során a Munkáspártot. Elmondta, hogy sajnálja az eredményt, ugyanis – mint fogalmazott – „a választók meg fogják tapasztalni, hogy a szocialistákkal sem kerül több kenyér az asztalra”.

Március tizedikén teszi le az esküt az új polgármester

Salgótarján. Február 28-án időközi polgármester-választást tartottak Salgótarjánban. A vasárnapi voksoláson a szavazásra jogosult 30.910 főből, összesen 15.218 fő jelent meg az urnák előtt. Ez azt jelenti, hogy a polgármester-választáson 49,24 százalékos volt a részvételi arány. A leadott szavazatok közül 15.088 volt érvényes, 130 pedig érvénytelen. A tisztségért négyen szálltak harcba: Thürmer Gyula (Magyar Munkáspárt), Hulitka István (Jobbik), Simon Tibor (Fidesz-KDNP) és Fekete Zsolt (MSZP – DK – TVE).

Tóthné dr. Kerekes Andrea, Salgótarján jegyzője lapunknak elmondta: a választás rendben zajlott le és nem érkezett szabálytalanságról bejelentés a helyi választási bizottsághoz. Hozzátette: a megválasztott polgármester, Fekete Zsolt a március 10-én, csütörtökön megtartandó rendkívüli közgyűlésen teszi le az esküjét, illetve ekkor fogja átvenni a megbízólevelét is.

A jegyzőtől azt is megtudtuk: hogy a törvények értelmében nem fog változni a salgótarjáni közgyűlés összetétele, ugyanis Fekete Zsolt egyidejűleg elláthatja polgármesteri és önkormányzati képviselői megbízását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában